Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Μητέρα των μαχών ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Στο σχέδιο Πισσαρίδη τα εργασιακά δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα προβάλλονται ως αναγκαιότητα

Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές εξαπέλυσε επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Απελευθέρωσε τις απολύσεις, κατήργησε τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, απαξίωσε το ΣΕΠΕ και νομοθέτησε τη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όταν

πέρυσι εκδηλώθηκε η πανδημία η κυβέρνηση την αντιμετώπισε ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδότησε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας. Έλαβε μια σειρά από «έκτακτα μέτρα» που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα, θέσπισε τις απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα, μείωσε το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή και άφησε σκόπιμα χωρίς ρύθμιση την τηλεργασία, ενώ λόγω πανδημίας κατέστη υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων, με συνέπεια εδώ και ένα χρόνο να εφαρμόζεται χωρίς καθορισμένους κανόνες και ωράρια.

Στο σχέδιο Πισσαρίδη τα εργασιακά δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα προβάλλονται ως αναγκαιότητα. Στοχοποιείται το κοινωνικό κράτος και υποβαθμίζονται οι δαπάνες για την πρόνοια, αντί να θεωρηθούν αναπτυξιακές και αναγκαίες, από κοινού με τη στήριξη των μισθών, για την ενίσχυση της ζήτησης σε περίοδο ύφεσης.

Το «εργασιακό νομοσχέδιο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζομένους. Στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας, στην κατάργηση του οκταώρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Με την προαναγγελθείσα ανατροπή του ν.1264/82 επιδιώκεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης. Ταυτόχρονα, από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις εγείρονται σοβαρά ζητήματα Δημοκρατίας. Είναι απαράδεκτο να φέρνει η κυβέρνηση αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, ενώ οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και τηλεργασία και δεν έχουν τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης και δράσης. Επιπλέον, η κυβέρνηση με αυθαίρετη και μονομερή απόφαση επιδιώκει να καταστήσει οιονεί μνημονιακές υποχρεώσεις τις αντεργατικές επιλογές της, αναγορεύοντας το «εργασιακό νομοσχέδιο» ως βασική «μεταρρύθμιση» στην πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο αγώνας ενάντια στον κυβερνητικό εργασιακό οδοστρωτήρα και για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι η μητέρα των μαχών. Είναι μια μάχη που αφορά όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία. Έχουμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία. Στις 6 του Μάη, μαζί με τους εργαζόμενους τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά και εκφράσαμε αγωνιστικά και αποφασιστικά την αντίθεση μας στο αντεργατικό νομοσχέδιο και στην εργασιακή ζούγκλα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλλει!

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας)

ΕΡΓΑΣΙΑΕΡΓΑΣΙΑΚΑΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΣΥΡΙΖΑΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα