Κωνσταντίνος Μίχαλος: Η Ευρώπη απαντά με ημίμετρα

Από την αρχή αυτής της κρίσης, τα Επιμελητήρια σε όλη την Ευρώπη έχουν επισημάνει την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Πρόκειται για ένα αίτημα που αντανακλά τους προβληματισμούς και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, μπροστά στο φάσμα της ύφεσης, των λουκέτων και της ανεργίας.

Δυστυχώς, κατά κοινή ομολογία, οι αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν ημίμετρα. Για μια ακόμη φορά, οι ευρωπαϊκές

ηγεσίες φαίνονται αδύναμες ή απρόθυμες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη κατάσταση με ανάλογης κλίμακας μέτρα.

Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά το βάθος και οι συνέπειες της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, γίνονται όλο και πιο ορατά, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις.

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει, έστω και αργά, νααρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν μεγαλύτερα και αποφασιστικότερα βήματα από αυτά που έγιναν στο Eurogroup. Θέση των Ευρωεπιμελητηρίων, που εκφράστηκε και κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ., είναι ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια ισχυρή στρατηγική από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για να ξεκινήσει η επίπονη προσπάθεια της ανάκαμψης.

Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπεινα περιλαμβάνει άμεσες αποφάσεις για εμπροσθοβαρή προγράμματα οικονομικής στήριξης, επεξεργασμένα με τέτοιο τρόπο που να ενισχύσουν την αγορά και την οικονομία, με στόχο την επαναφορά στην ομαλότητα. Παράλληλα, θα απαιτηθεί απελευθέρωση ρευστότητας σε μεγάλη κλίμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να φθάσει σε όλες ανεξαιρέτως τις πληττόμενες επιχειρήσεις, σε όλες τις χώρες – μέλη.

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση του διεθνούς εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών, με διατήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε λειτουργία, ενώ απαραίτητος είναι και ο σχεδιασμός μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής, για την αυτόνομη παραγωγή και διάθεση ιατρικών υλικών και προμηθειών. Επίσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ψηφιακές διαδικασίες σε τελωνεία, εφορίες, δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη, με ενεργοποίηση της Συμφωνίας του Ταλιν του 2017 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Η δυνατότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών να ανακάμψουν από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα σε επίπεδο κορυφής. Εξίσου σημαντική, ωστόσο, θα είναι η ενεργός συμμετοχή όλων των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί ο Επιμελητηριακός θεσμός, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και σε επίπεδο χωρών - μελών, προκειμένου να είναι σε θέση να συμβάλει στη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων από την Πολιτεία και να στηρίξει ακόμη πιο αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις, σήμερα αλλά και την επόμενη ημέρα. Την ώρα που διακυβεύεται το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες και το ρόλο που τους αναλογούν.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ.

* To παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κωνσταντίνος Μίχαλος, Ευρώπη,konstantinos michalos, evropi