Μητσοτάκης: «Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία»

Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Στην ερώτηση αν φοβάται «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά κατηγορηματικά «όχι».

«Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου», σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει

πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και τις προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι ακριβώς «κρίση» αλλά «μια οξυμένη κατάσταση».

Χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παράνομη και άκυρη, θέση με την οποία «όλοι συμφωνούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς». «Η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο προσφυγικό, χαρακτηρίζει απαράδεκτο το να αντιμετωπίζει το ζήτημα η Ελλάδα μόνη της. Επαναλαμβάνει πως πρέπει να αλλάξει το σύστημα του Δουβλίνου και να δημιουργηθεί μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών.

Ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι η βασική ιδέα των προτάσεων που συζητούνται «είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας χορήγησης ασύλου να γίνεται απευθείας σε άλλες χώρες».

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος σε όσους επιχειρούν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει πως η ελληνική ακτοφυλακή δεν είναι «επιτροπή υποδοχής».

«Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους», λέει.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατο (και άκρως περίεργο) δημοσίευμα του Spigel για παράτυπη συμπεριφορά Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού τονίζει πως από το υλικό «δεν προκύπτει ότι εμπλέκεται προσωπικό της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται αντικρουόμενα στοιχεία και ημερομηνίες», σημειώνει πως «είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε κάθε μεμονωμένο περιστατικό φερόμενης παράβασης στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μακρά παράδοση στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν προβαίνει με κανέναν τρόπο σε παραβατικές ενέργειες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι τα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν και κομβικό σημείο σε αυτό είναι η ανάπτυξη της χώρας.«Τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν θα υπάρξει άλλο «κούρεμα» του χρέους», λέει, σημειώνοντας πως «σήμερα, αν το θέλαμε, θα μπορούσαμε να δανειζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειαζόμαστε, επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Επομένως δεν ανησυχώ καθόλου για το χρέος. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το χρέος (…) Δεν υπάρχει ερώτημα πλέον αν θα αποπληρωθούν τα χρήματα της Γερμανίας. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία».

Καλεί δε τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Είναι μια πρόσκληση στον κόσμο να αγοράσει ακίνητα, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Δεν είναι μια πρόσκληση μόνο για τουρίστες. Είναι μια πρόσκληση να περάσουν το χειμώνα τους εδώ συνταξιούχοι υπάρχουν πολλές, πολλές δυνατότητες» αναφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα