Κορονοϊός: Σε πόση ώρα κολλάω - Έξι μύθοι και αλήθειες

Ο Guardian καταγράφει τι ισχύει για το πώς μπορείτε να μολυνθείτε από τον κορονοϊό, ποιος είναι πιο ευάλωτος και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την έκθεση στον ιό, σε μία προσπάθεια να αντικρουστούν οι μύθοι γύρω από τον Covid-19.

 

Πληθαίνουν τα «κρούσματα» παραπληροφόρησης σχετικά με τον νέο κορονοϊό, ενώ εντείνεται η ανησυχία των πολιτών σε σχέση με την πανδημία που έχει προκαλέσει συναγερμό στον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες, καθώς και φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επιχειρούν

να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα και μύθους γύρω από τον νέο ιό.

Διαβάστε παρακάτω διαδεδομένους ισχυρισμούς που αφορούν στον Covid-19 σε αντιπαράσταση με τα γεγονότα κα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για αυτόν:

«Οι μάσκες προσώπου δεν προστατεύουν»

Το να φοράτε (απλή) μάσκα προσώπου δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα αρρωστήσετε - οι ιοί μπορούν να μεταδίδονται μέσω των ματιών ενώ μικροσκοπικά ιικά σωματίδια, γνωστά ως αερολύματα, μπορούν να διεισδύσουν σε μάσκες.

Εντούτοις, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στη σύλληψη των σταγονιδίων, η οποία είναι μια κύρια οδός μετάδοσης του κορονοϊού, και μερικές μελέτες έχουν υπολογίσει ότι η προστασία είναι περίπου πενταπλάσια έναντι της μη χρήσης μάσκας (αν και άλλοι έχουν βρει χαμηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας).

Εάν υπάρχει πιθανότητα να είστε σε στενή επαφή με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, μια μάσκα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου. Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα κορονοϊού ή έχετε διαγνωστεί, η μάσκα μπορεί να προστατεύσει και άλλους.

Έτσι, οι μάσκες είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας που φροντίζουν τους ασθενείς ενώ συνιστώνται επίσης στα μέλη της οικογένειας που πρέπει να φροντίζει ασθενή - ιδανικά τόσο ο ασθενής όσο και εκεινος που τον φροντίζει πρέπει να έχουν μάσκα.

Ωστόσο, οι μάσκες πιθανότατα θα έχουν μικρή αποτελεσματικότητα αν περπατάτε απλά στην πόλη ή παίρνετε ένα λεωφορείο, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσετε μαζικά και σε μεγάλες ποσότητες μάσκες, για τις περιπτώσεις αυτές.

«Μεταλλάσσεται σε πιο θανάσιμο στέλεχος»

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου και ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 δεν διαφέρει. Το ποια η διασπορά των μεταλλάξεων ενός ιού εξαρτάται από τη φυσική επιλογή - τα στελέχη που μπορούν να διαδοθούν ταχύτερα και να αναπαραχθούν αποτελεσματικά στους ξενιστές θα είναι τα πιο διαδεδομένα.

Η γενετική ανάλυση 103 δειγμάτων από τους ασθενείς σε Wuhan και σε άλλες πόλεις της Κϊνας υποδηλώνει ότι αρχικά δύο ήταν τα κύρια στελέχη του νέου κορονοϊού, που ονομάστηκαν «L» και «S». Αν και το στέλεχος «L» διαδόθηκε περισσότερο από το στέλεχος «S» (περίπου Το 70% των δειγμάτων ανήκε στο πρώτο), ο κλάδος «S» του ιού βρέθηκε πως αφορά στο αρχικό στέλεχος που προκάλεσε τον Covid-19.

Η ομάδα πίσω από αυτή την έρευνα ανέφερε ότι αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι το στέλεχος «L» είναι πιο «επιθετικό», ότι δηλαδή είτε μεταδίδεται πιο εύκολα είτε αναπαράγεται ταχύτερα μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, μπορούμε μόνο να κάνουμε λόγο για υπόθεση, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα συγκρίσεις για να διαπιστωθεί εάν οι άνθρωποι που μολύνονται από το ένα ή το άλλο στέλεχος του ιού είναι πιθανότερο να το μεταδώσουν ή να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

«Δεν είναι πιο επικίνδυνος ιός από τη χειμερινή γρίπη»

Πολλά άτομα που μολυνονται από τον νέο κοροναϊό δεν θα βιώσουν τίποτα χειρότερο από τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης, αλλά το γενικό προφίλ της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού θνησιμότητας, φαίνεται πιο σοβαρό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τη θνησιμότητα του κορονοϊού κάνουν λόγο για ποσοστό 1%. Αυτό θα έκανε τον Covid-19 περίπου 10 φορές πιο θανατηφόρο από την εποχική γρίπη, η οποία εκτιμάται ότι θα σκοτώσει μεταξύ 290.000 και 650.000 ανθρώπων παγκοσμίως.

«Σκοτώνει μόνο τους ηλικιωμένους, έτσι οι νεότεροι μπορούν να χαλαρώσουν»

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενες υγειονομικές συνθήκες δεν θα γίνουν νοσήσουν σοβαρά από τον Covid-19, κατά τα υπάρχοντα στοιχεία.

Ωστόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα από την εποχική γρίπη και υπάρχουν περισσότερες ομάδες κινδύνου - οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, για παράδειγμα, είναι πιο ευάλωτοι επειδή είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον ιό.

Οι ενέργειες που καλούνται να λαμβάνουν οι νέοι και υγιείς συμπολίτες μας περιλαμβάνουν, λοιπόν, τον αυτοπεριορισμό και την αναφορά ύποπτων κρουσμάτων στον γιατρό, οδηγίες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των πλέον ευάλωτων στην κοινωνία και στη διαμόρφωση της συνολικής τροχιάς της πανδημίας

«Πρέπει να είστε με ένα μολυσμένο άτομο για 10 λεπτά»

Για τη γρίπη, ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τα νοσοκομεία ορίζουν πως η έκθεση στον ιό περιλαμβάνει το να βρεθεί κανείς σε απόσταση μικρότερη των 6 ποδιών από ένα μολυσμένο άτομο που φτερνίζεται ή βήχει για 10 λεπτά ή περισσότερο.

Ωστόσο, είναι πιθανό να μολυνθεί το άτομο με βραχύτερες αλληλεπιδράσεις ή ακόμα και με τη συλλογή του ιού από μολυσμένες επιφάνειες, παρόλο που θεωρείται ότι είναι μια λιγότερο κοινή διαδρομή μετάδοσης.

«Ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε λίγους μήνες»

Οι επιστήμονες επιταχύνουν τις διαδικασίες για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, χάρη στη γρήγορη «χαρτογράφηση» του γονιδιώματος του ιού από Κινέζους ερευνητές. Αρκετές ομάδες έχουν ήδη μάλιστα ξεκινήσει τις δοκιμές σε ζώα.

Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές που απαιτούνται πριν από την κυκλοφορία ενός εμβολίου στην αγορά εξακολουθούν να αποτελούν μια μακρά διαδικασία, αναγκαία ώστε να καταγραφούν ακόμη και οι σπάνιες παρενέργειες ενός εμβολίου για τον κορονοϊό. Ένα εμβόλιο που διατίθεται στο εμπόριο μέσα σε ένα χρόνο θα θεωρούνταν «γρήγορο».

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα