Νέα σύλληψη για τη γιάφκα στο Παγκράτι: Στην Αντιτρομοκρατική ο «άνθρωπος - φάντασμα»

Ένας φιλόλογος 49 ετών συνελήφθη για τη γιάφκα στο Παγκράτι. Δεν ήταν γνωστός στις Αρχές.

Εξελίξεις στην υπόθεση της γιάφκας με τα όπλα στο Παγκράτι, με την Αντιτρομοκρατική να προχωρά σε μια νέα σύλληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, συνελήφθη

ένας 49χρονος από την Αστυνομία, ο οποίος φέρεται ως ο «άνθρωπος - φάντασμα» που είχε νοικιάσει την αποθήκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εργαζόταν ως φιλόλογος σε φροντιστήριο και ότι το 2008 είχε πει στον ιδιοκτήτη: «Θέλω την αποθήκη για να βάζω τα βιβλία μου καθώς δεν έχω πολύ χώρο».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 49χρονος φιλόλογος δεν είναι γνώριμος των Αρχών και έχει καθαρό ποινικό μητρώο.

Από την «παλιά φρουρά» της τρομοκρατίας οι ιδιοκτήτες των όπλων

Όπως έχει μεταδώσει το iEidiseis.gr, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «βλέπουν» στο υπόγειο της πολυκατοικίας γιάφκα «παλιάς κοπής», που συνδέεται με «έμπειρους» του αντάρτικου πόλης.

Αυτός είναι ο λόγος που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» πρόσωπα που είχαν «χαρτογραφηθεί» ως μέλη ομάδων ένοπλης βίας, τα οποία έδρασαν ακόμα και πριν από το 2018 και τα οποία χαρακτηρίστηκαν έκτοτε ως «αδρανή».

Δεν είναι τυχαίο ότι, από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε η γιάφκα του Παγκρατίου, ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χωρίς να γίνουν «δεύτερες σκέψεις». Το βαρέλι με τα 37 κιλά νιτρικής αμμωνίας «έδειξε» εξαρχής στους αρμόδιους αξιωματικούς την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι έρευνες.

Τέτοια βαρέλια είχαν βρεθεί κατά το παρελθόν σε έρευνες για τρομοκρατικές οργανώσεις που «χτυπούσαν» με ισχυρές βόμβες στην Αθήνα. Η νιτρική αμμωνία χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Είναι μία ύλη που τη βρίσκει κάποιος σχετικά εύκολα και χωρίς να δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι τα ευρήματα στην αποθήκη του Παγκρατίου είναι εντυπωσιακά: «Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε που η Αστυνομία βρέθηκε ξανά μπροστά σε μία τέτοια γιάφκα».

Εκτός από τα 37 κιλά νιτρικής αμμωνίας, εντοπίστηκαν 7,5 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας (ANFO), 3 κιλά ζελατοδυναμίτιδας και δύο κιλά TNT. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι υπήρχε εξοπλισμός για την πραγματοποίηση ισχυρού τρομοκρατικού χτυπήματος: Βραδύκαυστο φιτίλι, 25 πυροκροτητές, έξι όπλα, χειροβομβίδες, υποπολυβόλο, πλαστή πινακίδα.

Παγκράτι: Συνεπέστατος στην καταβολή του ενοικίου ο 49χρονος

Η αποκάλυψη της γιάφκας ήρθε όταν ο ανυποψίαστος ιδιοκτήτης αποφάσισε να επισκεφτεί την αποθήκη του, προκειμένου να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται και να την πουλήσει σε υποψήφιο αγοραστή.

Ο 49χρονος φιλόλογος ήταν συνεπής στην καταβολή του μισθώματος για την υπόγεια αποθήκη στην πολυκατοικία στο Παγκράτι.

Η τελευταία κατάθεση χρημάτων έγινε μόλις στις 5 Νοεμβρίου του 2024, όταν και πλήρωσε το ενοίκιο μέσω ΑΤΜ. Το κρησφύγετο είχε ενοικιαστεί με πλαστά στοιχεία ταυτότητας το μακρινό 2008 και έκτοτε καταβάλλονταν τα χρήματα χωρίς καθυστερήσεις (50 ευρώ τον μήνα ή 100 ευρώ το δίμηνο).

Η τελευταία φορά που οι ιδιοκτήτες της αποθήκης τον είδαν, ήταν το 2008.

Ο 49χρονος φιλόλογος, ο οποίος εργαζόταν σε φροντιστήριο, δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις Αρχές. Είναι η πρώτη φορά που τον «συναντούν» οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής.

Η έρευνα συνεχίζεται από την Αστυνομία. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι επαφές και διασυνδέσεις του συλληφθέντα.

Η «ορφανή» επίθεση στο υπουργείο Εργασίας

Πάντως, η Αστυνομία βάζει στο μικροσκόπιο «ορφανές» τρομοκρατικές επιθέσεις και άτομα που είχαν «χαρτογραφηθεί» στο παρελθόν ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, είχαν θεωρηθεί «αδρανή» αλλά υπήρχαν κατά καιρούς γι’ αυτούς ενδείξεις «επανεργοποίησης». Μία από τις «ορφανές» επιθέσεις, που είχαν -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- «άρωμα» τρομοκρατών παλιότερης γενιάς, είχε γίνει, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο που κρεμάστηκε σε κάγκελο απέναντι από το υπουργείο και συγκεκριμένα σε υπό ανακαίνιση κτήριο. Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα, μέσω των οποίων δινόταν περιθώριο 40 λεπτών για την έκρηξη. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τη μοτοσικλέτα που εγκατέλειψαν οι βομβιστές, μέσα από την αξιοποίηση οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας.

Η έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας είχε χαρακτηριστεί από έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ως «σημείο καμπής». Και αυτό διότι σηματοδοτούσε -μαζί με ακόμη μία ενέργεια- την επανεμφάνιση του αντάρτικου πόλης μετά από ένα «κενό» περίπου πέντε ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγκράτι, Αντιτρομοκρατική,pagkrati, antitromokratiki