Καρκινικοί Δείκτες στην Υγεία: Δεν ελέγχονται τα ευρήματα των ανασφάλιστων

Τι συμβαίνει εάν υπάρχουν ενδείξεις για υποκείμενο νόσημα, αλλά ο εξεταζόμενος δεν είναι ασφαλισμένος ώστε να συνεχίσει τη διερεύνηση των αρχικών ευρημάτων.

Η πολιτεία έχει θεσπίσει μια σειρά προληπτικών-διαγνωστικών εξετάσεων χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Πρόκειται για τα δωρεάν καρκινικά τεστ εντέρου, στήθους, πνευμόνων κ.α. τα οποία αφορούν οριζόντια όλους τους πολίτες συγκεκριμένων ηλικιών, ασφαλισμένους και μη.

Τι συμβαίνει όμως

εάν υπάρχουν ενδείξεις για υποκείμενο νόσημα, αλλά ο εξεταζόμενος δεν είναι ασφαλισμένος ώστε να συνεχίσει τη διερεύνηση των αρχικών ευρημάτων;

Πρόκειται για σχεδόν 500.000 πολίτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Ταυτόχρονα, δεν λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Πρόκειται για άτομα δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, άρα δεν έχουν πρόσβαση σε συνεργαζόμενα Διαγνωστικά Κέντρα, ιατρεία, φαρμακεία και τα συναφή κέντρα που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Μπορούν να προσφύγουν μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και τα φαρμακεία των νοσοκομείων σαν άποροι…

Ωστόσο, με τα αρχικά ευρήματα του δεν είναι αυτομάτως και ασθενείς (π.χ. καρκινοπαθείς) προκείμενου το ΕΣΥ να τους δεχτεί, ας υποθέσουμε για χημειοθεραπείες. Υπάρχουν απλώς ενδείξεις οι οποίες επιβάλλεται, πλέον, να διερευνηθούν.

Αγωνία

Η κατάσταση κρίνεται σαν ιδιαίτερα ευαίσθητη. Αφενός αφορά σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, οι οποίοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές στον ΕΦΚΑ (ή το ΚΕΑΟ) ή παραμένουν άνεργοι, οπότε αποκλείονται από τα συνεργαζόμενα Διαγνωστικά Κέντρα, τα οποία διεξάγουν πλέον το σύνολο σχεδόν των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων. Και αφετέρου, με τα αρχικά (αρνητικά) ευρήματα των (δωρεάν) προληπτικών εξετάσεων στα χέρια, κυριεύει τους πολίτες η αγωνία για την υγεία τους. Ενώ δεν έχουν διέξοδο. Δεν μπορούν να πάρουν υπεύθυνες και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις...

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα συνέχισης της διερευνήσης πώς, αλήθεια, μπορεί να πορευτεί ο ανασφάλιστος;

Πρόκειται για μια ακόμη παρενέργεια των μεγάλου αριθμού των ασφάλιστρων της χώρας μας. Γιατί, ναι μεν η κυβέρνηση διατυμπανίζει προληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι όντως μπορεί να σώσουν ζωές αφού η έγκαιρη πρόληψη οδηγεί σήμερα, ακόμη και τον καρκίνο σε ένα απλό χρόνιο νόσημα, ωστόσο δεν διασφαλίζεται η πλήρης διερεύνηση όλων των περιστατικών.

Τα σχετικά προγράμματα, τα οποία συνεχώς διευρύνονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ξεκίνησαν με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τη μαστογραφία, επεκτάθηκαν στο τεστ για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, τώρα αναπτύσσεται η προληπτικός έλεγχος των πνευμόνων.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες προβλέψεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, αλλά δεν δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λπ.

Επίσης όσοι δεν καταβάλουν τις εισφορές τους ή δεν κάνουν ρύθμιση δεν θα μπορούν να νοσηλευθούν σε όλες τις δομές υγείας, παρά μόνον στα δημόσια νοσοκομεία σαν ανασφάλιστοι.

Προϋποθέσεις ασφάλισης

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από 01.01.20 και εφεξής απαιτείται για τους μισθωτούς η πραγματοποίηση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε αμειβόμενους με εργόσημο τ. ΙΚΑ (περιστασιακά απασχολούμενους, το κατ΄οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών κτλ) απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης από εργόσημο κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

Για τους εργάτες γης απασχολούμενους σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του τ. ΟΓΑ – αμειβόμενους με εργόσημο παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα