Μίχαλος: Διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

«Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Χρειάζεται συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο αβέβαιο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο, για να μπορέσει η χώρα να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να αποτρέψει παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον. Ο στόχος αυτός περνά απαραίτητα μέσα από την αύξηση

των παραγωγικών επενδύσεων και της εξωστρέφειας».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμεητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ΚΕΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Σε λίγες μέρες μια νέα δεκαετία ξεκινά. Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μια δεκαετία καλύτερη για την Ελλάδα, για τις επιχειρήσεις, για τους πολίτες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουμε δει μέχρι τώρα αρκετά θετικά μηνύματα, τα οποία δίνουν το στίγμα μιας πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Μένει, όμως, όλα αυτά να εφαρμοστούν στην πράξη».

Τα θέματα που πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι τα εξής:

• Βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Δηλαδή δραστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διεύρυνση των πηγών μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης. Επίσης, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι κεφαλαιαγορές και τα εργαλεία εναλλακτικής χρηματοδότησης, όπως είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, η συμμετοχική χρηματοδότηση και οι εξειδικευμένες χρηματιστηριακές πλατφόρμες αγορών μετοχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μετατρέψιμες οµολογίες κ.λπ

• Αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

• Στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αύξηση των πόρων από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες. Με περισσότερα και πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.

• Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, για την προσέλκυση μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων.

• Αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, για την κινητοποίηση επενδύσεων σε υποδομές, στον τουρισμό και αλλού.

• Αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων

• Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την άρση αντικινήτρων, όπως είναι η γραφειοκρατία, η ασάφεια και αστάθεια του νομοθετικού, ρυθμιστικού και θεσμικού πλαισίου, οι καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση των διαφορών.

• Ισχυροποίηση της ανεξάρτητης λειτουργίας των θεσμών και ενίσχυση του κράτους δικαίου.

• Ενίσχυση του «τριγώνου της γνώσης» δηλαδή της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Με διασφάλιση της αυτονομίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συμμετοχή των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση της έρευνας και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να καταστεί εφικτή η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα