Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τα διάσπαρτα νέα κρούσματα «τρομάζουν» τους επιστήμονες

Σοβαρό προβληματισμό δημιουργούν στην επιστημονική κοινότητα τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς αυτά καταγράφονται δάσπαρτα. Ο κορονοϊός είναι ακόμη στην Ελλάδα και η μεγάλη ανησυχία έχει να κάνει και με το άνοιγμα των πτήσεων από 1η Ιουλίου.

Σοβαρό

προβληματισμό δημιουργούν τα νέα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά, καθώς φαίνονται νέες εστίες διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα πριν ανοίξουν οι πτήσεις την 1η Ιουλίου και αρχίσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες. 

Ο καθηγητής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος αναφορικά με τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα εξήγησε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες – αναζωπυρώσεις που είχαν εξήγηση. Ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μέτρα και γι αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα. Μέτα από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση.

«Χθες είδαμε την αναφορά 13 νέων κρουσμάτων τα οποία είναι σποραδικά κατανεμημένα π.χ. ένα Ξάνθη ένα Ροδόπη. Έχουμε όντως την επανεμφάνιση ενός κρούσματος στην Καστοριά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όμως είναι σποραδική και δεν σημαίνει ότι έχουμε την δημιουργία νέων εστιών», τόνισε ο καθηγήτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορα της.

Από 1η Ιουλίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

«Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο που στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του τουρισμού».

Τόνισε πως τα μέτρα πρόληψης θα υπάρχουν μέχρι να έχουμε καποια αντιική θεραπεία.

Στο μεταξύ κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας χθες, ανακοινώθηκαν 13 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3321, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

734 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1851 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 191 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού εντοπίστηκαν

Τα πέντε από τα 13 κρούσματα είναι εισαγόμενα ενώ στην Ξάνθη ανακοινώθηκαν τρία νέα.

Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

1 Παραμυθιά

1 Σύρος

1 Ροδόπη

1 Καστοριά

1 Πέλλα

3 Ξάνθη

5 εισαγόμενα (τρία από πτήσεις και δύο από τον Προμαχώνα)

Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 97 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Ειδικότερα από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, τα 32 μπήκαν στην Ελλάδα μέσω πτήσεων ή οδικώς από τον Προμαχώνα. Επίσης άλλα 30 προήλθαν από την περιοχής της Ξάνθης, 11 από τη Ροδόπη, ενώ 10 είναι από την Παραμυθιά στην Θεσπρωτία. Στην Αττική έχουν σημειωθεί μόνο 8 κρούσματα.

Η Σύρος και η Καστοριά σήμερα, και χθες η Μεσσηνία, δημιουργούν προβληματισμό για το πως μεταδίδεται σε διάφορες περιοχές ο ιός και πρέπει να αναμένουμε τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η επιδημία στις τοπικές κοινωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα