Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα για νέο φάρμακο που μειώνει τους θανάτους - Η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Το φάρμακο που μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών με κορονοϊό που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ελπίδες για τους βαριά πάσχοντες από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορoνοϊός δίνει ένα ευρέως διαθέσιμο φάρμακο που ονομάζεται δεξαμεθαζόνη.

Ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, επεσήμανε μάλιστα την Τρίτη (16/6) πως μετά από δοκιμές που έγιναν αποδείχτηκε πως το συγκεκριμένο στεροειδές φάρμακο έσωσε

τις ζωές του ενός τρίτου των σοβαρότερων περιστατικών.

«Επειδή εντοπίσαμε τα πρώτα σημάδια της δυναμικής της δεξαμεθαζόνης, την έχουμε αποθηκεύσει ήδη από τον Μάρτιο» τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως «σε συνεργασία με το NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας), η τυπική θεραπεία για την COVID-19 από σήμερα το απόγευμα θα περιλαμβάνει και την χορήγηση δεξαμεθαζόνης» ση χώρα.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη βρετανική κυβέρνηση. Ο κ. Χάνκοκ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους «λαμπρούς επιστήμονες» της Οξφόρδης, συμπληρώνοντας πως «οι βιοεπιστήμες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών».

«Μια σπουδαία ανακάλυψη»

Στην δοκιμή, με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, περίπου 2.000 ασθενείς στο νοσοκομείο έλαβαν δεξαμεθαζόνη και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα σχεδόν 4.000 που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Για τους ασθενείς που χρειάστηκαν αναπνευστήρα, το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από 40% σε 28%, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ενώ ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι, εκ της ομάδας των ερευνητών έκανε λόγο για «το μόνο φάρμακο - μέχρι στιγμής - που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την θνησιμότητα και την μειώνει σημαντικά. Είναι μια σπουδαία ανακάλυψη».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επίσης εκ των επικεφαλής της ευρείας έρευνας, το αποτέλεσμα των δοκιμών δείχνει ότι «εάν σε ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται στον αναπνευστήρα ή έχουν υποβοήθηση της αναπνοής με οξυγόνο χορηγηθεί δεξαμεθαζόνη, σώζονται ζωές, και αυτό με πολύ χαμηλό κόστος».

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, πως στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε σχεδόν 297.000, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται σε 41.736.

Η δεξαμεθαζόνη

Σημειώνεται ότι η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το άσθμα.

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια η δεξαμεθαζόνη «κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1957 και εγκρίθηκε για ιατρική χρήση το 1961», ενώ «βρίσκεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Επιπλέον αναφέρεται πως «η δεξαμεθαζόνη δεν είναι ακριβή: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας μήνας φαρμακευτικής αγωγής κοστίζει συνήθως λιγότερο από 25 $. Στην Ινδία, μια πορεία θεραπείας για πρόωρο τοκετό κοστίζει περίπου 0,5 $. Διατίθεται στις περισσότερες περιοχές του κόσμου».

Μάλιστα «το 2016 ήταν η 259η πιο συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερες από ένα εκατομμύριο συνταγές», κατά την ίδια πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα