Κηδεία πρίγκιπα Μιχαήλ: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» πήγαν στο Τατόι για τη ταφή του Μισέλ ντε Γκρες (Βίντεο, φωτογραφίες)

Σύσσωμη η πρώην Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδας στην κηδεία του πρίγκιπα Μιχαήλ.Στο Τατόι πραγματοποιήθηκε η ταφή του πρίγκιπα Μιχαήλ, του τελευταίου εγγονού του βασιλιά Γεωργίου Α', ο οποίος ήταν γνωστός και ως Μισέλ Ντε Γκρες. Στην εξόδιο ακολουθία βρέθηκε σύσσωμη η ελληνική…

Δείτε φωτογραφίες:

Μισέλ ντε Γκρες: Ο πρίγκιπας που δεν ήθελε ποτέ να γίνει βασιλιάς - Και έγινε συγγραφέας

Ιδιαίτερη είναι η ιστορία του πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδος και της Δανίας που είχε καταξιωθεί ως ιστορικός και λογοτέχνης με το ψευδώνυμο Μισέλ Ντε Γκρες και ο οποίος πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 85 ετών.

Ήταν ο μοναδικός εν ζωή εγγονός του Γεωργίου του Α’, καθώς ο πατέρας του -ο πρίγκηπας Χριστόφορος- ήταν ο πέμπτος υιός του βασιλιά. Μητέρα του ήταν η Φραγκίσκη της Ορλεάνης από τον οίκο των Βουρβόνων.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν το μόνο μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που δεν εγκατέλειψε τη χώρα, μετά το αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967.

Τα παιδικά χρόνια του πρίγκιπα Μιχαήλ

Στις αρχές του 1940, μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Χριστόφορου, η Φραγκίσκη είχε σχεδιάσει την εγκατάστασή της, με τον υιό της Μιχαήλ, στη Ελλάδα. Καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεσπάσει, στις αρχές του καλοκαιριού του 1940 ο Γεώργιος Β' της Ελλάδας την ειδοποίησε να εγκαταλείψει τάχιστα την Ιταλία.

Έτσι, ο Μιχαήλ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Λαράς του ισπανικού Μαρόκου και στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Θεσσαλονίκη ως αξιωματικός του Ιππικού/Τεθωρακισμένων.

Δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα

Νυμφεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1965 στην Αθήνα την Μαρίνα Καρέλλα, διάσημη ζωγράφο, γλύπτρια και σκηνογράφο, μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη.

Ο γάμος αυτός αναγνωρίσθηκε από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β', αφού πρώτα ο Μιχαήλ παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στον ελληνικό θρόνο. Έφυγε από το Τατόι και ζούσε με τη σύζυγό του στο Μαρούσι.

Με την Μαρίνα Καρέλλα απέκτησαν δύο παιδιά:

Την Αλεξάνδρα, γεννηθείσα 15 Οκτωβρίου 1968, η οποία παντρεύτηκε τον Νικόλαο Μιρζαγιάντζ και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Τιγκράν και τον Δαρείο. Την Όλγα, γεννηθείσα 17 Νοεμβρίου 1971, η οποία παντρεύτηκε τον δεύτερο εξάδελφό της, πρίγκηπα Αίμονα, γιο του Αμεντέο, δούκα της Αόστης. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ουμπέρτο, τον Αμαντέο και την Ισαβέλλα, πρίγκηπες της Σαβοΐας. Όταν ο πρίγκηπας έγινε συγγραφέας

Ο Μισέλ Ντε Γκρες ξεκίνησε την καριέρα του ως ιστορικός, αλλά και ως συγγραφέας το 1970, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ γραπτού λόγου και ιστορικής έρευνας. Καταπιάνονταν με ποικίλα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, τους ήρωες της Επανάστασης, τους Λουδοβίκους και τους Τσάρους, αλλά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ενδεικτικά κάποια από τα έργα του είναι: «Η Μαχαράνη», «Ο Βουρβώνος Μαχαραγιάς», «Ο Τελευταίος Σουλτάνος», «Το Μυστήριο των Κυθήρων» και «Μπουμπουλίνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κηδεία, Μιχαήλ, Ποιοι, Τατόι, Μισέλ, Γκρες,kideia, michail, poioi, tatoi, misel, gkres