Κ.Μίχαλος: «Προς τη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο της κυβέρνησης - Ζητούμενο ο παραγωγικός μετασχηματισμός»

«Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων και των εκπροσώπων της αγοράς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος μετά τις σχεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ

κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της εργασίας, δήλωσε:

«Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων και των εκπροσώπων της αγοράς. Η στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, με επιδότηση του μισθολογικού και μείωση του φορολογικού κόστους, καθώς και η παροχή ρευστότητας με επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαιο κίνησης, είναι σαφώς μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένων των συνθηκών.

Κρίσιμο ζητούμενο τώρα είναι να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές εμπλοκές, αλλά και ευελιξία, καθώς ενδέχεται να πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα ή να βελτιωθούν τα υπάρχοντα. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την εκ περιτροπής εργασία, οι επιχειρήσεις δε θα πρέπει να καταβάλουν το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοί τους δε βρίσκονται στην εργασία και αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Εκτός, βέβαια, από τα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, εξίσου απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. Όσο μεγαλύτερη κινητοποίηση υπάρξει στο θέμα αυτό, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις για τη χώρα από το μεγάλο κύμα ύφεσης, που ήδη απειλεί όλες τις οικονομίες του πλανήτη.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί για μια ακόμη φορά, ότι προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας που μπορούν να παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει σήμερα, όχι αύριο. Αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια πραγματική ανάπτυξη και ισχυρότερες αντοχές απέναντι στις κρίσεις και τις αναταράξεις του παγκόσμιου περιβάλλοντος, πρέπει τώρα να κάνουμε πράξη τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα