Λαμίν Γιαμάλ, το παιδί που το «άγγιξε ο Θεός» του ποδοσφαίρου

Ο ποδοσφαιριστής της Ισπανίας δεν έχει ακόμη συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του αλλά ήδη έχει γράψει ιστορία στο Euro 2024.Βάσει νόμου δεν μπορεί να πιει, δεν μπορεί να οδηγήσει και δεν μπορεί να ψηφίσει. Μπορεί όμως να στείλει συστημένη τη μπάλα στο παραθυράκι του αντίπαλου τέρματος και την ομάδα…

«Απλά απίστευτο», πρόσθεσε ο πρώην Άγγλος επιθετικός Άλαν Σίρερ και πρόσθεσε: «Μιλούσαμε για αυτόν και λέγαμε πόσο μικρή είναι ηλικία του. Το να το κάνεις αυτό, είναι απλώς εξωφρενικό». «Είδαμε ένα άγγιγμα ιδιοφυΐας», είπε ο προπονητής

της Ισπανίας Λουίς ντε λα Φουέντε.

«Πρέπει να τον φροντίζουμε, θα ήθελα να τον δω να συνεχίζει να δουλεύει με την ίδια ταπεινοφροσύνη, γειωμένος για να συνεχίζει να μαθαίνει. Μοιάζει με πολύ πιο έμπειρο παίκτη για να είμαι ειλικρινής. Γιορτάζω που είναι στην ομάδα μας, που είναι Ισπανός. Βασιζόμαστε σε αυτόν και ελπίζουμε να τον απολαύσουμε για τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

«Αυτό που κάνει ο Λαμίν πρέπει να είναι παράνομο», είχε πει με χιούμορ ο συμπαίκτης του Φεράν Τόρες, αναφερόμενος στην ηλικία του και στην εργατική νομοθεσία της Γερμανίας (της χώρας που φιλοξενεί το Euro), η οποία απαγορεύει την εργασία ανηλίκων μετά τις 8 το βράδυ.

Το «άγγιγμα του Θεού»

Συχνά οι προπονητές του αναφέρονται σε αυτόν ως το «παιδί που το άγγιξε ο Θεός». Στην περίπτωσή του αυτό έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Το 2007 ο σύγχρονος «Θεός» του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι πόζαρε αγκαλιά με ένα βρέφος στα αποδυτήρια του Καμπ Νου, του γηπέδου της Μπαρτσελόνια, για ένα ημερολόγιο στο πλαίσιο φιλανθρωπικής δράσης.

Το μωρό αυτό ήταν ο Λαμίν Γιαμάλ και η ξεχασμένη από καιρό φωτογραφία του Μέσι και του Γιαμάλ ήρθε ξανά στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, αφού ο πατέρας του την ανέβασε στο Instagram συνοδεύοντάς με το εξής σχόλιο: «Η αρχή δύο θρύλων». Όπως και ο Μέσι, ο Γιαμάλ όταν παίκτης της Μπαρτσελόνα έχει ήδη γίνει ο νεότερος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και σκόρερ του συλλόγου, αλλά και του ισπανικού πρωταθλήματος.

Η φωτογραφία έχει κάτι το μεταφυσικό. Μοιάζει με πεπρωμένο, μια ευλογία, έναν μύθο για τον «εκλεκτό», σχολιάζει εύστοχα ο Guardian. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη του Λαμίν Γιαμάλ, αλλά προς ώρας το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό. Έχει καταρρίψει πολλά ρεκόρ, που δύσκολα θα «σπάσουν» και ετοιμάζεται για τον τελικό του Βερολίνου στις 14 Ιουλίου, την επομένη των 17ων γενεθλίων του.

«Κινήσου αθόρυβα, μίλα μόνο όταν κάνεις ματ»

Καθώς αποχωρούσε ως αλλαγή από τον αγωνιστικό χώρα, λίγο πριν από το σφύριγμα της λήξης του ημιτελικού της Ισπανίας με τη Γαλλίας, το στάδιο τον αποθέωσε. Ίσως στο μέλλον οι παρόντες να καυχιούνται πως ήταν στο γήπεδο στη γέννηση ενός θρύλου. Στα δευτερόλεπτα που απέμεναν οι συμπαίκτες του ολοκλήρωσαν αυτό που ο ίδιος ξεκίνησε ισοφαρίζοντας στο 21ο λεπτό σε 1-1.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο μέσος της Εθνικής Γαλλίας Αντριέν Ραμπιό είχε απαξιώσει τον Γιαμάλ και τις ικανότητές του, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να δείξει περισσότερα από όσα έχει κάνει στο τουρνουά». Η απαξίωση φαίνεται πως έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο στον μικρό της εθνικής Ισπανίας. «Κινήσου αθόρυβα, μίλα μόνο όταν είναι η ώρα να πεις ματ», έγραψε ο Γιαμάλ στο Instagram μετά την πρόκριση.

Όλα θυμίζουν τις εκπληκτικές συμπτώσεις των κινηματογραφικών σεναρίων ή μυθιστορημάτων. Όμως η ιστορία του είναι πραγματική και ο Λαμίν Γιαμάλ έχει ήδη κάνει αυτό που πολλοί παίκτες δεν θα κάνουν ποτέ στην καριέρα τους.

{https://www.youtube.com/watch?v=ZjnWLyIOGQI}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαμίν Γιαμάλ, Θεός,lamin giamal, theos