Κορονοϊός: Ζεστό νερό και σκόρδο, οι μύθοι

Πολλές είναι οι ανακρίβειες και οι παραπλανητικές πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τον κορονοϊό. Διαβάστε τι απαντά ο ΠΟΥ στις θεωρίες για την κατανάλωση σκόρδου, το ζεστό νερό και άλλα «γιατροσόφια».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε πριν λίγες μέρες διευκρινίσεις σχετικά με «μύθους» και ανακρίβειες σχετικά με τον κορονοϊό που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και αλλού, έχοντας κάνει ήδη λόγο για μία επιδημία παραπληροφόρησης που βρίσκεται

σε εξέλιξη.

Δείτε τις απαντήσεις του διεθνούς Οργανισμού σε 13 ερωτήματα που αφορούν στην εξάπλωση του νέου ιού και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής της:

Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί σε ζεστά και υγρά κλίματα;

Παρόλο που το κρύο και ο ξηρός αέρας τους χειμερινούς μήνες μπορεί να ευνοούν τη μετάδοση του κορονοιού, δεν αποκλείεται η μετάδοση ακόμα και στα θερμά και υγρά κλίματα. Τα προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής θα πρέπει να λαμβάνοντα πάντα και να μην εφησυχάζουμε.

Μπορεί ο κρύος καιρός και το χιόνι να σκοτώσουν τον κορονοιό;

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο που να συνηγορεί υπερ αυτού του ισχυρισμού. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχα διαλύματα είναι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας.

Μπορεί το ζεστό μπάνιο να προλάβει τη λοίμωξη;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν την προληπτική αξία του ζεστού μπάνιου στη λοίμωξη. Μάλιστα, το υπερβολικά θερμό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θερμικά εγκαύματα. Τονίζουμε τη σημασία να μην ακουμπάμε με τα χέρια τους βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα).

Μπορεί να μεταδοθεί ο ιός με τα δήγματα εντόμων (πχ κουνουπιών);

Δεν υπάρχουν έως σήμερα σχετικές ενδείξεις. Ο νέος κορονοιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως με μεγάλα σταγονίδια σιέλου που εκτοξεύονται κατά την ομιλία, το βήχα ή το πτέρνισμα.

Βοηθάνε τα αυτόματα μηχανήματα στεγνώματος χεριών στην αδρανοποίηση του ιού;

Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Αφού πλύνουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό θα πρέπει να τα στεγνώνουμε είτε με χαρτί είτε σε αυτόματο μηχάνημα στεγνώματος χεριών.

Μπορεί η λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας να αδρανοποιήσει τον ιό;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη τέτοιου οφέλους και επιπλέον οι λυχνίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί ανιχνευτές στην ανίχνευση ασθενών με τη νέα λοίμωξη;

Οι θερμικοί ανιχνευτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ασθενών που έχουν πυρετό, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης Covid-19 ή λοίμωξης από άλλο παθογόνο. Ωστόσο, οι θερμικοί ανιχνευτές δε μπορούν να ανιχνεύσουν ασθενείς που δεν παρουσιάζουν πυρετό ή βρίσκονται στην περίοδο επώασης του ιό (2-10 ημέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων).

Μπορώ βάζοντας αλκοόλ ή χλωρίνη στο σώμα μου να θανατώσω τον νέο κορονοιό;

Όχι δεν πρόκειται να θανατωθούν ιοί που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας.

Παρέχει προστασία το εμβόλιο έναντι του πνευμονιοκόκκου έναντι του κορονοιού;

Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Τα εμβόλια έναντι μικροβίων που προκαλούν πνευμονία όπως του πνευμονιοκόκκου και του αιμόφιλου της γρίπης δεν προσφέρουν προστασία προς τον κορονοιό. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι καινούριος και απαιτεί εξειδικευμένο εμβόλιο – πολλά υποψήφια βρίσκονται στη φάση προκλινικών και κλινικών μελετών, αλλά δεν αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά πριν την παρέλευση μερικών μηνών.

Έχει προληπτικό ρόλο η χρήση ρινικών εκνεφωμάτων φυσιολογικού ορού στη μύτη;

Όχι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιο όφελος.

Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19;

Το σκόρδο μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατευτική δράση έναντι του Covid-19.

Είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για την πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορονοιού; Υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα;

Τα αντιβιοτικά δρουν έναντι των βακτηριών – όχι έναντι των ιών, ούτε έναντι του νέου κορονοιού. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ένας ασθενής μπορεί να λάβει αντιβιοτική αγωγή παράλληλα με τα αντιικά φάρμακα και την υποστηρικτική αγωγή ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο βακτηριακής συλλοίμωξης. Η θεραπεία του νέου κορονοιού είναι συμπτωματική, ενώ πολλά αντιικά βρίσκονται υπό κλινική αξιολόγηση και σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

Μόνο οι μεγαλύτεροι ή και οι νεότεροι είναι ευαίσθητοι να κολλήσουν τον νέο κορονοιό;

Όλες οι ηλικίες είναι εξίσου ευαίσθητες να κολλήσουν τον νέο κορονοιό. Οι μεγαλύτερες ηλικίες και τα άτομα με συνυπάρχουσες νοσηρότητες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία να αρρωστήσουν σοβαρά αν προσβληθούν από τον ιό αυτό.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

  
Keywords
Τυχαία Θέματα