Μεγαλύτερος ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Χρόνιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που είναι η πρώτη του είδους της.

Οι γυναίκες που στο παρελθόν είχαν υποστεί κακοποίηση μέσα στο σπίτι τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ορισμένες χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της.

Η μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Μπέρμιγχαμ και του Γουόρικ, που δημοσιεύθηκε

στο περιοδικό για θέματα διαπροσωπικής βίας «Journal of Interpersonal Violence», βρήκε ότι οι γυναίκες που κάποτε βίωσαν ενδοοικογενειακή και γενικότερα οικιακή βία, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν ινομυαλγία (ένα χρόνιο μυοσκελετικό σύνδρομο διάχυτου πόνου) και χρόνιο σύνδρομο κόπωσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία της περιόδου 1995-2017 για 18.547 γυναίκες θύματα κακομεταχείρισης στο σπίτι και 74.188 χωρίς τέτοιο ιστορικό. Είχε προηγηθεί μια βρετανική μελέτη φέτος τον Ιούνιο, που έδειξε ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Έως τώρα είχε μελετηθεί πολύ λιγότερο η πιθανή επίπτωση σε σωματικές ασθένειες.

«Η βία στο σπίτι αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με περίπου μια γυναίκα στις τρεις να έχουν πέσει θύματα διεθνώς. Στη Μεγάλη Βρετανία το ποσοστό φθάνει το 27,1%, σε μεγάλο βαθμό με θύτη τον σύντροφο τους», ανέφερε ο δρ Τζοτ Σινγκ Τσαντάν του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Έρευνας για την Υγεία του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

«Τα θύματα της οικιακής βίας μπορούν να βιώσουν τρομερό σωματικό και ψυχικό στρες. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα ως συνέπεια τόσο μεγάλου στρες, μπορούν να οδηγήσουν σε μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως αυτές που βλέπουμε στη νέα μελέτη. Όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα, καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη σχέση και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θα εμφανίσουν ινομυαλγία ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης όλες οι γυναίκες που έχουν γνωρίσει τέτοια κακομεταχείριση», τόνισε η καθηγήτρια Τζούλι Τέιλορ της Σχολής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα