Κορονοϊός: Τα κενά στα μέτρα - Απολύσεις, ενοίκια, δάνεια και επίδομα 800 ευρώ

Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό. Ποιοι μένουν εκτός. Τι θα γίνει με ενοίκια, επίδομα 800 ευρώ και δάνεια.

Μια σειρά από οικονομικά μέτρα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τον κορονοϊό, στα οποία ήδη εντοπίζονται κενά, καθώς μεγάλες ομάδες πολιτών, αν και πλήττονται βρίσκονται εκτός των μέτρων. 

Η κριτική που ασκείται τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από πολίτες, καθώς τα νέα

μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα από εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Επίδομα 800 ευρώ

Το επίδομα των 800 ευρώ ανακοινώθηκε για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο σπίτι, καθώς οι επιχειρήσεις που δουλεύουν έκλεισαν με παρέμβαση του κράτους για τον κορονοϊό. Το μέτρο είναι θετικό, όμως πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται χιλιάδες ακόμη που πλήττονται και μαζί και οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα έκλεισαν τα καφέ. Οι προμηθευτές όμως είναι ανοιχτοί, αλλά δεν έχουν πού να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μετατροπή συμβάσεων και άλλοι απολύονται από επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι σε όποια μέτρα ανακοινωθούν οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις, θα υπάρχει ρήρτα διατήρησης των εργαζομένων. 

Δάνεια και πλειστηριασμοί

Η προστασία κύριας κατοικίας παύει στο τέλος Απριλίου 2020 και δεν ανακοινώθηκε καμία παράταση στα μέτρα, αλλά και κανένα μέτρο για τα δάνεια που χρωστάνε οι πολίτες.

Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν.

Μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν να πρέπει να πληρώσουν στο τέλος του μήνα τη δόση του δανείου, ενώ θα έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω κορονοϊού. Οι απολύσεις είναι ήδη 40.000. 

Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται τίποτα για αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ούτε και παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς.

Απολύσεις

Η απαγόρευση απολύσεων αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έκλεισαν. Ωστόσο δεν πλήττονται από τον κορονοϊό μόνο αυτές οι επιχειρήσεις. Η αγορά έχει πληγεί οριζόντας και καθολικά με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ωστόσο, οι απολύσεις γίνονται κανονικά σε όλους τους κλάδουν, εκτός από τους ΚΑΔ που έκλεισαν με κρατική παρέμβαση. Μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει και για τις επιχειρήσεις ώς θα καταφέρουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους και βεβαίως το Δώρο Πάσχα.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Εργαζόμενοι στα super market

Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία αναφορά σε όσους δουλεύουν στα super market. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο επίκεντρο, κάνουν υπερωρίες λόγω της κατάστασης και θα βρεθούν να δουλεύουν και τις Κυριακές. 

Ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το 40%

Με τα ενοίκια συμβαίνει το εξής παράδοξο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να λάβουν μειωμένο ενοίκιο για δύο μήνες. Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Προχωράμε σε παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, σε μία λογική διαμοιρασμού του βάρους αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.».

Όπως είναι αναμενόμενο οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιδρούν αναφέροντας: «Όπως το Κράτος ορθά προνοεί για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες που στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα και η λειτουργεία τους απαγορεύεται από το Κράτος, και το προσωπικό τους για το μίσθωμα της κύριας κατοικίας τους, το ίδιο οφείλει να μεριμνήσει και για τους ιδιοκτήτες – εκμισθωτές των ακινήτων στα οποία στεγάζονται, για πολλούς εκ των οποίων τα μισθώματα είναι ο κύριος ή και αποκλειστικός πόρος επιβίωσής τους, και για τους οποίους ουδεμία θετική πρόβλεψη υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων με τις μηδενικές σήμερα κρατήσεις.

Οι αποφάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι απόλυτα αναγκαίες. Ομως για τους ιδιοοκτήτες ακινήτων οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2020 παραμένουν οι ίδιες με εκείνες που ίσχυσαν το 2019, χρινιά ανάπτυξης της οικονομίας, χωρίς να προβλέπεται γι΄αυτούς η παραμικρή ουσιαστική ενίσχυση:

Η τετράμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών δόσεων φορολογικών υποχρεώσεων είναι χωρίς κανένα αντικείμενο για τους συνεπείς φορολογουμένους μια και κατά το διάστημα αυτό δεν υπάρχουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος, θυσιαζομένης και της υπόσχεσης για νέα μείωση 8%.

Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος παραμένει έως 45% συν εισφορά έως αλληλεγγύης 10%. *Ο συνδυασμός των δύο αυτών φόρων λειτουργεί τελικά ως μέσο «δήμευσης» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Η αυτονόητη αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών, όπως είχε ζητήσει προ ημερών η ΠΟΜΙΔΑ, δεν βγάζει από το τραπέζι τον κίνδυνο υιοθέτησης για το 2021 των εκτός πάσης πραγματικότητας πλέον εκτιμήσεων για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών περί το 50%.

Πιέσεις θα υπάρξουν για μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίων, αλλά και από άλλους ενοικιαστές επιχειρηματίες άλλων κλάδων με «παράπλευρες» απώλειες από τη σημερινή κατάσταση, και θα είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να τους βοηθήσουν οικειοθελώς ακόμη και αν δεν υποχρεούνται, γιατί τους ενδιαφέρει άμεσα η επιβίωση των ενοικιαστών τους. Γι αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει και νομοθετική αναγνώριση ως φορολογικά έγκυρης κάθε συμφωνίας μείωσης ή και ολικής απαλλαγής από την καταβολή μισθωμάτων για το διάστημα από 1.3 μέχρι και 31.12.2020.

Στην ουσία οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται εφέτος να ανταποκριθούν στις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και πέρυσι, διαθέτοντας πολύ λιγότερο εισόδημα, ή και καθόλου».

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα