Μεγάλη ανησυχία στην εστίαση: Επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο - «Ξεχείλισε το ποτήρι»

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, μίλησε στο iEidiseis για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην εστίαση. Πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν ν’ αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 

Περίπου το 80% των επιχειρήσεων άνοιξαν στην εστίαση τη Δευτέρα 25 Μαΐου, οπότε και έγινε η επανεκκίνηση στον κλάδο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο iEidiseis ο πρόεδρος της Γενικής

Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, η αναμένονται πολλά «λουκέτα». Εξηγεί πως πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των εξόδων τους και πως το εγγύς μέλλον στον κλάδο προοιωνίζεται «μαύρο», εάν δεν ενισχυθεί ουσιαστικά.

«Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ανοίξουν ή είναι σε τουριστικές περιοχές που δεν υπάρχει αντικείμενο δουλειάς», τονίζει και λέει πως ήδη υπάρχουν επιχειρηματίες που εγκατέλειψαν τους χώρους που είχαν. «Αυτό συνέβη σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Ήδη, δηλαδή, κλείνουν και τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε. 

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

«Δεν αντέχουν πλέον οικονομικά να συνεχίσουν. Δεν μπορούν να στηρίξουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που έχουν μαζευτεί από το παρελθόν. Η αναστολή της λειτουργίας τους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν», προειδοποιεί και επισημαίνει:

«Υπάρχουν υποχρεώσεις που συγκεντρώθηκαν τους 2,5 μήνες της αναγκαστικής αναστολής. Ήδη έχουν δημιουργήσει μία επιπλέον ζημιά για τις επιχειρήσεις, που ήλθε να προστεθεί στα προβλήματα που υπήρχαν και προ κορονοϊού - διότι ας μην ξεχνάμε πως και η προηγούμενη δεκαετία ήταν καταστροφική για εμάς», εξηγεί και συνεχίζει:

«Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο κ.τ.λ. Με τις τράπεζες έχουν γίνει κάποιες ρυθμίσεις, αλλά οι επιχειρηματίες δεν θα μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν, ενώ είναι μεγάλο ζητούμενο πώς θα διαχειριστούν τα έξοδα που έχουν δημιουργηθεί».

Δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο

«Για παράδειγμα τα ενοίκια. Πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν το 60%. Δεν μπόρεσαν. Άρα, ενοίκια, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος πώς καλύπτονται, ειδικά από τις μικρές επιχειρήσεις;», διερωτάται.

«Υπάρχουν, ωστόσο και επιχειρήσεις στον κλάδου που έχουν ενοίκια 20.000 ευρώ μηνιαίως. Ξέρω μία τέτοια επιχείρηση με 51 εργαζόμενους. Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να πληρώσει το 60% του ενοικίου. Επιπλέον, λόγω των ευρύτερων συνθηκών, δεν είχε καθόλου κόσμο τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των καταστημάτων. Τι θα κάνει με τόσο προσωπικό;», λέει στο iEidiseis ο κ. Καββαθάς και συμπληρώνει:

«Παράλληλα, λόγω της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων και γενικότερα των μέτρων που ελήφθησαν, το εισόδημα ενός μεγάλου μέρους των καταναλωτών έχει μειωθεί. Περίπου 800.000 εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιβιώσουν με 500 ευρώ. Αυτό ρίχνει περαιτέρω την εστίαση. Όπως και ο φόβος. Διότι όταν αναφερόμαστε αμιγώς στην εστίαση, το πελατολόγιο ανεβαίνει ηλικιακά, οπότε υπάρχει μία διστακτικότητα λόγω της πανδημίας».

«Εμείς δεν σταματάμε να διεκδικούμε και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και την ενίσχυση της εργασίας με επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους και όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν άμεσα στον κλάδο», καταλήγει.  

Keywords
Τυχαία Θέματα