Κορονοϊός: Διάσταση απόψεων για την ευρεία χρήση των μασκών - Τι λένε οι ειδικοί

Η μάσκα είναι χρήσιμη ως συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων - Το ζήτημα τίθεται επί τάπητος εν μέσω κορονοϊού, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να προειδοποιεί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος της ψευδούς αίσθησης ασφάλειας 

Ένα ζήτημα του απασχολεί την κοινή γνώμη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι η χρησιμότητα της μάσκας, ειδικά για τους πολίτες που δεν έχουν διαγνωστεί με Covid-19.

Οι γνώμες των ειδικών διίστανται. Σύμφωνα με την τελευταία σύσταση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) η Ε.Ε. μοιάζει ν’ αλλάζει τη μέχρι τώρα θέση της

και να τάσσεται υπέρ της ευρείας χρήσης μασκών. Υπέρ της ευρείας χρήσης τάσσεται και το CDC, ενώ αρνητικός παραμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), τον οποίο επικαλείται και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης που εξέδωσε ο οργανισμός:

Η χρήση μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της χρήσης της στην κοινότητα.Η χρήση μάσκας προσώπου στο κοινό μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης στην κοινότητα, ελαχιστοποιώντας την έκκριση σταγονιδίων αναπνοής από μολυσμένα άτομα που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη συμπτώματα ή που παραμένουν ασυμπτωματικά. Δεν είναι γνωστό κατά πόσο η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει στην μείωση της εξάπλωσης σε συνδυασμό και με άλλα αποτρεπτικά μέτρα.Η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη, ιδιαίτερα στις επισκέψεις σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως μανάβικα, εμπορικά κέντρα ή κατά τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς κ.τ.λ.Η χρήση μη ιατρικών μασκών προσώπου από διάφορα υλικά θα μπορούσε να εξεταστεί, ιδίως εάν -λόγω προβλημάτων εφοδιασμού- οι ιατρικές μάσκες προσώπου πρέπει να έχουν προτεραιότητα για να χρησιμοποιηθούν ως προστατευτικός εξοπλισμός από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. 

Ωστόσο, «η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο και όχι ως αντικατάσταση των καθιερωμένων προληπτικών μέτρων», όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η σχολαστική υγιεινή των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών μας με το πρόσωπο, τη μύτη, τα μάτια και το στόμα.

Το ECDC προσθέτει ότι «η κατάλληλη χρήση μάσκας προσώπου είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου» και ότι αυτή «μπορεί να βελτιωθεί μέσω εκπαιδευτικών εκστρατειών».

Τέλος, «οι προτάσεις για χρήση μάσκας από την κοινότητα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποθέματα, την έλλειψη στοιχείων και τις πιθανές παρενέργειες».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω συστάσεις, κατά τις οποίες το ECDC «δείχνει» να ευθυγραμμίζεται με το αμερικανικό CDC, καθώς και ότι η ανακοίνωσή του έρχεται ένα 24ωρο αφότου ο ΠΟΫ επικαλέστηκε νέα στοιχεία κατά τα οποία η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως και ότι η μάσκα δεν επαρκεί για την προστασία των υγιών ανθρώπων.

Τσιόδρας: Όχι στην γενική χρήση λέει ο ΠΟΫ - Ψευδής αίσθηση ασφάλειας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης για την εξέλιξη του κορονοϊού, αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας από τους πολίτες, με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ). Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του ΠΟΫ, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση από το γενικό κοινό και εξήγησε λεπτομερώς τους λόγους.

«Καταρχάς, η χρήση ιατρικής μάσκας από το γενικό κοινό, δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα. Μάλιστα, φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους. Ορισμένοι από αυτούς είναι η ακούσια μόλυνση να μολυνθεί κάποιος χωρίς να θέλει δηλαδή με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό του, η δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η διατήρηση της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών και εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

»Παρόλα αυτά, ο ΠΟΫ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ενδεχόμενο, να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της πανδημίας σε μια χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους και ειδικούς πληθυσμούς, αλλά με σαφείς οδηγίες ώστε να αποφεύγονται οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι», δήλωσε.

ΠΟΫ: Οι μάσκες δεν είναι «θαυματουργή λύση»

ΟΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) διευκρίνισε τη Δευτέρα πως οι μάσκες μόνες τους, δεν είναι «θαυματουργή λύση» ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε πως η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό, δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη.

«Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία Covid-19», είπε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε από τη Γενεύη, σύμφωνα με το Reuters.

Οδηγίες από ΕΟΔΥ

Υπενθυμίζεται πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μαζί με το υπουργείο Υγείας, έχουν εκδόσει μια σειρά από οδηγίες για την σωστή χρήση μάσκας και ποια άτομα πρέπει να την χρησιμοποιούν (για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ ΕΔΩ)

Όπως συστήνεται, η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματοςσε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματοςσε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στηδιάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπηςΟδηγίες εφαρμογής και αφαίρεσης

Οι οδηγίες έχουν ως εξής:

επιλογή του σωστού μεγέθουςεφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκαςεφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτηςασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού.εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιάαποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφήαφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνωΕάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμεναεφαρμογή της υγιεινής των χεριώναποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

13033: Τι πρέπει να γράφει το SMS για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Keywords
Τυχαία Θέματα