Μητσοτάκης: Θα καταρρεύσει η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Μητσοτάκης: «Ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν. Ένα χαρτί που δεν αναγνωρίζει κανείς και δεν λέει απολύτως τίποτα»

Στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει τις τουρκικές ενέργειες την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας «είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος, που υπερασπίζεται τα δίκαια κυριαρχικά της δικαιώματα». Όσον αφορά στο «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για μία συμφωνία που «θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της» και επεσήμανε «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε αυτή η συμφωνία

να μην ισχύσει».

Συνέχισε λέγοντας πως στην Τουρκία «ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν. Ένα χαρτί που δεν αναγνωρίζει κανείς και δεν λέει απολύτως τίποτα». Για να επισημάνει «δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση να το επικυρώσει» .

Μιλώντας στην Ολομέλεια για την επιθετική στάση της Τουρκίας, επεσήμανε πως έχει οδηγηθεί σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Για να προσθέσει «ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ -που επισήμως πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις- ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονας χώρας, με πρώτο το Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν που έθεσε ένα φραγμό στην επιθετικότητα».

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας πως «ενώ εγώ βρισκόμουνα απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο ενημερώθηκα για απρεπείς δηλώσεις του» και έκανε λόγο για «λάθος πράξεις, λάθος στάση και λάθος στιγμή». Όπως είπε ο ίδιος δεν θα κάνει μέρος του ανταγωνισμού τα εθνικά θέματα, ενώ επεσήμανε «σε μια κρίσιμη στιγμή ο κύριος Τσίπρας έβγαλε το χειρότερο εαυτό του. Ελπίζω αυτός ο εαυτός του να μην είναι ο μόνος».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η Ελλάδα βρέθηκε σε φουρτούνες και καταιγίδες. Τις ξεπέρασε και αυτό θα κάνει και τώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα βγει σε ήρεμα νερά για να συνεχίσει τη ρότα που έχει χαράξει».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως η Τουρκία δεν τηρεί το τελευταίο διάστημα τις υποχρεώσεις. «Η Ελλάδα κάνει τη δουλειά της και το ίδιο πρέπει να κάνει η Τουρκία αλλά και η Ευρώπη» τόνισε και υπογράμμισε «θα είμαστε η σταθερή και δίκαια γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας». Όπως είπε «η πατρίδα και ξέρει και θέλει και μπορεί», ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν καταφεύγει σε συνθήματα.

Όσον αφορά στην οικονομία εξαπέλυσε πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ πως μοίρασε χρήματα πριν τις εκλογές και έκανε λόγο για ένα είδος «πολιτικής υπεξαίρεσης». Συνέχισε λέγοντας «εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να στηρίξουμε τα αδύναμα νοικοκυριά».  Παράλληλα ανέφερε «τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, ίσως και κομματική ωφέλημα, αλλά είναι πρόσκαιρα. Επενδύουμε στο δύσκολο δρόμο» και χρησιμοποίησε τη φράση: αντί να ψαρεύουμε λίγα ψάρια επιλέγουμε να μάθει ο κόσμος να ψαρεύει.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αλέξης Τσίπρας: Κυρώσεις όταν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο
Τσαβούσογλου: Καταδικάζουμε την απέλαση Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα
Η Αθήνα απελαύνει τον Λίβυο πρέσβη - Κουμουτσάκος: Φοβάμαι ότι θα ανακηρύξουν ΑΟΖ

Keywords
Τυχαία Θέματα