Μουρμούρες για την διαχείριση των ελληνοτουρκικών και η επιστράτευσης της Ντόρας

Έντονες γκρίνιες καταγράφονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για την διαχείριση των εθνικών ζητημάτων και κυρίως των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το κλίμα στην γαλάζια ομάδα είναι βαρύ, και παρά το γεγονός ότι η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει χαμηλούς τόνους, υπάρχουν αρκετοί που θέτουν με ένταση την αλλαγή γραμμής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προβάλλουν μάλιστα και θέμα «επιστράτευσης» της Ντόρας Μπακογιάννη.

Υπάρχουν πάρα πολλοί, και ειδικά από το καραμανλικό στρατόπεδο που σημειώνουν ότι η κυβέρνηση τις προηγούμενες

ημέρες αιφνιδιάστηκε πλήρως από την Τουρκία, και παρά το γεγονός ότι υπήρξε ενημέρωση από τους προκατόχους τους για το συμβαίνει με την γειτονική χώρα και τη Λιβυή.

Παράλληλα, δεν κατάφερε μέχρι στιγμής, μένει να φανεί τι θα γίνει στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, να εισπράξει μια ιδιαίτερα σημαντική στήριξη των μελών της συμμαχίας που τηρούν ουσιαστικά, με εξαίρεση τη Γαλλία, ουδέτερη στάση και δεν θέλουν να διαρρήξουν σχέσεις με την Τουρκία.

Πολλά από όσα είπε η ελληνική κυβέρνηση έπεσαν στο κενό, ενώ ακόμα και η διαρροή που είχε άνωθεν έγκριση ότι η Ελλάδα θα παγώσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αν η Αγκυρα δεν ανακαλέσει τη συμφωνία με τη Λιβύη, ανασκευάστηκε με νεώτερη διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε αυτό το κλίμα υπάρχει μεγάλη συζήτηση από πολλούς ότι επιβάλλεται ο Κυρ. Μητσοτάκης να φωνάξει την Ντ. Μπακογιάννη και να της αναθέσει τη διαχείριση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ορίζοντάς την παράλληλα και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Η Ντ. Μπακογιάννη το είπε καθαρά, ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε ένα ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και πρότεινε την κίνηση για προσφυγή στη Χάγη σχετικά με το μόνο θέμα, δηλ. την υφαλοκρηπίδα. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από πάρα πολλούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που στις δύο πρόσφατες ομιλίες του προειδοποίησε καθαρά ότι η Ελλάδα θα γίνει αποδέκτης πιέσεων για συνεκμετάλλευση και απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είναι σαφές και το λένε πολλοί εντός της ΝΔ, ότι πρέπει να αλλάξει ρότα το Μέγαρο Μαξίμου και να περάσει σε άλλο στάδιο από αυτό του κατευνασμού, ενώ ακόμα και για τις επιστολές που εστάλησαν χθες στον ΟΗΕ, θεωρούν ότι άργησαν χαρακτηριστικά.

Επίσης, υπάρχει μεγάλο θέμα με την αντιμετώπιση του μετριοπαθούς και σοβαρού υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου προτιμά το πρωθυπουργικό επιτελείο να ελέγχει αυτό και να καθορίζει όλες τις εξελίξεις, μην αφήνοντας πεδίο δράσης στον τυπικά επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα