Νέα βίντεο από την επίθεση της Ουκρανίας με πυραύλους ATACMS – Η απάντηση της Μόσχας και το νέο πυρηνικό δόγμα

Συμφωνα με τη Ρωσία και οι έξι καταρρίφθηκαν. «Τα συντρίμμια τους ενός χτύπησαν στρατιωτική βάση». 

Έξι ήταν τελικά οι αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία κατά στόχων στην ρωσική περιοχή Μπριάνσκ. Η επίθεση ήταν η πρώτη μετά την άδεια που χορήγησε στο Κίεβο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα εντός της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως τα συστήματα

αεράμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν και τους έξι, ωστόσο τα θραύσματα ενός εξ αυτών έπεσαν σε στρατιωτική εγκατάσταση προκαλώντας φωτιά.

{https://twitter.com/mfa_russia/status/1858847964938014916}

Νωρίτερα ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η επίθεση με τους πυραύλους ATACMS είχε ως στόχο αποθήκη πυρομαχικών και πυραύλων στο Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας σε απόσταση 115 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν την εκτόξευση των πυραύλων, ενώ ένα ακόμη φέρεται να έχει καταγράψει την έκρηξη στην στρατιωτική εγκατάσταση, στην οποία μεταξύ άλλων αποθηκεύονται οβίδες πυροβολικού, πυρομαχικά συμπεριλαμβανομένων βορειοκορεατικών πυραύλων και αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

{https://twitter.com/visegrad24/status/1858861510899978573}

{https://twitter.com/igorsushko/status/1858690418709590404}

{https://twitter.com/raging545/status/1858772261261476117}

{https://twitter.com/Zn_Portnova/status/1858825504565977361}

Ρωσική απάντηση με το νέο πυρηνικό δόγμα

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε το νέο επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, βάσει το οποίο προβλέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων ακόμη και στην περίπτωση που η Ρωσία δεχτεί επίθεση από συμβατικούς πυραύλους, η οποία ωστόσο υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.

Προφανώς η χρονική στιγμή για την τελική υπογραφή του δόγματος συνδέεται με την άδεια του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Πρόκειται για μια ενέργεια για την οποία η Μόσχα έχει προειδοποιήσει με ισχυρά αντίποινα ακόμη και με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με τη χρήση συμβατικών όπλων εναντίον της» εάν αξιολογηθεί πως υπάρχει μια «κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η Ρωσία θα θεωρούσε τη χρήση δυτικών μη πυρηνικών πυραύλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ως μέρος μιας επίθεσης από ένα μη πυρηνικό κράτος με την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους και εάν αυτό θα συνεπαγόταν την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, το Tass ανέφερε ότι απάντησε: «Ναι, αυτό εξετάζεται».

Σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας σημαίνει ότι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ που εκτοξεύονται εναντίον της χώρας μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν επίθεση από το μπλοκ στη Ρωσία».

«Η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει με όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον του Κιέβου και βασικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό σημαίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος», τόνισε.

Κρεμλίνο: Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν επιτευχθούν οι στόχοι μας

«Ο λόγος που η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας διαρκεί περισσότερο, έγκειται στο ότι ξεκίνησε εναντίον μόνο του Κιέβου και έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση με συμμετοχή του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όταν ξεκίνησε όλο αυτό, ξεκίνησε εναντίον του Κιέβου. Και τώρα συνεχίζεται ως πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Γι' αυτό διήρκεσε λίγο περισσότερο. Και θα διαρκέσει λίγο περισσότερο», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ANI της Ινδίας.

«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να απαντηθεί το ερώτημα πότε μπορεί να τελειώσει, αλλά το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω είναι ότι θα τελειώσει μόλις επιτύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι το καθεστώς του Κιέβου απορρίπτει τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. «Πρόκειται για ειδικό προεδρικό διάταγμα από τον Ζελένσκι που απαγορεύει σε οποιονδήποτε πρόεδρο της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τους Ρώσους», εξήγησε. «Γι' αυτό συνεχίζουμε τη στρατιωτική μας επιχείρηση, επειδή η δυνατότητα ειρηνικών διαπραγματεύσεων τώρα απορρίπτεται τόσο από το Κίεβο όσο και από τους κυβερνήτες του στην Ουάσιγκτον», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ATACMS, Ουκρανίας, Ρωσία –, Μόσχας,ATACMS, oukranias, rosia –, moschas