Κορονοϊός: Η Θεσσαλονίκη στο «έλεος του Θεού» και της «ατομικής ευθύνης»

Μόλις 27 κρούσματα κορονοϊού σήμερα χωρίζουν την Θεσσαλονίκη των 1.000.000 κατοίκων με την Αττική, όπου μένουν σχεδόν 4.000.000. Ο «πονοκέφαλος» των ειδικών και ο νέος τρόπος πειθούς της κυβέρνησης.Η Θεσσαλονίκη μπορεί να «βράζει» από τα νέα κρούσματα, όμως ο κορονοϊός
«τελείωσε» σύμφωνα με την κυβέρνηση και πλέον οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την «ατομική ευθύνη» τους. Σύμφωνα με…

«Ήπια τα μέτρα - 100% στην πληρότητα των ΜΕΘ»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις ειδικών το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα μέτρα που καταργούνται είναι ήπια και κανονικά θα έπρεπε να παρθούν επιπλέον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ίδια η Επιτροπή, η οποία στις 29/9 έβαλε τέσσερις περιοχές στο «κόκκινο» (Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη) με την επιδημιολογική εικόνα να είναι καλύτερη, σε σχέση με την τωρινή που έκρινε τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας.

Μάλιστα, σχεδόν μία εβδομάδα πριν, η Επιτροπή σκεφτόταν να εφαρμοστούν νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμού σε συνδυασμό με την διασπορά των μεταλλάξεων, έχει συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο των κρουσμάτων.

Παράλληλα, η πτώση της θερμοκρασίας, οι γιορτές που έρχονται και η παρέλαση έθεσαν έναν επιπλέον συναγερμό ώστε πάση θυσία να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην επαναληφθούν εικόνες από πέρυσι, όπως έξω από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, μέχρι και λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, οι επιστήμονες διακήρυτταν ότι «δεν τελειώσαμε» με την πανδημία.

Ο Δ/ντης πνευμονολογικού τμήματος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός μίλησε στον Status Fm και υποστήριξε πως οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και χειρότερα σε σχέση με πέρυσι ίδιο καιρό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο η μόνη λύση είναι να δοθεί χρόνος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αποσυμφοριστούν.

«Έχουμε πιάσει το 100% στην πληρότητα των ΜΕΘ. Πέρσι τέτοιον καιρό ήμασταν καλύτερα. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα. Δεν πρέπει φέτος να επιτραπεί αυτή η κοσμοπλημμύρα στις παρελάσεις στις εθνικές και στις εκκλησιαστικές γιορτές. […] Απολύτως. Είμαι σίγουρος ότι δεν πρέπει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως «ο λαός μας δεν έχει τη συναίσθηση και την ευθύνη να πάρει τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται. Σε συναυλία του Πάριου, ενώ υπήρχε σχετική οδηγία, σηκώθηκε χόρευε. […] Δεν υπάρχει τρόπος να το εμποδίσεις το φαινόμενο. Καλύτερα να το απαγορεύσεις».

Ακόμη, στις 30/9 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη χτύπησε «καμπανάκι», υπογραμμίζοντας πως «στην ουσία έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί» και ζήτησε να μη γίνουν μαθητικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

«Εδώ πεθαίνει κόσμος» είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Παγώνη δε, προβλέπει ότι δεν προλαβαίνουμε να «σώσουμε» τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Πού να σωθούν τα Χριστούγεννα; βλέπετε να σώζονται;», διερωτήθηκε, μιλώντας στο OPEN.

Παράλληλα, την ίδια μέρα η Αθηνά Λινού μέσα από το Mega, όχι μόνο ξεκαθάρισε πως τα μέτρα δεν επαρκούν, αλλά διευκρίνισε πως πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα για χώρους με καθημερινό συνωστισμό, όπως τα λεωφορεία και τα σχολεία.

«Έχουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία που οι άνθρωποι είναι μαζί για 10-20 ώρες την εβδομάδα. Πρέπει να πάρουμε και εκείνα τα μέτρα. Δεν λέω ότι δεν θα βοηθήσουν τα μέτρα για τη μουσική, αλλά θα βοηθήσουν ελάχιστους ανθρώπους. Θα προλάβουν πολύ μικρό αριθμό. Δεν νομίζω ότι το να μπαίνουν στα Μέσα Μεταφοράς μόνο εμβολιασμένοι θα βοηθήσει. Με τη Δέλτα και κολλούν και μεταδίδουν τη νόσο και οι εμβολιασμένοι. Στα υπεραστικά λεωφορεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τα παράθυρα, να αερίζεται ο χώρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα στα δύο

Πλέον, η Ελλάδα είναι επίσημα χωρισμένη στα δύο, καθώς στο Βορρά η πανδημία αρχίζει και σαρώνει, ενώ οι υγειονομικοί καταγγέλουν ελλείψεις στα νοσοκομεία και πληρότητα στις ΜΕΘ.

Λίγες ώρες μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις, οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την λήψη μέτρων, είτε ελέγχου της διασποράς, είτε πρόληψης, ώστε να μην μπει η χώρα σε μια νέα περιπέτεια.

Έτσι, η κυβέρνηση προσπαθώντας να δώσει λύση στο πρόβλημα αποφάσισε το εξής: Αν η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει ή βγει εκτός ελέγχου φωνάζουμε τους ειδικούς. Μέχρι τότε, προχωράμε με γνώμονα την «ατομική ευθύνη», ενώ εάν κάποιος κολλήσει κορονοϊό ή πεθάνει αναλαμβάνει την ευθύνη και όχι το κράτος.

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει γνωστός υπουργός στις 4/7, εκφράζοντας την κυβέρνηση:

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση είχε την ηθική ευθύνη να βρει τρόπο να δώσει χρήματα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτή η ηθική υποχρέωση του κράτους αίρεται με την παροχή των εμβολίων στους πολίτες. Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα να πάψουν κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Θεσσαλονίκη, Θεού,koronoios, thessaloniki, theou