Κορονοϊός: Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα για 30 ημέρες

Οι ηγέτες των κρατών της Ευρώπης αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων για 30 ημέρες, εξαιτίας του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τα σύνορα της για ένα διάστημα 30 ημερών. Aυτό αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φροντίσει για την επιστροφή των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό. Επίσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αποφασίστηκε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκεψη

των ηγετών την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη, θα κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα, αλλά θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης και είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών.

«Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

Ταυτόχρονα, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, γιατί ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».

Παράλληλα, η Άγγελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, πως η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Βέβαια, θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ. Επίσης, αφορά εκείνους που πρέπει να περάσουν εξαιτίας κάποιας επείγουσας ανάγκης, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Παρόλα αυτά, δεν διευκρίνισε το πότε.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Σε δύο σημεία έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγαλύτερος συντονισμός όπως κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προμήθεια υγειονομικού υλικού (όπως αναπνευστήρες, γάντια μάσκες κλπ), το οποίο θα κατανεμηθεί στα κράτη μέλη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης, σε συνέχεια των αποφάσεων του χθεσινού Eurogroup πως πρέπει να αναλάβει η ΕΕ πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας και να υπάρξει ευελιξία στη μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στην πραγματική οικονομία.

Λαμβάνει μέτρα η Ευρωζώνη

Για την Ευρωζώνη, που η οικονομία της ήταν εξασθενημένη πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού λόγω των εμπορικών πολέμων και του Brexit, ο κίνδυνος μίας ύφεσης είναι πλέον ορατός. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης πριν ακόμη την καταιγίδα των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η τελευταία πρόβλεψή της ήταν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξανόταν φέτος 0,8%, αλλά έχει πλέον ξεπερασθεί από τα πράγματα, όπως τόνισε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες με ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο, που μπορεί να φθάσει έως το -0,75%, με την προϋπόθεση ότι θα αυτές θα τα χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω του κορονοϊού. Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, ενώ χαλάρωσε και τους περιορισμούς που επιβάλλει στις τράπεζες όσον αφορά τα κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν, ώστε να έχουν μεγαλύτερη άνεση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

«Ανάπτυξη κάτω από το μηδέν»

Η Κομισιόν προειδοποιεί πως είναι «πολύ πιθανόν» η ανάπτυξη να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Κάτι τέτοιο λοιπόν, πρόκειται να επηρεάσει την ευρωζώνη αλλά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Μάρτεν Φερβέι, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι «Είναι πολύ πιθανόν η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος και ενδεχομένως σημαντικά κάτω από το μηδέν».

Μάλιστα, η Κομισιόν μοίρασε ένα έγγραφο στους δημοσιογράφους στο οποίο αναφέρεται με σαφήνεια πως «Εκτιμάται ότι η κρίση του Covid-19 έχει πολύ σημαντικές, αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη». Επίσης, προστίθεται πως «Δεδομένου ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμενόταν στο 1,4% για το 2020 στην ΕΕ, θα μπορούσε να πέσει κάτω από το -1% του ΑΕΠ το 2020, με μια ουσιαστική αλλά όχι πλήρη ανάκαμψη το 2021».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα