Η Γερμανία στο δρόμο της Γαλλίας: Ο Σολτς φεύγει, οι πρόωρες εκλογές έρχονται

Ο Όλαφ Σολτς έγινε ο πέμπτος καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας που ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης της Bundestag.

Στη δίνη της πολιτικής αστάθειας εισέρχεται μετά τη Γαλλία και η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία. Ο Όλαφ Σολτς αποφάσισε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κάτι που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης του.

Όπως έγραφε νωρίτερα το iEidiseis.gr o Όλαφ Σολτς έγινε την Τετάρτη 11/12 ο πέμπτος καγκελάριος στην ιστορία

της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης της Bundestag.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν τη Δευτέρα και αναμένεται να ανοίξουν και τυπικά τον δρόμο για τις εκλογές, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2025.

Δεν έχει πλειοψηφία ο Σολτς

Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι στις 16 Δεκεμβρίου ο Όλαφ Σολτς δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει κατόπιν να διαλύσει την βουλή και εντός 60 ημερών να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Μετά την αποχώρηση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από την κυβέρνηση, ο Όλαφ Σολτς ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων, η οποία συγκεντρώνει μόνο 315 από τις 733 ψήφους της Bundestag, ενώ θα χρειαζόταν 367. Το ενδιαφέρον για την ψηφοφορία της Δευτέρας επικεντρώνεται τώρα στους αριθμούς του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία. Αυτή τουλάχιστον είναι η οδηγία της ηγεσίας, η οποία δήλωσε ότι θεωρεί σωστή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Προκειμένου να γίνουν εκλογές, η ψήφος εμπιστοσύνης πρέπει να αποτύχει. Θα το καταστήσουμε εφικτό με την αποχή των βουλευτών μας», δήλωσαν οι δύο επικεφαλής της Κ.Ο. Μπρίτα Χάσελμαν και Καταρίνα Ντρέγκε.

Σύμφωνα με ανάλυση του τηλεοπτικού δικτύου ntv, ο λόγος που επελέγη η αποχή ήταν ότι, εάν οι Πράσινοι ψήφιζαν υπέρ του καγκελάριου, θα υπολείπονταν 52 ψήφοι, τις οποίες θα μπορούσαν να δώσουν οι (76) βουλευτές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) προκειμένου να καθυστερήσουν την διεξαγωγή εκλογών.

Ο βουλευτής της AfD Γιούργκεν Πολ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει στην ψηφοφορία της Δευτέρας να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον καγκελάριο, τον οποίο περιέγραψε ως «το μικρότερο κακό», σε σύγκριση με τον υποψήφιο καγκελάριο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς. Ηγετικά στελέχη πάντως της AfD, όπως η αρχηγός Αλίς Βάιντελ, έχουν κατά το παρελθόν ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Πιέσεις και στον Μακρόν

Την ώρα που ο Σολτς δοκιμάζεται τα προβλήματα δεν λένε να τελειώσουν και για τον Εμανουέλ Μακρόν που δέχεται πιέσεις να διορίσει νέο πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα, αφού ο αποπεμφθείς συντηρητικός Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την πρόκληση του δημόσιου χρέους και των βαθιών διαιρέσεων στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ πραγματοποίησε την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τον Μακρόν την Τετάρτη, αφού κατέρρευσε σε ψηφοφορία δυσπιστίας την περασμένη εβδομάδα.

Ευχαρίστησε τον Μακρόν για τις «ειλικρινείς» ανταλλαγές απόψεων που μπόρεσαν να έχουν κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που ήταν επικεφαλής ενός συνασπισμού μειοψηφίας, ανέφερε η Le Monde. Προειδοποίησε όμως για τις «κοινωνικές, εδαφικές και αγροτικές διαιρέσεις» που κατακερματίζουν τη Γαλλία και για το «αίσθημα εγκατάλειψης» που νιώθουν πολλοί άνθρωποι σε θέματα δικαιοσύνης, εκπαίδευσης, εγκληματικότητας, υγείας και γεωργίας.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι το οικονομικό χρέος της Γαλλίας είναι μια «πραγματικότητα» που οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Ο Μακρόν συγκέντρωσε αυτή την εβδομάδα ηγέτες από μέρος του πολιτικού φάσματος - συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλιστών, των κεντρώων και των δεξιών Les Républicains - σε μια κίνηση για να σχηματίσει αυτό που αποκάλεσε «κυβέρνηση εθνικού συμφέροντος». Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και η αριστερή παράταξη La France Insoumise (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν προσκλήθηκαν.

Η Maud Bregeon, εκπρόσωπος της απερχόμενης κυβέρνησης, δήλωσε ότι εξετάζονται δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν η «διεύρυνση» της υφιστάμενης συμμαχίας μεταξύ κεντρώων και δεξιών, υπονοώντας ότι κάποιοι πολιτικοί της αριστεράς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Η δεύτερη θα ήταν να γίνει μια συμφωνία με τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης να μην υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση δυσπιστίας - ακόμη και αν δεν συμμετείχαν στην κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετά, Μακρόν, Σολτς, Ανοίγει, Γερμανία,meta, makron, solts, anoigei, germania