Λίθιο, τιτάνιο και ουράνιο στην Ουκρανία – Όσα έχει βάλει στο μάτι ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει την Ουκρανία ως «δυνητική πηγή περισσότερων από 20 κρίσιμων πρώτων υλών».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τη Δευτέρα (3/2) δήλωσε ότι ήθελε να διαπραγματευτεί μια «συμφωνία» με την Ουκρανία, στο πλαίσιο «εγγύησης» για τις σπάνιες γαίες της με αντάλλαγμα τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας. «Θέλω εγγυήσεις για τις σπάνιες γαίες», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι ΗΠΑ πρέπει να εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος τους.

Αυτό το αίτημα,

σύμφωνα με το BFMTV, βρήκε απήχηση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε την επόμενη ημέρα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί «επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες» για τις σπάνιες γαίες της. «Θα ήθελα οι αμερικανικές εταιρείες […] να αναπτύξουν αυτόν τον τομέα εδώ», ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Είμαστε ανοιχτοί στο γεγονός ότι αυτό μπορεί να αναπτυχθεί με τους εταίρους μας που μας βοηθούν να προστατεύσουμε το έδαφός μας».

Quelles sont ces terres rares qui intéressent Donald Trump en Ukraine?https://t.co/KgdQFPqTFK pic.twitter.com/GjcE1mI5uF

— BFMTV (@BFMTV) February 5, 2025

Αμερικανική ανάγκη για νέες πηγές εφοδιασμού

Η Ουκρανία διαθέτει «αρκετές» σπάνιες γαίες, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μέρος των ορυκτών μας πόρων» βρίσκεται στην κατεχόμενη ζώνη. Παρ' όλα αυτά, η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι σπάνιες γαίες – όπως το τιτάνιο, το λίθιο, ο γραφίτης και το ευρώπιο – είναι απαραίτητες για τη σύγχρονη οικονομία, ιδίως για τις μεγάλες τεχνολογίες της ενεργειακής μετάβασης. Μπορούν να βρεθούν σε ένα drone, μια ανεμογεννήτρια, έναν σκληρό δίσκο, έναν κινητήρα ηλεκτρικού αυτοκινήτου, έναν φακό τηλεσκοπίου ή ένα μαχητικό αεροπλάνο. Με συνεχώς αναπτυσσόμενες ανάγκες, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους, ενώ οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας [σ.σ. ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον πλανήτη] και της Δύσης ολοένα και αυξάνονται.

Τα σπάνια ορυκτά που διαθέτει η Ουκρανία

Λίθιο: Η ζήτηση για λίθιο , το οποίο είναι απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, σημειώνει ραγδαία αύξηση. Σύμφωνα με το «Forbes Ukraine», μέχρι το 2023 η χώρα διέθετε 33 εκατομμύρια τόνους λιθίου, αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν κοντά σε ένα μεγάλο κοίτασμα λιθίου στην περιοχή του Ντονέτσκ και έχουν καταλάβει άλλο ένα κοίτασμα στην Κρούτα Μπάλκα, στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Τιτάνιο: Η Ουκρανία δήλωσε σε μια επενδυτική παρουσίαση του 2022 ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πρώτων χωρών στον κόσμο όσον αφορά στα αποδεδειγμένα αποθέματα τιτανίου και αντιπροσωπεύει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής. Επισημαίνεται ότι, το 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερο από το 95% του τιτανίου τους, σύμφωνα με το USGS. Το τιτάνιο χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική και στην ηλεκτρονική.

Γραφίτης: Η ουκρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες στον κόσμο όσον αφορά στα αποθέματα γραφίτη με περίπου 19 εκατομμύρια τόνους του πολύτιμου ορυκτού. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που άρχισε το 2022, η παραγωγή γραφίτη στην Ουκρανία ήταν περίπου 10.000 τόνοι ετησίως, σύμφωνα με το USGS, αλλά μειώθηκε κατά 95% το 2023 λόγω της σύγκρουσης. Μέχρι το 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν όλο τον γραφίτη τους, ο οποίος έχει διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μπαταριών.

Ουράνιο, υδράργυρος, γάλλιο: Η Ουκρανία διαθέτει, επίσης, σημαντικά αποθέματα άλλων περιζήτητων στοιχείων, όπως ουράνιο, μαγγάνιο, υδράργυρο και γάλλιο – ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά.

Άνθρακας και σίδηρος: Δεν πρόκειται για σπάνια ορυκτά, αλλά θεωρούνται ζωτικής σημασίας. Το «Forbes Ukraine» εκτίμησε, τον Απρίλιο του 2023, ότι οι ορυκτοί πόροι της Ουκρανίας ανέρχονται σε 111 δισεκατομμύρια τόνους, αξίας 14,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – κυρίως όσον αφορά στον άνθρακα και στα σιδηρομεταλλεύματα.

Μεταλλευτικά αποθέματα αξίας 26 τρισ. δολαρίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει την Ουκρανία ως «δυνητική πηγή περισσότερων από 20 κρίσιμων πρώτων υλών». Μάλιστα, το 2022, η Ουκρανία κατέλαβε τη 10η θέση στον κόσμο στην παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος, σύμφωνα με την World Mining Data. Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σύμφωνα με την Kyiv Post. Παρ' όλα αυτά, περισσότερο από το 70% αυτών των πόρων βρίσκεται στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχονται εν μέρει από τη Ρωσία, και σε εκείνη του Ντνιπροπετρόφσκ, όπου πλησιάζουν οι δυνάμεις της Μόσχας.

Η «Washington Post» εκτίμησε, τον Αύγουστο του 2022, τα μεταλλευτικά αποθέματα της Ουκρανίας σε 26 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία σχεδόν τα μισά βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται τώρα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα