Νέα εξέλιξη στη Νότια Κορέα: Απαγόρευση εξόδου στον πρόεδρο μετά το φιάσκο με τον στρατιωτικό νόμο

Στο «μάτι του κυκλώνα» ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Απαγόρευση εξόδου από τη Νότια Κορέα επέβαλε σήμερα Δευτέρα (9/12) το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας στον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, σε βάρος του Γιουν διεξάγεται έρευνα για «εξέγερση» μετά την απόπειρά του πριν από έξι ημέρες να επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο.

Στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης μιας κοινοβουλευτικής

επιτροπής, ένας βουλευτής ρώτησε αν έχει επιβληθεί στον Γιουν απαγόρευση να φύγει από τη χώρα. «Ναι, είναι ακριβές», απάντησε ο Μπάε Σανγκ-ουπ, αξιωματούχος των υπηρεσιών μετανάστευσης στο υπουργείο δικαιοσύνης.

«Συγγνώμη» για τον στρατιωτικό νόμο ζήτησε ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας αλλά δεν παραιτείται

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, το Σάββατο (7/12) ζήτησε συγγνώμη για την προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο πριν από μερικές ημέρες, αλλά δεν παραιτήθηκε, αψηφώντας τις έντονες πιέσεις να παραιτηθεί ακόμη και από ορισμένους στο κυβερνών κόμμα του και λίγες μόνο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για τη μομφή εναντίον του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο Γιουν Σουκ-γέολ δήλωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να αποφύγει τη νομική και πολιτική ευθύνη για την απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα από το 1980. Είπε ότι η απόφαση γεννήθηκε από απελπισία. Η ομιλία ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου αφότου ανακάλεσε το διάταγμα στρατιωτικού νόμου την Τετάρτη (4/12), μόλις έξι ώρες μετά την κήρυξή του και αφού το κοινοβούλιο αψήφησε τον στρατιωτικό και αστυνομικό κλοιό και ψήφισε κατά του διατάγματος.

«Λυπάμαι πολύ και θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από τους ανθρώπους που σοκαρίστηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιουν Σουκ-γέολ σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, κατά τη διάρκεια του οποίου υποκλίθηκε, και πρόσθεσε: «Αφήνω στο κόμμα μου να λάβει μέτρα για τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της θητείας μου».

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Ωστόσο, κανένα πολιτικό αποτέλεσμα δεν είχε πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον του προέδρου της Νότιας Κορέας.

Η πρόταση έπεσε στο κενό καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους στο κοινοβούλιο, αφού το κυβερνών κόμμα μποϊκοτάρισε τη διαδικασία.

Για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος η πρόταση έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 από τους 300 βουλευτές, να συγκεντρώσει δηλαδή πλειοψηφία των δύο τρίτων. Μόνο 195 βουλευτές συμμετείχαν στην ψηφοφορία και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει «άκυρη» τη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νότια Κορέα, Απαγόρευση,notia korea, apagorefsi