Κακοκαιρία: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Σε εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το πρωί της Πέμπτης.

Βροχές σημειώθηκαν στην Αττική και εξακολουθούν να σημειώνονται σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ καταιγίδες εκδηλώνονται στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά. Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε

7.500 κεραυνούς μέχρι το απόγευμα.

Σύμφωνα δε με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το απόγευμα, είχαν καταγραφεί:

στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου (53 χιλιοστά),στο Καστρίτσι Αχαΐας (36 χιλιοστά),στο Ρωμανό Πάτρας (33 χιλιοστά) καιστην Παλλήνη Αττικής (32 χιλιοστά).

Δείτε τον χάρτη του meteo.gr με την πυκνότητα των κεραυνών που καταγράφηκαν από την αρχή της ημέρας (κόκκινες κουκίδες) από το σύστημα «ΖΕΥΣ», καθώς και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής:

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία αύριο, Παρασκευή

Από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (1/11) έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Στη συνέχεια και έως το μεσημέρι του Σαββάτου (2/11) τα φαινόμενα θα επηρεάσουν εξασθενημένα εκ νέου το σύνολο της χώρας, με τα ισχυρότερα αυτών να αναμένονται στη Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, και την Πελοπόννησο.

Σε ό,τι αφορά τον αυριανό καιρό στην Αττική, αναμένονται βροχές και καταιγίδες τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου, ενώ στη συνέχεια και έως το μεσημέρι υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά στα ανατολικά έως 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές βροχές, με μικρή πιθανότητα καταιγίδας έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 15 βαθμούς.

Παράλληλα, χαλαζοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν κατά τόπους έως και τις πρώτες ώρες της Παρασκευής σε Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη.

Στη συνέχεια, και έως το απόγευμα της Παρασκευής, πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για το Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Τέλος, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας.

 Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Keywords
Τυχαία Θέματα