Κρούσματα σήμερα 9/2: Ανυποχώρητοι οι δείκτες - «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ακόμα εδώ»

«Η πανδημία ούτε τελείωσε ούτε είναι προς το τέλος της», τονίζουν ειδικοί, εν αναμονή νέου υψηλού αριθμού κρουσμάτων.Την ώρα που οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας παραμένουν ανυποχώρητοι και τα κρούσματα στα ύψη, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνει ότι «σε…

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα (9/2) αναμένεται να ζήσουμε άλλη μια τραγωδία, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει

τόσο πολλούς θανάτους από Covid-19 όσο και πολλές νέες μολύνσεις. Θυμίζουμε ότι χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 108 νεκρούς και 524 διασωληνωμένους.

(UPD) Η σημερινή ανακοίκωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.618, εκ των οποίων 47 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.109.999 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 376 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.211 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.410 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 515 (61.7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 395 (76.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.116 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441 (ημερήσια μεταβολή +4.01%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

«Ξεχάστε τις Απόκριες για να σωθεί το Πάσχα»

Τα επιδημιολογικά μεγέθη και η εξέλιξη του εμβολιασμού δεν επιτρέπουν σημαντική χαλάρωση περιορισμών εν όψει του Τριωδίου και της Καθαρής Δευτέρας, αν δεν θέλουμε νέα αύξηση των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες, έκαναν σαφές με όσα είπαν σε Mega και ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την περίοδο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτερά «μπορούν να γίνουν μερικές εκδηλώσεις, αλλά να αφήσουμε τα πολλά-πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, «τα πράγματα μπορούν να χαλαρώσουν, αλλά με προσοχή ... γιατί θα υπάρξει συνωστισμός και επίταση της επιδημικής έξαρσης, σίγουρα, που θα παρατείνει τα προβλήματα. Αν είμαστε έτοιμοι σαν κοινωνία να τα αποδεχτούμε αυτά, να μην γκρινιάζουμε εν συνεχεία προς όλους πώς έγινε το κακό, ας το κάνουμε. Είναι μια εξίσωση Υγεία-Κοινωνία-Οικονομία».

«Πρέπει να προετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα. Δεν είναι μόνο το Πάσχα, πρέπει να προετοιμάσουμε την τουριστική σεζόν, την οικονομία. Η χώρα να εισέλθει σε καλή θέση σε αυτή την αγορά. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν λύσει τα προβλήματά τους, λόγω της σύνεσης των κατοίκων τους. Και οι Ιταλοί εν μέρει έχουν λύσει πολλά από τα προβλήματά τους, γιατί ο πληθυσμός ακολούθησε τις επιταγές των κυβερνήσεών τους».

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ειδικά τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε αντίθεση με περιοχές της βόρειας Ελλάδας και κάποιες στην περιφέρεια, ο κ. Τζανάκης επιβεβαίωσε ότι αυτές οι περιοχές, όπως η Κρήτη, έχουν πάει καλύτερα σε επίπεδο θανάτων από covid-19, παρότι «επιδημιολογικά είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου. Έχουμε περίπου δύο φορές χαμηλότερη θνησιμότητα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι η Κρήτη είναι από τις περιοχές με την μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60, κοντά στο 95%. Η Κρήτη στους θανάτους έχει συμπεριφορά Πορτογαλίας, ή Δανίας».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση σταθεροποίησης» είπε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια «εύθραυστη δυναμική ισορροπία» στον πληθυσμό, από την μία με αυτούς που εμβολιάζονται (κυρίως με την τρίτη δόση) και από την άλλη με αυτούς που χάνουν την ανοσία από τον βασικό εμβολιασμό λόγω της παρέλευσης του χρόνου που είναι αποτελεσματικός, «αυτούς που έχουν κάνει τις δύο δόσεις πολύ νωρίς και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση». «Το αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φεβρουαρίου εξαρτάται καθαρά από το κατά πόσο θα προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν χαθεί η ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού», υπογράμμισε, «αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα».

«Είναι η πιο λογική προσέγγιση», απάντησε εξάλλου στο ερώτημα αν σε επίπεδο μέτρων και περιορισμών πρέπει «να θυσιάσουμε τις Απόκριες για να σωθεί το Πάσχα».

Keywords
Τυχαία Θέματα