Κορονοϊός - ΚΙΝΑΛ: Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την τουριστική οικονομία;

«Ήδη υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων αλλά δε μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», αναφέρεται σε ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για τις συνέπειες του κορονοϊού στην τουριστική οικονομία.

Τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην ελληνική οικονομία βάζουν στο μικροσκόπιο στο ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, σε ερώτηση τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, με θέμα «Η πρόκληση του κορωνοϊού και η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού» 16 βουλευτές του Κινήματος ζητούν να μάθουν αν

η κυβέρνηση έχει καταρτίσει «σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την τουριστική οικονομία».

Όπως αναφέρουν, «η εμφάνιση του κορωνοϊού και η εξάπλωσή του στις χώρες της Ασίας αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον τουριστικό κόσμο και απειλεί σοβαρά την οικονομία, σε περίπτωση που κλιμακωθεί».

Εξάλλου, «σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας έχει χάσει "δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις" σε ξενοδοχεία από τον Ιανουάριο, ενώ εκτιμάται ότι οι απώλειες στην τουριστική βιομηχανία ανέρχονται "τουλάχιστον στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανά μήνα". Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, που ακόμα δε γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί και τι μέγεθος επιπτώσεων θα έχει».

«Για τον ελληνικό τουρισμό», συνεχίζουν, «το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι οι διακοπές του Πάσχα των ορθόδοξων και των καθολικών. Ήδη υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων αλλά δε μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η ανησυχία είναι διάχυτη στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σε πρόσφατη δήλωσή του σε γνωστή εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, ανέφερε ότι οι ακυρώσεις στα τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας Ελλάδας για προγραμματισμένα ταξίδια μέχρι τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, φθάνουν τουλάχιστον στο 50% και η κίνηση για το Πάσχα έχει "παγώσει" εντελώς. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, πρότεινε στους φορείς του τουρισμού μέτρα, όπως η ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων τουριστικών πακέτων και η επιστροφή προκαταβολών».

«Στην αχαρτογράφητη κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έρχεται να προστεθεί και η κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης των τελευταίων ημερών, που δυσχεραίνει τα πράγματα ακόμα περισσότερο», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο της ερώτησης των βουλευτών, ενώ προστίθεται:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε τι ενέργειες έχετε προβεί για την αξιολόγηση της κατάστασης; Έχετε προχωρήσει σε εκτίμηση των μέχρι στιγμής επιπτώσεων;Έχετε φροντίσει για την έγκυρη ενημέρωση και τήρηση των μέτρων πρόληψης που απαιτούνται από τις τουριστικές επιχειρήσεις;Έχετε προετοιμάσει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την τουριστική οικονομία, σε περίπτωση που το φαινόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φραγγίδης Γιώργος

Αρβανιτίδης Γιώργος

Αχμέτ Ιλχάν

Γιαννακοπούλου Νάντια

Γκόκας Χρήστος

Καμίνης Γιώργος

Κατρίνης Μιχάλης

Κεγκέρογλου Βασίλης

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης

Μουλκιώτης Γιώργος

Μπαράν Μπουρχάν

Μπιάγκης Δημήτρης

Πάνας Απόστολος

Πουλάς Ανδρέας

Σκανδαλίδης Κώστας».

Keywords
Τυχαία Θέματα