Νέα ρεκόρ έσπασε ο καύσωνας το Σαββατοκύριακο - Πότε υποχωρεί

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα καταγράφει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καταμετρώντας νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ ανά τη χώρα. Πότε υποχωρεί ο καύσωνας.

Ένα εντυπωσιακό ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκε το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της πρωτεύουσας, εν μέσω καύσωνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

(ΕΑΑ).

Ειδικότερα, η θερμοκρασία στο σταθμό του Θησείου ξεπέρασε τους 36 και άγγιξε τους 37 βαθμούς και τις δύο ημέρες (16 και 17 Μαΐου), αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Το ιστορικό κλιματικό αρχείο του ΕΑΑ περιλαμβάνει αδιάλειπτες καταγραφές της θερμοκρασίας στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα (1860) μέχρι σήμερα. Σύμφωνα λοιπόν με το αρχείο, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία το Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς.

Οι οκτώ περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 (μόνο σε 30 έτη), γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, ενώ αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Αρκετά πάντως ακόμη τοπικά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το μήνα Μάιο έσπασαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του ΕΑΑ-meteo:

Μοίρες Ηρακλείου 41,1 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)Ωλένη Ηλείας 40,6 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)Πύργος Ηλείας 39,8 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)Μεγαλόπολη 39,4 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)Αμαλιάδα 38,7 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)Σπήλι Ρεθύμνου 38,2 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)Ζαχάρω Ηλείας 37,9 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)Ανδρίτσαινα 36,1 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)Αθήνα – Γκάζι 35,8 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)Πού οφείλονται οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες

«Η ολοένα πιο πρώιμη εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του ΕΑΑ, θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών εμφανίζονται ημερολογιακά νωρίτερα, με ρυθμό πέντε έως έξι ημέρες ανά δεκαετία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά.

Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με μοντέλα που προσομοιάζουν το μελλοντικό κλίμα στην περιοχή», αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση του ΕΕΑ / meteo.gr.

Μικρή υποχώρηση του κύματος ζέστης

Μικρή υποχώρηση αναμένεται να παρουσιάσει, πάνωτς, το κύμα ζέστης από σήμερα, με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται ωστόσο σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Δυτική και Νότια Ελλάδα (ιδιαίτερα στη Νότια Πελοπόννησο), στην Ανατολική και Νότια Κρήτη, στα Δωδεκάνησα (κυρίως στη Ρόδο) και στην Αττική, σύμφωνα με σημερινή εκτίμηση του meteo.gr.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία μικρή περαιτέρω υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι θερμοκρασίες το διήμερο Τρίτη 19/05 και Τετάρτη 20/05.

Την Πέμπτη 21/5, τέλος, αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, meteo.gr / ΕΕΑ)

Keywords
Τυχαία Θέματα