Ματαίωση προκήρυξης για την ενίσχυση της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης 1114 – Αγωνία από τους εργαζόμενους

Ελπίδα όλων είναι να οφείλονται τα προβλήματα στις αλλαγές που συντελούνται στον νέο φορέα και να υπάρχουν λογικές εξηγήσεις.

Η ακύρωση της προκήρυξης αλλά και το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι οι ήδη υπάρχοντες εργαζόμενοι που, παρεμπιπτόντως, έμαθαν για την ακύρωση της διαδικασίας μέσα από την ιστοσελίδα του οργανισμού, έχουν προκαλέσει αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στο πρώην ΚΕΘΕΑ, νυν ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων).

Όπως αναφέρεται, το Δ.Σ. του ΕΟΠΑΕ, «αποφάσισε τη ματαίωση

της από 16 Ιανουαρίου 2025 δημοσιευθείσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων τεσσάρων ατόμων θεραπευτικού προσωπικού για τη συνέχιση λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής και τηλεσυμβουλευτικής 1114». Η προκήρυξη είχε δημοσιευθεί από το ΚΕΘΕΑ πριν ενταχθεί στον ΕΟΠΑΕ. Η λειτουργίας της μόνης πανελλαδικά υποστηρικτικής τηλεφωνικής γραμμής για τον εθισμό στον τζόγο ματαιώθηκε, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων, την ώρα που οι εργαζόμενες δεν πληρώθηκαν τον Ιανουάριο και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΑΕ για να πληροφορηθούν την ακύρωση της διαδικασίας πρόσληψης που είχε αρχίσει. Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΑΠ έχει υπογράψει συμφωνητικό με το ΚΕΘΕΑ για την πλήρη χρηματοδότηση της γραμμής 1114.

Ο Σύλλογος εκφράζει τα ακόλουθα ερωτήματα:

– Πώς και γιατί το ΔΣ του ΕΟΠΑΕ ακύρωσε μια εγκεκριμένη και δημοσιευμένη διαδικασία πρόσληψης; Με ποια αιτιολογία;
– Είναι ενήμερη και σύμφωνη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη ματαίωση;
– Τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες με προβλήματα εξάρτησης από τον τζόγο που θα καλούν μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε η γραμμή ξεμένει τελείως από προσωπικό; Από ποιον και με ποια εξειδίκευση και εκπαίδευση, θα παίρνουν τις υπηρεσίες που λάμβαναν;

Ελπίδα όλων είναι να οφείλονται τα προβλήματα στις αλλαγές που συντελούνται στον νέο φορέα και να υπάρχουν λογικές εξηγήσεις και διάθεση ανάπτυξης, όχι περιορισμού του έργου του οργανισμού. Μέχρι να δοθούν ωστόσο από τη διοίκηση οι απαιτούμενες εξηγήσεις, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά!

Να σημειώσουμε ότι χθες, Τετάρτη (19/2), στις 19:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, για ανταλλαγή πληροφοριών, καταγραφή προβλημάτων και δυσλειτουργιών και συντονισμό δράσεων εκ μέρους των εργαζομένων.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε βεβαιώσει από πέρσι το καλοκαίρι απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή ότι «δεν καταργείται το ΚΕΘΕΑ», προσθέτοντας: «Το ξαναλέω, δεν καταργείται το ΚΕΘΕΑ. Όλοι αυτοί οι φορείς δεν καταργούνται επίσης. Το Μνημόνιο ισχύει μέχρι το 2027, όπως ίσχυε και πριν από αυτό το νομοσχέδιο. Εσείς περιμένετε να σας πούμε τι θα γίνει μετά το πέρας του Μνημονίου, δηλαδή μετά το πέρας του 2027. Μα και χωρίς αυτό το νομοσχέδιο, πάλι το Μνημόνιο ισχύει μέχρι το 2027. Άρα ούτε το ΚΕΘΕΑ καταργείται, ούτε καταργούμε τη στεγνή απεξάρτηση, ούτε αφήνουμε κανέναν μόνο, ούτε απολύουμε κανέναν, ούτε κλείνουμε κανένα ψυχιατρείο…».

Ο νέος φορέας

Ο νέος Εθνικός Οργανισμός αρχίζει τη λειτουργία του από την 1η Φεβρουαρίου 2025 και αποτελεί μία τομή για το πεδίο των εξαρτήσεων και την ψυχική υγεία στην χώρα μας, καθώς πλέον συνενώνονται και λειτουργούν από κοινού όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων του δημοσίου τομέα, σε ένα ενιαίο και ολιστικό πλαίσιο οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών προγραμμάτων τους.

Ο ΕΟΠΑΕ έρχεται να δώσει μία πιο ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο ίδιος ασθενής. Ο νέος φορέας προσφέρει το κατάλληλο θεραπευτικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρέχοντας τη δυνατότητα να πλοηγηθεί στο σύστημα και να επιλέξει τη θεραπεία που του ταιριάζει. Παράλληλα, εξασφαλίζει την απαραίτητη θεραπευτική συνέχεια στο εξαρτημένο άτομο ανεξαρτήτως της επιλογής του.

Με τον ΕΟΠΑΕ διασφαλίζεται το δικαίωμα της πρόσβασης σε όλους για την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος της εξάρτησης και των εθισμών, καθολικά, χωρίς διακρίσεις. Με ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών σε κάθε περιοχή της χώρας, αντιμετωπίζεται η κάθε εξάρτηση υπό άλλο πρίσμα, ολιστικό, φροντίδας, συνεχές με γνώμονα τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε εξαρτημένου.

Πρόεδρος του νέου Φορέα ορίζεται ο κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, με πολυετή εμπειρία και σε βάθος γνώση του αντικειμένου των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας. Ο κ. Θεοχάρης έχει στο παρελθόν διατελέσει αναπληρωτής διοικητής του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο (2014 – 2019) και κοινός διοικητής ΨΝΑ Δαφνί – ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο (2019 – 2020). Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για το διάστημα 2020-2025. Επίσης, ο κ. Θεοχάρης είναι μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά (European Union Drug Agency – EUDA), μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) της Ελλάδας.

Από την 1η Φεβρουαρίου, ο κ. Θεοχάρης, ως πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ, αναλαμβάνει να ασκεί και καθήκοντα Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων στην χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα