Κορονοϊός: Πώς εξελίσσεται η επιδημία - Η επώαση και τα συμπτώματα

Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ή οποιαδήποτε χαλάρωση από πλευράς προληπτικών μέτρων, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει ανακαλυφθεί φάρμακο ή εμβόλιο που να καταπολεμά τον νέο κορονοϊό 

Ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται με σημαντική ταχύτητα, με τα κρούσματα στην Ελλάδα να πληθαίνουν. Σήμερα ανακοινώθηκαν 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον αριθμό

των συνολικών κρουσμάτων να είναι πλέον το 89.

Την ίδια ώρα πλήττονται και άλλες χώρες της Ευρώπης, με την Ιταλία να αποτελεί το πιο μεγάλο «θύμα» της επιδημίας. Στο γείτονα τα κρούσματα να είναι πάνω από 9.000 και τους νεκρούς να αγγίζουν τους 500.  

Προς το παρόν, οι εν λόγω εξελίξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ή οποιαδήποτε χαλάρωση από πλευράς προληπτικών μέτρων, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει ανακαλυφθεί φάρμακο ή εμβόλιο που να καταπολεμά τον SARS-CoV-2.

Χωρίς συμπτώματα για 5 μέρες όσοι έχουν μολυνθεί

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κορονοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κορονοϊού που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

Live ο χάρτης με τα κρούσματα στην Ευρώπη

Η αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη «γηραιά ήπειρο» συνεχίζεται, κάτι που μπορούμε να παρακολουθήσουμε στον διαδραστικό χάρτη του Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering κάνοντας κλικ εδώ.

Η εν λόγω πλατφόρμα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και παρουσιάζει τόσο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όσο και τους θανάτους, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που έχουν αναρρώσει για όλες τις χώρες που επηρεάζει η επιδημία.  

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κορονοϊός: Στην Ιταλία τα ράφια αδειάζουν «σαν σε καιρό πολέμου»
Κορονοϊός: Τι συμβαίνει σήμερα στην Ουχάν, την πόλη όπου άρχισαν όλα (Βίντεο)

Keywords
Τυχαία Θέματα