Κορονοϊός: 80 χώρες ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα για την παγκόσμια οικονομία λόγω κορονοϊού. «Ανάκαμψη το 2021 μόνο αν περιορίσουμε τον ιό» ανέφερε η γενική διευθύντρια του ταμείου. Τι είπε για τις χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια.

Για παγκόσμια ύφεση χειρότερη από αυτή του 2009, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του Ταμείου για τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο τώρα ότι η παγκόσμια

οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, το ίδιο κακή ή και χειρότερη από αυτή του 2009. Όπως συμπλήρωσε «προβλέπουμε ανάκαμψη το 2021, αλλά μόνο αν πετύχουμε να περιορίσουμε τον ιό παντού και να αποτρέψουμε τα προβλήματα ρευστότητας να γίνουν πρόβλημα φερεγγυότητας», προσθέτοντας: «Βασική ανησυχία για έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο από την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί ένα κύμα χρεοκοπιών και απολύσεων που όχι μόνο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη, αλλά μπορεί και να διαβρώσει τον ιστό των κοινωνιών μας».

Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι περίπου 80 χώρες έχουν υποβάλλει αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότησή τους από το ΔΝΤ και ακόμη περισσότερες αναμένεται να υποβάλουν στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι κανονικά δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερα από μερικά αιτήματα ταυτόχρονα. Χθες, πρόσθεσε, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το πρώτο από αυτά τα αιτήματα για την Κιργιζία σε χρόνο - ρεκόρ. Πολλά προβλήματα, είπε, υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές από την εξάπλωση του ιού, το κλείσιμο οικονομιών, τις εκροές κεφαλαίων και - για τις χώρες που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών - από τη μεγάλη πτώση των τιμών τους. Η σημερινή συντηρητική εκτίμηση του Ταμείου, σημείωσε, είναι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των αναδυόμενων αγορών θα φθάσουν τα 2,5 τρισ. δολάρια, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν από τα διαθέσιμα και τους εγχώριους πόρους τους. «Καλούμαστε από τα μέλη μας να κάνουμε περισσότερα, να τα κάνουμε καλύτερα και ταχύτερα από ποτέ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους εταίρους μας», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΗΠΑ: 2 τρισ. δολάρια για να μην βυθιστεί σε ύφεση

Την ίδια στιγμή η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε ένα ιστορικό πακέτο στήριξης που θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να μην περιέλθει σε παρατεταμένη ύφεση. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρμαπ στηρίζει αυτό το σχέδιο, το μεγαλύτερο που έχει εγκριθεί ποτέ στην ιστορία τις ΗΠΑ, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στον Λευκό Οίκο προκειμένου να το επικυρώσει.

Πολλοί βουλευτές επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον από κάθε γωνιά τις ΗΠΑ αποκλειστικά για να ψηφίσουν τα μέτρα αυτά, που είχαν ήδη εγκριθεί ομόφωνα (96-0) από τη Γερουσία τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή μιας επιταγής ύψους 1.200 δολαρίων σε πολλούς Αμερικανούς πολίτες, βοήθεια ύψυς περίπου 400 δισεκατομμυρίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 500 δισεκ. στους μεγάλους ομίλους. Επίσης, θα χορηγηθούν 100 δισεκ. στα νοσοκομεία και θα αποδεσμευτούν άλλα 30 για τη χρηματοδότηση ερευνών για εμβόλια και θεραπείες του Covid-19. Ποσό ύψους 25 δισεκ. δολαρίων θα χορηγηθεί σε αεροπορικές εταιρίες. Προβλέπονται επίσης δανειακές εγγυήσεις για τις εταιρείες αυτές.

Το πακέτο στήριξης εγκρίθηκε δια βοής από τους βουλευτές οι οποίοι, προκειμένου να τηρήσουν τις... αποστάσεις μεταξύ τους (όπως συστήνουν οι ειδικοί λόγω της πανδημίας) είχαν κατ' εξαίρεση καθίσει μέχρι και στους εξώστες του κοινού.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε οργισμένος να αποπεμφθεί από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ο βουλευτής Τόμας Μάσι, ο οποίος απειλούσε να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, κάτι που ενδεχομένως θα καθυστερούσε την έγκριση του νομοσχεδίου. "Θέλει μόνο να διαφημιστεί. Δεν μπορεί να το εμποδίσει, μόνο να καθυστερήσει (την ψηφοφορία), κάτι που είναι ταυτόχρονα επικίνδυνο και ασύμφορο", έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα