Νέες αποκαλύψεις του BBC για το ναυάγιο στην Πύλο που «καίνε» το Λιμενικό
Η επίσημη εκδοχή του Λιμενικού για τα όσα διαδραματίστηκαν τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου
Μεταφραστής που μίλησε στο BBC, ανέφερε ότι σε περσινή υπόθεση διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό, κατά την έρευνα για παράνομη διακίνηση ανθρώπων, οι μάρτυρες εκφοβίστηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή. «Η νομική υπόθεση κατέρρευσε πριν φτάσει σε δίκη» σημειώνει το βρετανικό μέσο.
«Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες τραγωδίες» τονίζει το BBC, επισημαίνοντας ότι τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και η ελληνική κυβέρνηση απέρριψαν τα αιτήματα για σχολιασμό.
Οι επιζώντες «φιμώθηκαν και εκφοβίστηκαν»Λίγο μετά το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου, εννέα Αιγύπτιοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία και παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
Ωστόσο, δύο επιζώντες -ο Αχμάντ και ο Μουσαάντ- λένε ότι οι μετανάστες φιμώθηκαν και εκφοβίστηκαν από τις ελληνικές αρχές, αφού υπονόησαν ότι το Λιμενικό μπορεί να ευθύνεται για την τραγωδία.
Εδώ και ένα μήνα διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι η ελληνική ακτοφυλακή χρησιμοποίησε σχοινί για να ρυμουλκήσει το αλιευτικό σκάφος, με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Οι δύο επιζώντες που μίλησαν στο BBC ανέφεραν:
«Έδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι μετακινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν. Το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα η βάρκα μας να αναποδογυρίσει. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση».
Οι άνδρες περιέγραψαν πώς πέρασαν δύο ώρες στο νερό πριν τους περισυλλέξει η ακτοφυλακή. Μόλις βγήκαν στη στεριά, στην Καλαμάτα, το Λιμενικό είπε στους επιζώντες «να το βουλώσουν» όταν άρχισαν να μιλούν για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την προσφυγική τραγωδία, όπως υποστηρίζουν οι επιζώντες.
«Όταν οι άνθρωποι απάντησαν λέγοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία, ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει» δήλωσε στο BBC o Αχμάντ, ένας εκ των επιζώντων.
Ο Αχμάντ λέει ότι στους διασωθέντες είπαν να είναι ευγνώμονες που δεν είχαν πεθάνει και πως -μεταξύ άλλων- κάποιος άνδρας του Λιμενικού φώναζε:
«Δεν ξέρω τι να πω. Επιζήσατε από τον θάνατο! Σταματήστε να μιλάτε για το περιστατικό! Μην κάνετε άλλες ερωτήσεις γι’ αυτό!».
Οι διασωθέντες δηλώνουν ότι διστάζουν να μιλήσουν δημόσια, επειδή φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν και αυτοί όπως οι Αιγύπτιοι.
«Αν υπήρχε ένα δίκαιο σύστημα, θα συμβάλλαμε σε αυτή την υπόθεση», λέει ο Αχμάντ.
Αιχμές για τα «αποδεικτικά στοιχεία» - Το ανύπαρκτο σκοινί που τελικά ήταν… υπαρκτόΕκτός από τις παραπάνω μαρτυρίες, το BBC επικαλείται δικαστικά έγγραφα που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται τα αποδεικτικά στοιχεία για να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.
Στις αρχικές καταθέσεις πέντε επιζώντων, κανένας δεν ανέφερε ότι το Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος των μεταναστών με σχοινί, όμως ενώπιον των δικαστικών αρχών όλοι εξήγησαν ότι υπήρξε μια αποτυχημένη προσπάθεια ρυμούλκησης.
Η ελληνική ακτοφυλακή αρχικά αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε σχοινί – αλλά αργότερα υπαναχώρησε, παραδεχόμενη ότι όντως χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Λιμενικού, η πρόσδεση έγινε τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την ανατροπή του αλιευτικού σκάφους προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Για την ώρα, 82 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί από το ναυάγιο, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι άλλοι 500 έχασαν τη ζωή τους.
Οι ελληνικές αρχές λένε ότι οι κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι άνδρες είναι μέλη κυκλώματος λαθρεμπορίας και αναγνωρίστηκαν από συνεπιβάτες. Αν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ισόβιας κάθειρξης.
Ορισμένοι επιζώντες ισχυρίζονται ότι ορισμένοι από τους εννέα υπόπτους κακομεταχειρίστηκαν τους επιβαίνοντες στο πλοίο – ενώ άλλες μαρτυρίες λένε ότι ορισμένοι προσπαθούσαν πραγματικά να βοηθήσουν.
Όμως ο Αχμάντ και ο Μουσαάντ είπαν στο BBC ότι το Λιμενικό είχε δώσει εντολή σε όλους τους επιζώντες να πουν ότι οι εννέα Αιγύπτιοι έφταιγαν για τη διακίνησή τους.
«Φυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν άδικα από τις ελληνικές αρχές σε μια προσπάθεια να καλύψουν το έγκλημά τους», λέει ο Μουσαάντ.
Η είδηση ότι συνελήφθησαν εννέα άτομα ως διακινητές προβλήθηκε ως επιτυχία των ελληνικών αρχών, αναφέρει το BBC, ωστόσο «χτύπησε καμπανάκι» για τον Farzin Khavand, που φοβήθηκε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Τι είπε ο διερμηνέαςΤο BBC μίλησε και με τον Φαρζίν Χαβάντ, διερμηνέα, Βρετανό πολίτη που ζει 20 χρόνια στην Καλαμάτα, ο οποίος επισημαίνει ότι το 2022 είδε το Λιμενικό να κατηγορεί ως διακινητές δύο αθώους Ιρανούς, μετά τη διάσωση 32 προσφύγων.
Σε εκείνη την περίπτωση λέει ότι οι Ιρανοί είχαν κατηγορηθεί ως διακινητές, χωρίς αυτό να προκύπτει από τα όσα του είχαν δηλώσει οι διασωθέντες – οι οποίοι είπαν ότι ο οδηγός του σκάφους τους είχε εγκαταλείψει και ότι προσπαθούσαν όλοι να χειριστούν τη βάρκα προκειμένου να μην βυθιστούν.
Τα όσα του είπαν οι διασωθέντες τα μετέφερε στις λιμενικές αρχές αλλά λέει ότι όταν είδε τα πρακτικά η μαρτυρία των Αφγανών είχε αλλάξει και κατονόμαζαν τους Ιρανούς ως διακινητές.
Λέει ακόμα ότι οι Ιρανοί του είπαν ότι κάποιοι από τους Αφγανούς συνεπιβάτες τους είχαν πιεστεί από την ακτοφυλακή να τους κατονομάσουν ως τους διακινητές ανθρώπων – για να αποφύγουν να τους αντιμετωπίσουν «δυσάρεστα», να τους απειλήσουν με φυλάκιση και να τους «επιστρέψουν στους Ταλιμπάν».
Το κατηγορητήριο τελικά κατέρρευσε. Ο κ. Khavand λέει ότι δεν ήταν πρόθυμος να βοηθήσει ξανά την ελληνική ακτοφυλακή.
Το BBC αναφέρει ότι δεν πήρε απάντηση από τις ελληνικές αρχές στα αιτήματα για σχολιασμό που τους έθεσε, ενώ ζήτησε συνέντευξη από τον υπουργό Ναυτιλίας αλλά προς το παρόν δεν έχει πάρει απάντηση.
Η Ελλάδα είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΣτο BBC μιλάει και η δικηγόρος από την Καλαμάτα Χρυσάνθη Καούνη που εκφράζει την ανησυχία της για τον τρόπο που αποδίδεται δικαιοσύνη. Η ίδια έχει συμμετάσχει σε περίπου 10 παρόμοιες υποθέσεις.
«Οι ανησυχίες μου αφορούν τις μεταφράσεις, τον τρόπο συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων και – αργότερα – τη δυνατότητα των κατηγορουμένων να αμφισβητήσουν αυτά τα στοιχεία», δήλωσε.
«Εξαιτίας αυτών των τριών σημείων, δεν νομίζω ότι υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τελικά δεν πιστεύω ότι αποδίδεται δικαιοσύνη», αναφέρει.
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, μια δίκη στην Ελλάδα για μετανάστες που κατηγορούνται για διακίνηση διαρκεί μόλις 37 λεπτά και η μέση ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται είναι τα 46 χρόνια.
Η μελέτη ισχυρίζεται ότι οι ετυμηγορίες συχνά προέκυπταν με βάση τη μαρτυρία ενός και μόνο αστυνομικού ή αξιωματικού του Λιμενικού και, σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να εξεταστούν τα στοιχεία τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Ίντερνετ μίλησε: Αυτή είναι η ομορφότερη παραλία του κόσμου – και είναι ελληνική
- Αφαίρεση της «Γαλάζιας Σημαίας» από 13 ελληνικές ακτές
- Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που δολοφονείται ο 50χρονος μετά από καβγά - Δείτε βίντεο
- Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο άντρας που δέχτηκε πυροβολισμό από άγνωστο στην Σόλωνος
- Υπέγραψε στον Ολυμπιακό ο Σίκμα
- Bίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που o δράστης πυροβολεί και αφήνει νεκρό τον 51χρονο στη Θεσσαλονίκη
- Νέες αποκαλύψεις του BBC για το ναυάγιο στην Πύλο που «καίνε» το Λιμενικό
- Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησε και σκότωσε τον φίλο του μετά από τσακωμό στο καφενείο
- Είναι κάποιοι 35αρηδες που σαν το παλιό κρασί αρέσουν πολύ!
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο άνδρας που πυροβολήθηκε ύστερα από καυγά στη μέση του δρόμου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Νέες αποκαλύψεις του BBC για το ναυάγιο στην Πύλο που «καίνε» το Λιμενικό
- Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησε και σκότωσε τον φίλο του μετά από τσακωμό στο καφενείο
- Η γη της ελιάς – spoiler: Τι θα φέρει ο 3ος κύκλος για Κουράκο - Ευτυχία
- Τι θα γίνει με παράταση φορολογικών δηλώσεων 2023 - Τι ισχύει με Market Pass
- Μαρινάκης: Δεν καταργείται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο μοτοσικλετιστής που παρασύρθηκε από τρένο
- Μεσαίωνας στην Πάργα: Άγριος ξυλοδαρμός εργαζομένου σε beach bar που ζήτησε τα δεδουλευμένα του
- Φωτιά τώρα στη Λακήθρα Κεφαλονιάς - Καίει κοντά σε σπίτια
- Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τα 44άρια - Όλες οι περιοχές
- Κρήτη: Φωτογραφίες από το μοιραίο jet ski – Συνελήφθη ο επιχειρηματίας, «μάχη» δίνει ο 10χρονος
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Νέες αποκαλύψεις του BBC για το ναυάγιο στην Πύλο που «καίνε» το Λιμενικό
- Μεσαίωνας στην Πάργα: Άγριος ξυλοδαρμός εργαζομένου σε beach bar που ζήτησε τα δεδουλευμένα του
- Τι θα γίνει με παράταση φορολογικών δηλώσεων 2023 - Τι ισχύει με Market Pass
- Γιώργος Γεροντιδάκης: Το μήνυμά του για το τελευταίο επεισόδιο του «Σασμού»
- Βασίλης Μάγγος: Τρία χρόνια από τον θάνατό του – Η συγκινητική ανάρτηση του πατέρα του
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο μοτοσικλετιστής που παρασύρθηκε από τρένο
- Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησε και σκότωσε τον φίλο του μετά από τσακωμό στο καφενείο
- Φωτιά τώρα στη Λακήθρα Κεφαλονιάς - Καίει κοντά σε σπίτια
- Μάικλ Τζόρνταν και Μάτζικ Τζόνσον έδωσαν ρεσιτάλ ερμηνείας, τραγουδώντας «Volare»
- Κρήτη: Φωτογραφίες από το μοιραίο jet ski – Συνελήφθη ο επιχειρηματίας, «μάχη» δίνει ο 10χρονος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε. χορηγός της ΑΕΚ για άλλη μια χρονιά!
- Θεσσαλονίκη: Ξεψύχησε ο δικυκλιστής που παρασύρθηκε από τρένο
- «Σπάει» ρεκόρ ο Μηταράκης – Δύο αδειάσματα σε 24 ώρες από Μητσοτάκη και Μαρινάκη (video)
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 50χρονος που πυροβολήθηκε μετά από διένεξη
- Καύσωνας: Πώς φτάνει η θερμοκρασία μέχρι 80 βαθμούς στην άσφαλτο και πάνω από 50 μέσα στα αυτοκίνητα [γράφημα]
- Ο ένας «αδειάζει» τον άλλον: «Σωστή απόφαση η κατάργηση» λέει η Ντόρα για την πανεπιστημιακή αστυνομία!
- Γαλλία: Ολάντ κατά Μακρόν για τους χειρισμούς του στο συνταξιοδοτικό