Κυστική ίνωση: Στην Ελλάδα το φάρμακο που θεραπεύει την νόσο

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως η θεραπευτική αγωγή θα παρέχεται δωρεάν στους ασθενείς με κυστική ίνωση.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος ατομικής πρώιμης πρόσβασης των ασθενών με κυστική ίνωση για τη θεραπεία Trikafta, αλλά και την ταυτόχρονη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με κυστική ίνωση.

Ο Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το φθινόπωρο καλέσαμε δημόσια τη φαρμακευτική εταιρεία,

να προσέλθει να διαπραγματευτεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και να δώσει πρώιμη πρόσβαση σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης για ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια. Θα ήθελα να σημειώσω πως το πρόγραμμα αυτό παρέχεται δωρεάν και ευχαριστώ για αυτό την εταιρεία και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Ταυτόχρονα, προχωράμε στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για ασθενείς με κυστική ίνωση. Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης μια φαρμακευτική δίνει δωρεάν για ένα χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένους ασθενής το φάρμακο, με την προϋπόθεση ότι μετά αυτό θα αποζημιώνεται. Για το εν λόγω φάρμακο το οποίο το έχουν άμεσα ανάγκη οι ασθενείς που βρίσκονται στον κατάλογο για μεταμόσχευση πνεύμονα, μέχρι πριν λίγο καιρό φαίνεται πως η εταιρεία δεν έχει δηλώσει την απόλυτη διάθεσή της να το παρέχει δωρεάν στη χώρα.

Πρόκειται για τρία χάπια τη μέρα που πρέπει να παίρνει όλη τη ζωή του ο ασθενής. Στην Ελλάδα πάσχουν από Κυστική Ίνωση 660 ασθενείς εκ των οποίων το 73% έχουν διαγνωστεί με μια συγκεκριμένη μετάλλαξη της νόσου και είναι εκείνοι που μπορούν να λάβουν το φάρμακο. Μέχρι σήμερα και ειδικά την τελευταία 7ετία, έχουν ανακαλυφθεί φάρμακα τα οποία έχουν παρατείνει το προσδόκιμο ζωής μέχρι και τα 60 χρόνια όταν παλαιότερα το προσδόκιμο ζωής ήταν δραματικά χαμηλότερο. Σημειώνεται πως με τη νέα θεραπεία, η οποία «παγώνει» τη νόσο χωρίς να θεραπεύει τη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί στον πνεύμονα, οι ασθενείς μπορούν να έχουν μια καλύτερη ζωή και προσδόκιμο κοντά στο μέσο όρο των υπολοίπων ανθρώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα