Μετρό Γλυφάδα: Το σχέδιο για επέκταση από το Ελληνικό

Σχέδια για να φτάσει το Μετρό στη Γλυφάδα ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και μέσα στο 2020 φαίνεται να ξεκινούν οι μελέτες. Στον σχεδιασμό των επεκτάσεων του Μετρό εντάσσεται και η Γλυφάδα.

Πάγιο αίτημα και διεκδίκηση για τη Γλυφάδα αποτελεί η έλευση του Μετρό στην πόλη, στην οποία ζουν, εργάζονται και επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καθημερινά.

Στο πλαίσιο αυτό,

ήδη έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία του Δήμου Γλυφάδας με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς η ανταπόκριση και προσωπικά του Υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή υπήρξε άμεση και εξαρχής έθεσε το μείζον αυτό θέμα σε προτεραιότητα.

Σε συνέχεια της συνεργασίας αυτής, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό Α.Ε. εντάσσουν στο σχεδιασμό των επεκτάσεων του μετρό και τη Γλυφάδα. Το 2020 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκπόνησης και υλοποίησης των απαραίτητων προκαταρκτικών μελετών.

Η πρόβλεψη για τερματικό σταθμό στη Γλυφάδα

Από την εποχή που σχεδιάστηκε η Γραμμή 2 του Μετρό, ο τερματικός σταθμός της νότιας επέκτασης είχε προβλεφθεί να γίνει στη Γλυφάδα. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε πράξη μέχρι σήμερα, αλλά πλέον είναι επιβεβλημένο. Πρόκειται για μια άμεση προτεραιότητα, συνδεδεμένη με τις ευρύτερες εξελίξεις στη νότια Αττική και με τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στη Γλυφάδα. Η σύγχρονη προσέγγιση εξάλλου για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα επιβάλλει την αξιοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και δη των μέσων σταθερής τροχιάς.

Η έλλειψη σταθμών του μετρό έχει οδηγήσει στη συγκοινωνιακή υποβάθμιση της πόλης και στην αύξηση της κίνησης των επιβατικών οχημάτων, στην ήδη επιβαρυμένη από κίνηση Γλυφάδα. Η δε ανάπτυξη της έκτασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου και η προοπτική της ανάπτυξης της Αττικής Ριβιέρας θα επιβαρύνει σημαντικά το κυκλοφοριακό σε όλη την περιοχή.

Στόχος η εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών

Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων και των εργαζομένων της Γλυφάδας και των επισκεπτών της πόλης, η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της ευρύτερης περιοχής, η περιβαλλοντική αναβάθμιση, αλλά και η τόνωση της τουριστικής και εμπορικής κίνησης. Εφόσον το έργο προχωρήσει, η επίδρασή του στην ανάπτυξη της Γλυφάδας θα είναι καθοριστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα