Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αμοργό: Αισθητός και στην Αθήνα

Τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό.

Νέος σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:58 το πρωί της Τρίτης (11/2) στα ανοιχτά της Αμοργού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 12 χλμ. νότια

της Αρκεσίνης Αμοργού.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12 χλμ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: LIVE οι σεισμοί σε Αμοργό και Σαντορίνη

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Πέντε νέοι ισχυροί σεισμοί σε Σαντορίνη - Αμοργό μετά τα 5,3R

Καμία ύφεση δεν παρατήρησαν οι κάτοικοι σε Σαντορίνη και Αμοργό το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ένας νέος ισχυρός σεισμός της τάξεως 5,3 Ρίχτερ τους έβγαλε από τα σπίτια τους. Πρόκειται για την πιο ισχυρή δόνηση που έχει σημειωθεί έως και σήμερα στην περιοχή.

Μετά τα 5,3 Ρίχτερ, άλλοι τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37.

Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου.

Αναφορικά με τα 5,3 Ρίχτερ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στο ΕΡΤNEWS πως «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός».

Πάντως, με βάση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στην περιοχή σημειώνεται κάθε περίπου 10 λεπτά, μπορεί και λιγότερο ένας σεισμός.

O καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ανέφερε χθες σε δηλώσεις του, πως το φαινόμενο θα διαρκέσει καιρό. «Αυτη η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα…. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία, πρέπει να κινηθούμε σε ένα σεναριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση».

Συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.

Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα