Κυριάκος Μητσοτάκης: Συζητώ επέκταση του Market Pass το τελευταίο εξάμηνο του 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αποτελεσματικό και δοκιμασμένο μέτρο.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη διάρκεια του debate πως συζητά την επέκταση του Market Pass το οποίο χαρακτήρισε δοκιμασμένο και αποτελεσματικό μέτρο στήριξης. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη…

«Τα εξοπλιστικά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης»

«Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης καθώς γνωρίζετε ότι μετά από μία δεκαετία μνημονιακής κρίσης υπήρχαν σημαντικότατες υστερήσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα

της αεροπορίας, του ναυτικού, του πεζικού μας.
Και αυτό ακριβώς κάναμε με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ήταν καλά μελετημένα, ήταν αποτέλεσμα εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και τα οποία δρομολογούμε χωρίς καμία απόκλιση από τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες. Εξ ου και η χώρα κατάφερε να πετύχει το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς θα πετύχει πλεόνασμα και το 2023. Όμως κ. Ζαχαρέα έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Πιστεύω ότι καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες. Με τις ΗΠΑ, με τη Γαλλία. Βλέπετε ότι η ισορροπία στο Κογκρέσο σαφώς έχει γύρει υπερ της Ελλάδας. Και ναι ενισχύσαμε και τις ένοπλες δυνάμεις μας με πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία πιστεύω και χαίρομαι γι’ αυτά που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προφανώς θα συνεχιστούν. (…) Είναι απολύτως σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και ότι τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

«Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και προφανώς εφόσον με επιλέξει ο ελληνικός λαός είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ειδικά τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Προφανώς και θα τείνω χείρα φιλίας και προφανώς και είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία βασική διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως δεν έχω αυταπάτες. Γι’αυτό και επιμένω ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών, μιας Ελλάδος με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωσε.

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις υποκλοπές»

«Όχι κ. Τζίμα δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών οι άμεσοι προϊστάμενοι όντως έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα απέναντι στον ελληνικό λαό δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η πρώτη είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής από τη Δικαιοσύνη. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι σημαντικό αυτό γιατί όντως πρέπει να μάθουμε αν όντως υπήρχαν ποινικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση. Και ανέλαβα επίσης να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε. Συγκεκριμένα επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να μπορέσει να επιτραπεί οποιαδήποτε παρακολούθηση. Προσθέσαμε και άλλα φίλτρα. Βάλαμε και τον πρόεδρο της Βουλής ώστε να χρειάζεται και η δική του σύμφωνη γνώμη για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Έχουμε εκσυγχρονήσει την ΕΥΠ σε πολλά διαφορετικά επίπεδα με ένα νόμο ο οποίος ψηφίστηκε και ο οποίος υλοποίησε τη δέσμευση ότι θέλουμε μία ΕΥΠ η οποία να λειτουργεί με τη διαφάνεια που ταιριάζει στις απαιτήσεις της», τόνισε σε ερώτημα της Ράνιας Τζίμα.

Συμπλήρωσε πως «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να τελεί υπό παρακολούθηση».

Παραδέχθηκε επίσης πως «σίγουρα αυτή είναι μία σκιά για την κυβέρνησή μας».

10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας

«Το νέο ΕΣΥ το οποίο οραματίζομαι, είναι μία από τις τρεις κεντρικές πολιτικές μου προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός.

Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν το ΕΣΥ το οποίο έμεινε όρθιο τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας όμως δοκιμάστηκε, ανέδειξε και τα δυνατά του στοιχεία αλλά και τις μεγάλες του αδυναμίες. Γι' αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα συνολικό το οποίο ξεκινάει προφανώς από την κατάσταση στα νοσοκομεία μας. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις. Νοσηλευτών πρωτίστως αλλά και γιατρών στην επόμενη 4ετία για να μπορέσουμε να κλείσουμε σημαντικά κενά.

Και κυρίως να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο το ακούω από παντού.Μεγάλες καθυστερήσεις για χειρουργεία, για ραντεβού για μία απλή εξέταση. Δεν είναι αποδεκτές αυτές. Όπως και τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά. Γι' αυτό και έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για το πως ποιοτική υγεία μπορεί να παρέχεται εντός πιο σύντομου χρονικού διαστήματος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη.

«Προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στην Ενέργεια»

«Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε επίσης: «Και στον τομέα των μεταφορών έγιναν βήματα, αλλά υπήρξαν και αστοχίες. Η Γραμμή 4 στην Αττική είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα μας και παραδίδουμε το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα αρχαία».

Keywords
Τυχαία Θέματα