«Μέτωπο» για τους πλειστηριασμούς και πρώτη κατοικία «χτίζει» ο Τσίπρας

Διεργασίες για σύμπλευση πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την χθεσινή ομιλία του στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ήπειρο.

Η πρόσκλησή του αυτή διαπερνά οριζόντια τις «προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις», ωστόσο επεκτείνεται και σε θεσμικούς φορείς,

με πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σειρά επαφών προς αυτή την κατεύθυνση για μία τεκμηριωμένη ρεαλιστική πρόταση νόμου που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, μεριμνώντας ωστόσο παράλληλα για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα «στην κοινωνία και στην κοινωνική αντιπολίτευση» να κινηθούν από κοινού, ώστε να αποτρέψουν «τη νομοθετική ρύθμιση-έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου».

Η απάντηση, είπε, πρέπει να είναι συγκεκριμένη και στοχευμένη, με πρόταση νόμου, όπως έκανε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό. «Θα διεκδικήσουμε, η πρόταση για την πρώτη κατοικία να μην είναι μόνο δική μας, διότι αυτό που προέχει δεν είναι ποιος θα πάρει τα εύσημα αλλά πώς θα προστατευθεί η κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ως «τη μνημονιακότερη επιλογή όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν περάσει από το 2010 στην Ελλάδα, χωρίς πλέον να είμαστε σε μνημόνιο, διότι αυτή είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

«Λαγός» ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τόσο τις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος προεκλογικά είχε πει πως θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι» για την ενίσχυση των τραπεζών και τότε είχε διαψευσθεί από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη, όσο και τις προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, σύμφωνα με τον οποίον «το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσαν οι τράπεζες».

«Αυτή η δήλωση φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Είναι ύβρις απέναντι σε όσους είδαν να μειώνονται οι μισθοί τους και οι συντάξεις τους, να φτωχοποιούνται και να μένουν άνεργοι. Οχι λοιπόν, κύριε Σταϊκούρα και κύριε Μητσοτάκη, το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσε ο ελληνικός λαός και όχι οι τράπεζες. Χάρη στον ελληνικό λαό και στις θυσίες του είμαστε έξω από τα μνημόνια, για να έχετε εσείς τη δυνατότητα να τρώτε από τα έτοιμα» τόνισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πρώτη κατοικία, το πλαίσιο προστασίας της οποίας τελειώνει – χωρίς ανανέωση – στο τέλος Απριλίου.

«Τώρα φέρνουν το σχέδιο Ηρακλής -το σχέδιο Λερναία Ύδρα, θα πω εγώ- και θέλουν να πάρουν 12 δισ. ευρώ από αυτά τα χρήματα χωρίς εγγυήσεις, για να απομειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να αφήσουν ανεξέλεγκτους τους πλειστηριασμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οταν μία χώρα χάνει σε τέσσερα χρόνια το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, όταν η ανεργία εκτινάσσεται από το 6% στο 26% στο ίδιο διάστημα, όταν οι μισθοί κατρακυλούν και οι πολίτες βρίσκονται καταχρεωμένοι για δάνεια που οι τράπεζες έδιναν απλόχερα, τότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι χωρίς πλειστηριασμούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία σ' αυτή τη χώρα».

«Δεν αντιλέγει κανείς ότι υπήρχαν και στρατηγικοί κακοπληρωτές σ' αυτούς που ωφελήθηκαν από τον νόμο Κατσέλη. Δικό μας μέλημα ήταν να τους ξεχωρίσουμε από τους πραγματικά ανήμπορους δανειολήπτες. Γι' αυτό δεν δεχθήκαμε τις πιέσεις της τρόικας και των θεσμών για πλήρη άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας, αλλά προχωρήσαμε στη νομοθετική ομπρέλα για την προστασία των αδυνάμων».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και σε άλλες επιλογές της κυβέρνησης που όπως ο ίδιος εκτιμά πλήττουν την κοινωνία.

«Είδαμε ομαδικές απολύσεις στις τράπεζες, που είχαν να γίνουν από τη μεταπολίτευση, διότι επέστρεψε η λογική της απληστίας. Αυξήσεις δεν έδωσαν αλλά δεν έδωσαν ούτε και όσα χαρακτήριζαν ψίχουλα. Ο φετινός Δεκέμβρης ήταν ο χειρότερος όλων των προηγούμενων, μου είπαν οι καταστηματάρχες». Χαρακτήρισε «άδικη και ανήθικη» την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με των ΑΕΙ διότι, παράλληλα με τη βάση του 10 που θέλει να επαναφέρει, υποβαθμίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση προς όφελος της Ιδιωτικής.
Για τα σοβαρά προβλήματα στη δημόσια Υγεία, διευκρίνισε ότι «για τον τομέα αυτόν ο κ. Μητσοτάκης είπε την αλήθεια προεκλογικά ως προς τις προθέσεις του», ενώ ήδη δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του συστήματος μέσω των ΣΔΙΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα