«Ναι» της Ρωσίας στο προσκλητήριο Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Θετική σε συνομιλίες η Ρωσία. Ποιους όρους θέτει ως βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για το ουκρανικό, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται

στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης του 2022 και στις τρέχουσες πραγματικότητες επί του πεδίου της μάχης.

Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία με ειδικό διάταγμά απαγόρευσε τις επαφές με τη ρωσική ηγεσία, το οποίο θα πρέπει να ανακληθεί προκειμένου να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Το προσκλητήριο Τραμπ

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε, μέσω της πλατφόρμας του, της Truth Social, σε «άμεση κατάπαυση του πυρός» και διαπραγματεύσεις για να μπει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Θα έπρεπε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και θα έπρεπε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Υπερβολικά πολλές ζωές χάθηκαν μάταια, υπερβολικά πολλές οικογένειες καταστράφηκαν και, αν αυτό συνεχισθεί, θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο μεγάλο και πολύ χειρότερο», έγραψε

Υποστήριξε δε πως η Ουκρανία έχασε «με γελοίο τρόπο» 400.000 στρατιώτες και «πολύ περισσότερους αμάχους».

Στο μήνυμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «θα ήθελε να συνάψει μια συμφωνία» για να βάλει τέλος στον πόλεμο.

«Ο Ζελένσκι και η Ουκρανία θα ήθελαν να συνάψουν μια συμφωνία και να βάλουν τέλος στην τρέλα», έγραψε μετά τη συζήτηση που είχε το Σάββατο, στο Παρίσι με τον ουκρανό πρόεδρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του τον Ζελένσκι, με αφορμή την επίσκεψή τους στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για τα εγκαίνια της ανακατασκευασμένης Παναγίας των Παρισιών. Μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, οι τρεις ηγέτες πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση.

«Ξέρω καλά τον Βλαντίμιρ. Είναι καιρός να δράσει. Η Κίνα μπορεί να βοηθήσει. Ο κόσμος περιμένει!», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ζελένσκι: Απαραίτητες οι εγγυήσεις ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το κάλεσμα Τραμπ για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν μπορεί να τελειώσει με «ένα κομμάτι χαρτί» και μερικές υπογραφές και ότι μια κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις μπορεί να παραβιαστεί οποιαδήποτε στιγμή.

Ο Ζελένσκι είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 43.000 Ουκρανοί στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 370.000. Η Ουκρανία, τόνισε, χρειάζεται μια «βιώσιμη ειρήνη» την οποία «δεν θα καταστρέψει σε μερικά χρόνια» η Ρωσία, εξαπολύοντας νέα επίθεση, «όπως έχει κάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Telegram.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως θα διορίσει τον Κιθ Κέλογκ να υπηρετήσει ως ειδικό απεσταλμένος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και τη Ρωσίας. Ο 80χρονος βετεράνος στρατιωτικός και πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ έχει παρουσιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζει σε άρθρο ινστιτούτο πολιτικής America First τον περασμένο Απρίλιο.

Το σχέδιο που αναμένεται να προωθήσει ως βάση για μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών συνοψίζεται στα παρακάτω:

► Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανασταλεί επ΄ αόριστον «σε αντάλλαγμα μια συνολική και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας» για το Κίεβο.

► Η όποια μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα δίνεται μόνο με τη μορφή δανείων και θα εξαρτάται από την πορεία της διαπραγμάτευσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Κοινώς το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί τις συζητήσεις διαφορετικά τα χρήματα θα κοπούν. Οι ΗΠΑ ενδεχομένως να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία μόνο σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να αμύνεται και να αποκρούει οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική πρόοδο πριν και μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

► Οι συγκρούσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου θα παγώσει με μια κατάπαυση του πυρός και θα επιβληθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Για να συμφωνήσει σε αυτό, η Ρωσία θα λάβει ως αντάλλαγμα αρχικά μια περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων, αλλά και την πλήρη άρση των κυρώσεων μόνο όταν υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Επίσης θα μπορούσε να επιβληθεί μια εισφορά στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας ως ενίσχυση του ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

► Η Ουκρανία δεν θα κληθεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα συμφωνήσει πως οποιαδήποτε ανάκτησή τους θα μπορούσε να επιδιωχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας κάποια στιγμή στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα