Κώστας Κυρανάκης: Για πρώτη φορά η Ελλάδα παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση

50 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, συζητάμε για τη δυσκολία του να μένεις κλεισμένος στο διαμέρισμα για αρκετές εβδομάδες, ή να περνάς το Πάσχα χωριστά από συγγενείς και φίλους, μακριά από τον τόπο σου, χωρίς τη δυνατότητα να πας στην εκκλησία.

 

Είναι πράγματι δύσκολο. Είναι όμως πολύ προτιμότερο, από το να πενθούμε για την απώλεια των αγαπημένων μας προσώπων.

Η Ελλάδα

δεν έγινε ούτε Ιταλία, ούτε Ισπανία, ούτε Τουρκία. Δεν είδαμε σκηνές απόγνωσης και χάους στα νοσοκομεία μας. Κρατήσαμε χαμηλά τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τις ανθρώπινες απώλειες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε στις δυσκολίες χάρη στην υπερπροσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών μας.

Για πρώτη φορά καταφέραμε να γίνουμε παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση. Οι Έλληνες επιστήμονες που έδωσαν τις σωστές συμβουλές, η ελληνική κυβέρνηση που έλαβε τα μέτρα που έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε, οι Έλληνες πολίτες που στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα τήρησαν, η Εκκλησία της Ελλάδας που σε επίπεδο Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πήρε τη δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση οι ναοί να λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτή την κρίση με πρώτη προτεραιότητα την υγεία των Ελλήνων. Το πιο σημαντικό, άλλωστε, για εμάς δεν είναι πόσα δισεκατομμύρια θα ξοδευτούν, αλλά πόσες ζωές θα σωθούν.

Έτσι μέχρι σήμερα έχουμε στη χώρα μας συνολικά όσους θανάτους κατέγραψαν την Μεγάλη Τετάρτη οι Ιταλοί μέσα μόνο σε ένα 6ωρο.

Δεν πρέπει, όμως, να πιστέψουμε πως η μάχη κρίθηκε. Όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου χάνονται 2.500 άνθρωποι κάθε μέρα λόγω του κορονοϊού, είναι αυτά που θα είχαμε υποστεί και εμείς αν δεν τηρούσαμε τα μέτρα. Και είναι αυτά που θα υποστούμε, αν τώρα επαναπαυθούμε.

Όσο συνεχίζουμε να βάζουμε το «εμείς» πάνω από το «εγώ», τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον κοινό μας στόχο. Την σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα.

* To παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του γράφοντος

Keywords
Τυχαία Θέματα