Κοινωνικό μέρισμα: Η απόφαση που δεν θέλει να πάρει η κυβέρνηση

Τα μολύβια έχουν πάρει στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις για τον τρόπο που θα δοθεί, αλλά και για το ποιοι θα είναι δικαιούχοι. Η τελική απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα θα ληφθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Τι είναι αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση. 

Στην τελική ευθεία για το κοινωνικό μέρισμα η κυβέρνηση καλείται να πάρει την απόφαση για τον τρόπο που θα διαθέσει τα 400 εκατ. ευρώ, περίπου, που υπάρχουν για τον συγκεκριμένο

σκοπό.

Ήδη υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για τους δικαιούχους και πολλές διαφορετικές σκέψεις και προσεγγίσεις.

Όλα όμως θα ξεκαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα, αφού ο χρόνο τελειώνει και πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα και τους δικαιούχους.

Υπάρχουν πολλές σκέψεις για το πώς θα διατεθούν τα χρήματα και εκτός από τη γνωστή πρακτική, της ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, με κριτήρια, στο τραπέζι βρίσκονται ορισμένες άλλες σκέψεις.

Για παράδειγμα κυκλοφορεί σενάριο για το ενδεχόμενο να υπάρξει επιστροφή εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος, σε αυτούς που πλήρωσαν για το υπερπλεόνασμα ή πληρωμή αναδρομικών σε συνταξιούχους, για να κλείσουν θέματα που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση. 

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα μοιραστεί φέτος

Κάθε ένα σενάριο όμως συγκεντρώνει τα δικά του προβλήματα

Το κοινωνικό μέρισμα σε ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, είναι το κλασικό έκτακτο μέρισμα, που δόθηκε και τις περασμένες χρονιές. Όμως εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Το τελικό ποσό. Η κυβέρνηση δεν θέλει να εμφανιστεί ότι δίνει το μισό μέρισμα και λιγότερο, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ποσό όμως των 400 εκατ. ευρώ δεν επιτρέπει άλλες συγκρίσεις. Είναι απλά το μισό από πέρσι.

Βέβαια αν δει κανείς τη συνολική εικόνα, θα πρέπει να προσθέσει στην εξίσωση το γεγονός ότι πριν τις εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και η διανομή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους συνταξιούχους τον περασμένο Μάιο.

Αν τελικά, για να μην υπάρξουν συγκρίσεις και χιλιάδες απορρίψη αιτήσεων, απορριφθεί η λύση της διανομής του διαθέσιμου μερίσματος μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ (η οποία χρησιμοποιήθηκε πέρυσι και πρόπερσι), υπάρχει το σενάριο των στοχευμένων οικονομικών ενισχύσεων στις οποίες έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σε αυτές τις ομάδες μπορεί να είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που μέχρι τώρα έπαιρναν το ΕΚΑΣ, αλλά αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς έχει προηγηθεί η καταβολή του Μαΐου με τη 13η σύνταξη. 

Η δεύτερη κοινωνική ομάδα είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Εισπράττουν από 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ επιπλέον για κάθε ενήλικο μέλος και 50 ευρώ επιπλέον για κάθε ανήλικο μέλος. Για να πάρουν ένα επιπλέον μηνιαίο επίδομα δεν χρειάζονται περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι με 100-110 εκατ. ευρώ μπορούν να δοθούν ακόμη και δύο μηνιάτικα. Περίπου 100 εκατ. ευρώ αρκούν για να δοθεί κι ένα επιπλέον επίδομα στους ανέργους.

Οι νέες σκέψεις για το κοινωνικό μέρισμα

Η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και του τέλους επιτηδεύματος, αποτελούν επίσης προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, για την οποία όμως δεν βρέθηκε δημοσιονομικός χώρος να υλοποιηθεί από το 2020. Έτσι,  έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να επιστραφεί μέρος του ποσού που βεβαιώθηκε φέτος στους φορολογούμενους για τις δύο αυτές επιβαρύνσεις.

Υπάρχουν και ορισμένοι στην κυβέρνηση, οι οποίοι εισηγούνται το όποιο περίσσευμα να διατεθεί προκειμένου να πληρωθούν από φέτος οικονομικές υποχρεώσεις που ούτως ή άλλως θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση μέσα στο 2020. Το σενάριο αυτό προφανώς περιλαμβάνει τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα