Νέο ωράριο καταστημάτων: Τι θα κάνει η Αθήνα - Ντόμινο εξελίξεων, γρίφος οι μισθοί

Σαν «βόμβα» έσκασε χθες στον εμπορικό κόσμο η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης για παρεμβάσεις στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας.Τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης, τα οποία είναι ήδη εμφανή, αναμένεται να γιγαντωθούν όσο πλησιάζει ο χειμώνας, με τους καταστηματάρχες και τους εμπόρους, αλλά και τους απλούς πολίτες να αγωνιούν…

Τόνισε πως πρακτικά μειώνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά 6 ώρες την εβδομάδα.

«Επηρεάζονται οι βραδινές

ώρες που ειδικά στους χειμερινούς μήνες υπάρχει ανάγκη για φωτισμό, το χειμώνα νυχτώνει στις 5 - 6 το απόγευμα. Οπότε αν κλείνουν τα καταστήματα στις 7 αντί στις 9 που κλείνουν τώρα, θα γλιτώσουμε κάποιες ώρες που θα έπρεπε να έχουμε ανοιχτά τα φώτα», είπε.

Σχετικά με την αγωνία των εργαζομένων για τους μισθούς τους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου απάντησε πως «η απόφαση δεν σημαίνει τίποτα για τους μισθούς των εργαζομένων, δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Ίσως κάποιες υπερωρίες».

Απαντώντας νωρίτερα στο ίδιο ερώτημα που του τέθηκε από το typosthes, ο κ. Φιλιππίδης έκανε λόγο περί περικοπής ρεπών.

«Από τις 51 ώρες που είναι το ωράριο εμείς προτείνουμε να πέσει στις 45 ώρες. Και αντί για 11 ώρες ρεπό θα υπάρχει ρεπό 5 ώρες την εβδομάδα», ανέφερε στο θεσσαλονικιώτικο μέσο.

«Γρίφος» οι πολυεθνικές

Ακόμη ένα βασικό πρόβλημα είναι η απόφαση που θα λάβουν οι πολυεθνικές εταιρείες, τα mall και τα σούπερ μάρκετ. Θα εναρμονιστούν με το προτεινόμενο ωράριο ή θα ακολουθήσουν άλλη τακτική.

Όπως εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης, είναι στο χέρι των διοικήσεών τους να το αλλάξουν. Πρόσθεσε δε, πως ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν έχει συζητήσει μαζί τους για το θέμα.

Τι ώρα θα κλείνουν τα μαγαζιά

Στη Θεσσαλονίκη, ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει το εξής ωράριο λειτουργίας που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου:

Δευτέρα: 10:00 έως 16:00 Τρίτη: 10:00 έως 19:00 Τετάρτη: 10:00 έως 16:00 Πέμπτη: 10:00 έως 19:00 Παρασκευή: 10:00 έως 19:00 Σάββατο: 10:00 έως 16:00
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Ντόμινο, Αθήνα,neo, ntomino, athina