«Κόφτης» στα social media για παιδιά κάτω 15 ετών - Αυτό είναι το σχέδιο

Σοφία Ζαχαράκη και Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφεραν πως προετοιμάζεται σχετική εφαρμογή, αλλά και μάθημα στα σχολεία για τα social media

Στο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών στη χρήση των social media από παιδιά κάτω των 15 ετών στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη.

Επισημαίνοντας πως υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικογένειας, Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε πως αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός με λέξεις «κλειδιά» στην εφαρμογή για τον γονικό έλεγχο, προκειμένου οι ανήλικοι να μην έχουν πρόσβαση σε προσβλητικό και ενοχλητικό περιεχόμενο.

«Αναφερόμαστε σε όλες τις σελίδες, οι λέξεις-κλειδιά διέπουν οριζόντια τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Αν κλείσεις τα social media με τη λογική της ρήτρας των λέξεων, υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι όπου τα παιδιά συναντώνται. Υπάρχουν τα λεγόμενα dark rooms που ούτε εμείς ξέρουμε πού μπορούν να τα βρουν τα παιδιά», δήλωσε στον Σκάι η Σοφία Ζαχαράκη.

Σχετικά με τη στάση των γονιών, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής είπε πως αυτή είναι αμφίθυμη, καθώς από τη μια εκφράζεται η ανησυχία για το περιεχόμενο των social media, αλλά από την άλλη δεν επιθυμούν να αποκλείσουν τα παιδιά τους από την κοινωνικοποίηση μέσω της τεχνολογίας.

«Είναι όμως άλλο αυτό κι άλλο οι απειλές μέσω Διαδικτύου. Η ελευθερία είναι και πλαίσιο, όπως κι η ασφάλεια. Η τεχνολογία μπορεί να γίνει και σύμμαχος απέναντι στην κακή χρήση της τεχνολογίας», είπε και πρόσθεσε:

«Η ψηφιακή απειλή έχει διπλό πρόσωπο. Δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά μένουν προσκολλημένα στα ψηφιακά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απομονώνονται πάρα πολύ κι έχει έναν δίδυμο κίνδυνο: το κομμάτι της κατάθλιψης και της ψηφιακής απομόνωσης, όπου νομίζουν ότι έχουν φίλο και δημιουργούν έναν πλασματικό κόσμο, χωρίς να ζουν εκεί έξω».

Η κ. Ζαχαράκη ρωτήθηκε και για κινήσεις κυβερνήσεων άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία αποφάσισε την καθολική απαγόρευση χρήσης των social media από παιδιά. «Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στο κομμάτι της απαγόρευσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βλέπουμε σε όλες τις χώρες ότι υπάρχει σκοπός να αυστηριοποιηθούν τα μέτρα για τις ηλικίες κάτω των 15 ετών», είπε και πρόσθεσε:

«Ειδικά τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση πήρε αυστηρά μέτρα. Απαγορεύσαμε τα κινητά, με πολύ αυστηρές ρήτρες και τιμωρίες αυτήν τη στιγμή στο σχολείο για τη χρήση κινητού και βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ληφθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα».

Και μάθημα στα σχολεία για τα social media

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε πως παράλληλα με την εφαρμογή για τον έλεγχο της πρόσβασης των παιδιών στα social media, θα υπάρξει μάθημα στα σχολεία για το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται τον εαυτό τους στο διαδίκτυο. Όπως είπε o υπουργός, υπάρχει ήδη ένα βιβλίο που επιμελείται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σε μορφή audiobook.

«Χθες συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τους συνεργάτες του και υπάρχει ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που η Αρχή μας δίνει και θα βάλουμε στα σχολεία τώρα, για το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται τη σχέση τους με τα κοινωνικά δίκτυα. Θα μπει ως παιχνίδι αρχικά. Στο μάθημα της πληροφορικής θα το εντάξουμε», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τον έλεγχο της πρόσβασης παιδιών στα social media, ο υπουργός είπε ότι απαιτείται και ευρωπαϊκή συναίνεση για να εφαρμοστεί ένα «μπλόκο» αυστραλιανού τύπου, όμως συζητείται η διαμόρφωση μιας εφαρμογής που θα εγκαθίσταται στα κινητά των παιδιών από τους γονείς και θα μπλοκάρει την πρόσβασή τους στα social media.

«Υπάρχει μια σκέψη, το είπε ο κύριος Παπαστεργίου και έχει δοθεί κεντρικά από την κυβέρνηση, είναι μέτρο που πρέπει να υπάρξουν πανευρωπαϊκές αποφάσεις για να λειτουργήσει σωστά, αλλά σε πρώτη φάση εξετάζεται μια εφαρμογή, που θα εγκαθίσταται από τους γονείς σε ένα κινητό τηλέφωνο και ουσιαστικά θα μπλοκάρει την πρόσβαση, με βάση με την ηλικία, στα παιδιά στα κοινωνικά μέσα. Άλλα θέλει την αρωγή του γονιού για να γίνει σε πρώτη φάση», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη χρήση social media από παιδιά στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως σε σχετική έρευνα της Alco, το 72% των συμμετεχόντων δήλωσε αρνητικό στη χρήση των social media από παιδιά έως 16 ετών και τάσσεται υπέρ της απόφασης της κυβέρνησης της Αυστραλίας για καθολική απαγόρευση με νόμο σε αυτές τις ηλικίες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα στοιχεία για τη χρήση social media από παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα (11, 13 και 15 ετών αγόρια και κορίτσια) δείχνουν ότι:

Αποτελούν μέσο συνεχής επικοινωνίας με φίλους και άλλους:

11χρονοι - Κορίτσια 24%, Αγόρια 26% 13χρονοι - Κορίτσια 43%, Αγόρια 41% 15χρονοι - Κορίτσια 44%, Αγόρια 32%

Στα γενικά στοιχεία:

Το 14% των εφήβων 11, 13 και 15 ετών δεν χρησιμοποιεί social media, Το 44% είναι ενεργοί χρήστες, Το 28% είναι εντατικοί χρήστες και Το 13% παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία ανά ηλικιακή κατηγορία για την προβληματική χρήση των social media:

11χρονοι - Κορίτσια 6%, Αγόρια 7% 13χρονοι - Κορίτσια 20%, Αγόρια 12% 15χρονοι - Κορίτσια 21%, Αγόρια 10%

Οι προβληματικοί ανήλικοι χρήστες παρουσιάζουν συμπτώματα εθισμού, που συνοψίζονται στα εξής:

παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων χάριν της αφιέρωσης χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λένε ψέματα για το πόσο χρόνο δαπανούν στο διαδίκτυο και προβάλλουν συχνά επιχειρήματα σχετικά με τη χρήση που κάνουν παρουσιάζουν αδυναμία ελέγχου της χρήσης των social media και βιώνουν στερητικό σύνδρομο.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόφτης, - Αυτό,koftis, - afto