Κρούσματα σήμερα 17/2: Εκτροχιασμός και θύελλα αντιδράσεων για το νέο «τέλος της πανδημίας»

Τσουνάμι αντιδράσεων για την άρση των μέτρων εν μέσω 20.000+ κρουσμάτων.Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης τα χαλαρώσει κι άλλο τα μέτρα, ακριβώς την ίδια ώρα που τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη και γενικά η επιδημιολογική εικόνα της…

Σαρηγιάννης: Αν είμαστε ικανοποιημένοι με 70 νεκρούς ημερησίως επί 1,5 μήνα, «ΟΚ, δεκτό, να γίνουν αυτά»

Ευθέως έβαλε κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την απόφαση να ανακοινωθεί χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μιλώντας στον AΝΤ1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, την ώρα που ακόμη δεν

υπάρχει σημαντική τάση αποκλιμάκωσης στις ανθρώπινες απώλειες, ο ρυθμός των εμβολιασμών με τρίτη δόση έχει μειωθεί κατά πολύ και την ίδια ώρα είναι εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό όλο και περισσότεροι που χάνουν την ανοσία είτε από τον βασικό εμβολιασμό είτε από νόσηση.

«Αυτό που θα πετύχουμε, είναι να επιβραδύνουμε την αποκλιμάκωση, για περίπου 15-20 ημέρες», όπως σημείωσε, ενώ «χωρίς άλλες αλλαγές πάμε σε αποκλιμάκωση που θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τις 25 Μαρτίου, αντί για τις 10 Μαρτίου, που περιμέναμε να έρθει νωρίτερα».

Με την χαλάρωση «δεν περιμένουμε τα κρούσματα να ανέβουν πάρα πολύ, περιμένουμε μια διακύμανση για μεγαλύτερο διάστημα, στις 18.000-20.000 την ημέρα. Για μένα, τα 18.000-20.000 κρούσματα την ημέρα είναι μεγάλος αριθμός. Αντιστοιχεί περίπου στο να πέσουμε από τους 78-80 νεκρούς ημερησίως, στους 70 στο τέλος Μαρτίου. Είμαστε ικανοποιημένοι με 70 νεκρούς την ημέρα από Covid-19 για ακόμη ενάμιση μήνα; Γιατί αυτό είναι το ερώτημα. Αν είμαστε ικανοποιημένοι, ΟΚ, δεκτό, να γίνουν αυτά», όπως προσέθεσε με σαφή δηκτική διάθεση. Σημειώνεται ότι με 70 νεκρούς ημερησίως, ως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν χαθεί 3.150 ζωές.

«Η ανάλυση του ιικού φορτίου πανελλαδικά δείχνει σταθεροποίηση», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. «Η λέξη των τελευταίων τριών εβδομάδων είναι "δυναμική ισορροπία". Φαίνεται στους αριθμούς μια σταθερότητα, στα 18.000-19.000 κρούσματα, αλλά αυτή δεν είναι πραγματικά σταθερότητα για κάποιο "μαγικό" λόγο. Είναι αποτέλεσμα μιας δυναμικής ισορροπίας ανάμεσα σε δύο αντίρροπες δυνάμεις. Από την μία είναι ο εμβολιασμός, που ο ρυθμός του έχει πέσει πολύ σημαντικά και γι’ αυτό δεν μπορούμε να αποκλιμακωθούμε. Από την άλλη είναι η απώλεια ανοσίας, επειδή ακριβώς πολύ κόσμος που είτε είχε κάνει τις δύο δόσεις είτε είχε νοσήσει, τώρα πια που δεν έχει κάνει τρίτη δόση, έχει αρχίσει να χάνει την ανοσία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο οδηγεί σε αυτή τη δυναμική ισορροπία. Όταν έρχεσαι να χαλάσεις τις συνθήκες μιας δυναμικής ισορροπίας, εκεί υπάρχει ένα θέμα, τουλάχιστον να την επιμηκύνεις, αν όχι να σου ξεφύγει».

Θα έπρεπε να πάει τουλάχιστον 15 ημέρες πίσω αυτή η χαλάρωση, «θα έπρεπε να είναι μετά τις 24 του μήνα που θα συζητάμε για κάποιου είδου χαλάρωση», κατέληξε.

Θωμαΐδης: Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν χαλαρότητα

Μικρή μείωση, στα όρια της στατιστικής αβεβαιότητας δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων στην Αττική τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, όπως είπε στον Αθήνα 9,84, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η θετικότητα παραμένει υψηλή στο 4 - 4,5 και συνεπώς δεν επιτρέπει αυτό το δίμηνο να είμαστε σε χαλαρή διάθεση χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον δρ. Θωμαΐδη, από τις μετρήσεις φαίνεται ότι η «Δέλτα» είναι σε αποδρομή και σχεδόν καθολικά επικρατεί η «Όμικρον». «Η μεγάλη διαφορά με την Όμικρον είναι ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά με ήπια νόσηση και η πίεση στο ΕΣΥ είναι μικρότερη σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα παρά το ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια. Ο εμβολιασμός κι ειδικά η ενισχυτική δόση προστατεύει ιδιαίτερα από τη Δέλτα κι όσο προχωράει ο εμβολιασμός δε θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ» τόνισε.

Ο καθηγητής σημείωσε πως οι κλιματολογικές συνθήκες της εποχής ευνοούν τη μετάδοση κι εκτίμησε ότι μετά από τον Απρίλιο θα είμαστε καλύτερα.

«Τα πιο αποδοτικά μέτρα που έχουμε πάρει -σύμφωνα με τη βιβλιογραφία- είναι η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας, κάτι που είναι σαφές κι αποδεδειγμένο ότι προστατεύει, ο εμβολιασμός επίσης που έχει σώσει ζωές, ενώ και το να μην επιτρέπουμε τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων όπως τώρα το καρναβάλι, είναι ένα μέτρο προστασία γιατί στις συγκεντρώσεις γίνεται υπερ-μετάδοση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι ανοιχτά και λειτουργούν κανονικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κι αυτό είναι μια επιτυχία», κατέληξε.

Αθηνά Λινού: Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση

Προειδοποίηση να μην προκληθεί χαλάρωση στον πληθυσμό από την υπό εξέταση άρση περιοριστικών μέτρων για την πανδημία απηύθυνε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση», τόνισε η δρ. Λινού, «πρέπει να ελαφρύνουν μερικά μέτρα, αλλά χωρίς να περάσει το μήνυμα ότι "είμαστε ασφαλείς", ότι δεν χρειάζεται σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο συνεργασίας να εφαρμόζουμε μέτρα».

Όσον αφορά στο Τριώδιο, τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, η καθηγήτρια ζήτησε «όσοι θέλουμε να χαρούμε αυτές τις ημέρες, ας κάνουμε έξυπνες κινήσεις. Οι επαγγελματίες ας αυξήσουν τις ώρες που θα λειτουργούν τα καταστήματα. Οι εκδηλώσεις ας μοιραστούν σε πολλαπλές εκδηλώσεις. Να μοιραστούν οι άνθρωποι, να μην αναγκαστούν να είναι πολλοί μαζί ταυτόχρονα. Ας αποφύγουμε να είμαστε σε κλειστούς χώρους. Ο καιρός είναι καλός, ας απολαύσουμε το ύπαιθρο και αραιά. Και όσοι μεταμφιεστούν, ας φροντίσουν να φορούν μια καλή μάσκα μέσα από την μεταμφίεση».

«Δεν μπορούμε να καταπιέσουμε άλλο τους ανθρώπους, αλλά ούτε πρέπει να καλλιεργήσουμε κλίμα αλαζονείας», συνέχισε, «την αλαζονεία του "είμαι τριπλά εμβολιασμένος άρα δεν κινδυνεύω". Ναι, δεν κινδυνεύεις τόσο πολύ, αλλά συνεχίζεις να κινδυνεύεις ... του "με προστατεύει ο θεός και δεν κινδυνεύω" [...] καλλιεργούμε κλίμα αλαζονείας και μίσους που μόνο σε κακό θα μας βγάλει».

Keywords
Τυχαία Θέματα