Μετά τον Μασκ, στην «αγκάλη» του Τραμπ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Μετά τον Έλον Μασκ ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει μαζί του και τον CEO της Meta. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δείπνησε την Τετάρτη (27/11) με τον CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στη βίλα του Mar-a-Lago στη Φλόριντα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Έλον Μασκ φαίνεται πως παίρνει στο πλευρό του έναν ακόμη πανίσχυρο παίκτη της βιομηχανίας της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Στον όμιλο

Meta ανήκουν, μεταξύ άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, το Facebook, το Instagram , το Threads και το WhatsApp.

Μια θυελλώδης σχέση

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον ιδρυτή του Facebook βρίσκονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στο «κόκκινο». Η αρχή έγινε με τον αποκλεισμό του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων από τη δημοφιλή πλατφόρμα για τα αιματηρά γεγονότα της 6 Ιανουαρίου 2021 με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε να είχε απαγορεύσει το Facebook ενώ ήταν στην εξουσία. Ωστόσο, όπως σημείωνε με νόημα, «τότε ο Ζάκερμπεργκ με έπαιρνε τηλέφωνο και ερχόταν στον Λευκό Οίκο για να μου λέει πόσο υπέροχος είμαι».

Η εταιρεία επανέφερε τον λογαριασμό του στις αρχές του 2023, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ διατήρησε στο «στόχαστρο» το Facebook και τον ιδιοκτήτη του, για τον οποίο είχε πει πως συμμετείχε σε μια «συνωμοσία» σε βάρος του. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ταχθεί κατά της απαγόρευσης της κινεζικής πλατφόρμας TikTok, παρότι κατά την πρώτη προεδρική του θητεία πρωτοστάτησε για να συμβεί αυτό, και δήλωσε πως το Facebook είναι μεγαλύτερη απειλή και ένας «εχθρός του λαού».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφυγε να υποστηρίξει κάποιον εκ των δύο υποψηφίων. Ωστόσο τους μήνες πριν από την εκλογή του παρουσίασε μια πιο θετική στάση απέναντι στον Τραμπ σε σχέση με το παρελθόν. Τον επαίνεσε για την αντίδρασή του μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. «Προσωπικά, το να βλέπω τον Ντόναλντ Τραμπ να σηκώνεται μετά από πυροβολισμό στο πρόσωπο και να βγάζει τη γροθιά του στον αέρα με την αμερικανική σημαία είναι μια από τις πιο ζόρικες στάσεις που έχω δει ποτέ στη ζωή μου», είχε γράψει ο Ζάκερμπεργκ.

Επίσης είχε εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν πίεζαν το Facebook να «λογοκρίνει» κάποιο περιεχόμενο σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού. Από την πλευρά του ο Τραμπ συνέχισε να επιτίθεται δημόσια στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Τον Ιούλιο δημοσίευσε ένα μήνυμα στο στο δικό του κοινωνικό δίκτυο Truth Social της Trump Media απειλώντας ότι θα στείλει στη φυλακή τους απατεώνες των εκλογών, χρησιμοποιώντας έναν όρο που παρέπεμπε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Meta. «ZUCKERBUCKS, πρόσεχε!», είχε γράψει.

Ο «μυστικός δείπνος» στο Mar-a-Lago

Ο Στίβεν Μίλερ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τραμπ αναπληρωτής γενικός διευθυντής της προεδρίας για τη δεύτερη θητεία του, δήλωσε ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όπως και άλλοι ηγέτες επιχειρήσεων, θέλει να υποστηρίξει τα οικονομικά σχέδια του νέου προέδρου των ΗΠΑ. «Ο Μαρκ, προφανώς, έχει το δικό του συμφέρον, έχει τη δική του εταιρεία και έχει τη δική του ατζέντα», είπε ο Μίλερ σε συνέντευξή του στο Fox News σχετικά με τη συνάντηση. «Αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να υποστηρίξει την εθνική ανανέωση της Αμερικής υπό την ηγεσία του Τραμπ».

Εκπρόσωπος της Meta επιβεβαίωσε ότι ο Ζάκερμπεργκ συναντήθηκε με τον Τραμπ την Τετάρτη, σημειώνοντας πως προσκλήθηκε για δείπνο με τον εκλεγμένο πρόεδρο και άλλα μέλη της ομάδα τους για να μιλήσουν για την επερχόμενη κυβέρνηση. «Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της Αμερικανικής Καινοτομίας», τόνισε.

Μασκ και Ζάκερμπεργκ... ανταγωνιστές αλλά και σύμμαχοι

Υπενθυμίζεται πως στην κυβερνητική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται και ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ιδιοκτήτης της Tesla, της SpaceX και του X. Μάλιστα ο μεγιστάνας της τεχνολογίας δεν είναι απλά ένα μέλος του κυβερνητικού επιτελείου, αλλά το ισχυρότερο πρόσωπο της νέας κυβέρνησης Τραμπ. Στον Μασκ, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά με τα κεφάλαια και την επιρροή του στην εκλογή του Τραμπ, δόθηκε ένα υπερ-υπουργείο που θα ελέγχει το σύνολο της κρατικής λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Προφανώς οι κινήσεις του Ζάκερμπεργκ σχετίζονται και με τις προσπάθειες να προστατεύσει τον ίδιο και τη Meta από κάθε πιθανό πλήγμα από την κυβέρνηση Τραμπ. Το Facebook αλλά και οι υπόλοιπες πλατφόρμες του ομίλου έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο του συντηρητικού μπλοκ των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο καταγγέλλει «λογοκρισία» των θέσεων του. Ο Ζάκερμπεργκ επιθυμεί να εξευμενίσει τον Τραμπ. «Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Τραμπ για μια αποφασιστική νίκη. Έχουμε μεγάλες ευκαιρίες μπροστά μας ως χώρα. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με εσάς και τη διοίκησή σας», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Threads την επομένη των εκλογών.

Πίσω όμως από την επαναπροσέγγιση με ηγέτη τον Ρεπουμπλικάνων - και με τον Έλον Μασκ στο πλάνο - υπάρχει και κάτι ακόμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει γύρω του όλο και περισσότερα κορυφαία πρόσωπα της βιομηχανίας της τεχνολογίας, οι οποίοι απέκτησαν τρομερή οικονομική δύναμη και κοινωνική επιρροή, μέσω του διαδικτύου και τώρα γίνονται μέρος του κράτους. Ο Έλον Μασκ (πρώτος στη λίστα των πλουσιότερων στον κόσμο με περιουσία 323 δισ. δολάρια) και ο Μαρκ Ζακερμπεργκ (τέταρτος με 194 δισ. δολάρια), αναμφίβολα, είναι επιχειρηματικά ανταγωνιστές. Όμως μοιράζονται μια κοινή επιθυμία, έναν κοινό στόχο: Να λειτουργούν χωρίς έλεγχο, χωρίς να πρέπει να είναι υπόλογοι σε οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία ή άλλη αρχή.

Ακούστε επίσης: Ο Έλον Μασκ είναι το αφεντικό των ΗΠΑ – Ας το χωνέψουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετά, Μασκ, Τραμπ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ,meta, mask, trab, mark zakerbergk