Κουτσούμπας: «Χρειάζεται συνολική αλλαγή ρότας»

«Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου της πανδημίας, πρέπει το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στο αύριο», δήλωσε σε συνέντευξή του το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την άποψη ότι το φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα βρεθεί, όμως «οι συνολικότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρότερες και πολύ βαρύτερες», διατύπωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,

σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου της πανδημίας, πρέπει το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στο αύριο, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός, το κίνημά του, οι αγώνες του, οι διεκδικήσεις του να είναι δυνατοί, να είναι δυνατός ο λαός μας να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και κυρίως να ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί μέχρι σήμερα όλες αυτές οι αλλεπάλληλες πολιτικές και στρατηγικές αυτών που κυβέρνησαν και αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία μάς οδήγησαν ως εδώ» ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα κυβερνητικά μέτρα, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Αν φύγουμε λίγο από την τεράστια προσπάθεια που κάνει το υγειονομικό επιτελείο, οι επιστήμονες, οι γιατροί, τους οποίους σεβόμαστε και ακούμε, ακόμα και αν μεταξύ τους έχουν επιμέρους ή γενικότερες διαφορές, και πρέπει να πούμε ότι κάνουν πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, οι περισσότεροι με αυτοθυσία, είτε αναγκάζονται και διαχειρίζονται επιστημονικά τα ζητήματα σε επιτελεία είτε ευρισκόμενοι κυρίως μέσα στη μάχη, στις ΜΕΘ, στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στα κέντρα υγείας και παντού όπου δουλεύουν γιατροί και νοσηλευτές είτε βρίσκονται στο προαύλιο των νοσοκομείων και στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, αναδεικνύοντας, δηλαδή, στην ουσία, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το κράτος, η κυβέρνηση, έτσι ώστε να προστατευθεί πραγματικά η υγεία του λαού μας, όλους αυτούς πρέπει να τους σεβόμαστε όλοι μας».

«Όμως από εκεί και πέρα δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί σε όλο αυτό που γίνεται, που έχει μεγάλη δόση προπαγάνδας, δεν είναι όλη η αλήθεια, και επιρρίπτει ευθύνες στο άτομο που πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του και τους γύρω του, όμως το κύριο ζήτημα, η κρατική και κυβερνητική ευθύνη, δεν αναδεικνύεται» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του κράτους και των κυβερνήσεων συνίσταται στη θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας με υποδομές και προσωπικό για παν ενδεχόμενο.

Αφού επέρριψε ευθύνες για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας σε όλες τις έως τώρα κυβερνήσεις, στη συνέχεια μίλησε για τα τεράστια εργασιακά ζητήματα, καθώς «ήδη έχουμε πάνω από 115.000 απολύσεις, σοβαρά προβλήματα με απλήρωτη εργασία, καθυστέρηση δεδουλευμένων, αναστολή συμβάσεων, μειώσεις μισθών στο 50%, εντατικοποίηση εργασίας, εκ περιτροπής εργασίας, δήθεν "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, που είναι, βάσει καταγγελιών των σωματείων, αναγκαστικές παραιτήσεις». «Αυτός ο κοσμος δεν προστατεύεται με τα 800 ευρώ για 45 ημέρες και με το να ισχύουν απόλυτα οι μνημονιακοί, αντεργατικοί νόμοι, δεν προστατεύεται με τις ΠΝΠ, με τις οποίες προστατεύονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τελικά τον λογαριασμό πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, είτε μισθωτοί είτε αυτοαπασχολούμενοι», συμπλήρωσε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την «ανησυχία και, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τη βεβαιότητά μας, ότι τα μέτρα αυτά έρχονται για να μείνουν», τονίζοντας: «Γι' αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να μένουμε σιωπηλοί, πρέπει να αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα».

Ακόμη, επισήμανε ότι αυτά τα «υποτίθεται προσωρινά μέτρα είναι βασικές στρατηγικές της ΕΕ και καταγεγραμμένες προτάσεις και απαιτήσεις του ΣΕΒ, πριν την πανδημία».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι το ζήτημα της προ των πυλών οικονομικής κρίσης, η οποία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, λόγω της διάρθρωσής της, θα αναγκαστεί να το διαχειριστεί η κυβέρνηση «γιατί θα πρέπει να πει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά της και αν προτίθεται να βάλει νέα μνημόνια, ενώ εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο με διάθεση να πάμε σε ανάκαμψη και επενδύσεις με άλλες εκτιμήσεις και άλλους προϋπολογισμούς».

«Ετοιμάζεται το έδαφος ώστε να υπάρχουν ευρύτερες αστικές συγκλίσεις ανάμεσα σε κόμματα που υιοθετούν την ίδια κατεύθυνση: Συμφωνία με τις επιταγές της ΕΕ, συμφωνία για τις σχέσεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, συμφωνία στη φοροαπαλλαγή στο μεγάλο κεφάλαιο, και αυτά τα κόμματα είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί και πέρα θα γίνει προσπάθεια», υπογράμμισε.

«Αν καταλήξουν, μπορεί να έχουμε κυβερνήσεις τέτοιου χαρακτήρα, αν δεν καταστεί εφικτό, δεν αποκλείεται η προσφυγή σε εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να δυναμώσει το κίνημα και αυτούς που στέκουν σταθερά στο πλευρό του, έχουν εναλλακτικές προτάσεις, τις μόνες ρεαλιστικές στη σημερινή εξέλιξη και αυτές οι προτάσεις είναι του ΚΚΕ. Χρειάζεται συνολική αλλαγή ρότας», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα