Νίκος Αλέφαντος: Η ζωή του «κυρ-Νίκου» που μας «έμαθε μπαλίτσα» και έκανε «τα πάντα όλα»

Ο Νίκος Αλέφαντος αποτελεί μια θρυλική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος αγαπήθηκε τόσο στο γήπεδο, όσο και στην τηλεόραση.

Ο Νίκος Αλέφαντος πέθανε σε ηλικία 81 ετών το μεσημέρι της Τρίτης (23/6), στο διαμέρισμά του στα Εξάρχεια, ύστερα από καρδιακή προσβολή που υπέστη.

Μάλιστα, ο οικογενειακός γιατρός του, Παναγιώτης Χλωροκώστας, στο ιατρικό ανακοινωθέν, αναφέρει πως «ο Νίκος Αλέφαντος απεβίωσε σήμερα 23/6/2020 λόγω διατατικής μυοκαρδιοπάθειας».

Έπειτα, τονίζει ότι «παρά την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή

και την υπόλοιπη υποστήριξη των θεράποντων ιατρών, εμφάνισε τις τελευταίες εβδομάδες ταχεία επιδείνωση. Παρέμεινε, όμως, όπως επιθυμούσε την οικεία του ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους, την πολυαγαπημένη του σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του».

Πλέον, το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί τον χαμό του και είναι φτωχότερο. Παρόλα αυτά, ο Νίκος Αλέφαντος, συνεχίζει να ζει μέσα από τις θρυλικές του ατάκες, οι οποίες αγαπήθηκαν τόσο από τους οπαδούς, όσο και από τους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν τις τηλεοπτικές του εκπομπές.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια, όπου έμενε έως σήμερα.

Μάλιστα, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία από τον Αστέρα Εξαρχείων, παίζοντας ως μεσοεπιθετικός, ενώ στην συνέχεια μετακινήθηκε στις ΑΕ Χαλανδρίου.

Επίσης, είχε παίξει στον ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς (μετέχοντας σε έναν αγώνα πρωταθλήματος), Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακός Χαλκίδας, Παναιγιάλειο και Πανελευσινιακό.

Ο Νίκος Αλέφαντος τερμάτισε όμως την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1969 στο Βύζαντα Μεγάρων.

Παρόλα αυτά, συνέχισε την καριέρα του στο γήπεδο, όμως ως προπονητής.

Έτσι, ανέλαβε τον Αστέρα Εξαρχείων ως προπονητής το 1969, ενώ εργάστηκε στους περισσότερους από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς συλλόγους, με αποκορύφωμα τον Ολυμπιακό Πειραιώς στον οποίο εργάστηκε τρεις φορές (ανά μία δεκαετία: τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α' Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.

Μάλιστα, σε δύο συνεχείς χρονιές στην αρχή της καριέρας του, με τον ΠΑΣ Γιάννενα το 1973–74 (για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου) και τον Πιερικό το 1974–75, πέτυχε ισάριθμες ανόδους στην Α' Εθνική κατηγορία, κατακτώντας παράλληλα και τις δύο χρονιές το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Εκτός από τους δύο αυτούς τίτλους, έχει κατακτήσει και το κύπελλο Κύπρου 1996–97 ως τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, μετά από νίκη με 2–0 επί της Ομόνοιας στον τελικό.

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 1978 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Καστοριάς, για να παραιτηθεί επεισοδιακά μετά από ένα μόλις αγώνα πρωταθλήματος. Η κίνηση προκάλεσε μακροσκελή ανακοίνωση του συλλόγου με κατηγορίες για εκ μέρους του Αλέφαντου παρακράτηση μη δεδουλευμένων αμοιβών, για εξυβρίσεις ποδοσφαιριστών, παραγόντων, οπαδών και συμπολιτών, για απειλές και εκβιασμό.

Υπενθυμίζοντας ότι παρόμοιες συμπεριφορές του σε ΟΦΗ, Πιερικό και ΠΑΣ Γιάννινα είχαν πρόσφατα απασχολήσει αθλητικές αρχές και δικαιοσύνη, το διοικητικό συμβούλιο τον κατήγγειλε στους υφυπουργό και γενικό γραμματέα αθλητισμού, ΕΠΟ, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Ποδοσφαίρου και ΠΣΑΠ.

Ανάλογο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Αλέφαντο συνέβη και στις 12 Απριλίου 1987, όταν ως προπονητής της ΑΕΚ ξυλοκόπησε τον δημοσιογράφο Γιώργο Βενετούλια, επειδή του είχε ασκήσει κριτική για την απόφασή του να κάνει αλλαγή τον Θωμά Μαύρο στον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς την προηγούμενη μέρα.

Ο Βενετούλιας μετά τον ξυλοδαρμό του προσέφυγε στη δικαιοσύνη, με τον Αλέφαντο να τιμωρείται με δίμηνο αποκλεισμό από τα γήπεδα και πρόστιμο 100.000 δραχμών.

Στον Ολυμπιακό όμως, μακροβιότερη ήταν η παραμονή του το 1994, που κάλυψε σχεδόν όλη τη χρονιά (Ιανουάριος–Οκτώβριος), αλλά το πρωτάθλημα της περιόδου 1993–94 κατέκτησε η ΑΕΚ.

Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, ως προπονητής του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή είχε αρκετά καλή πορεία (αν και για μικρό χρονικό διάστημα) και επαινέθηκε για το επιθετικό του ποδόσφαιρο. Ανέλαβε προπονητής του ΠΑΟΚ εν μέρει λόγω και της συμπάθειας και υποστήριξης του γνωστού οργανωμένου φιλάθλου Μάκη Μαυρομιχάλη («Μάκης ο μανάβης»).

Παρέλαβε τον Ηρακλή σε πολύ κακή κατάσταση (1 βαθμό στο πρωτάθλημα μετά από 6 ματς) και κατάφερε να δημιουργήσει μια αποτελεσματική και άκρως επιθετική ομάδα (σε διάταξη 3–4–3) με αιχμές τους Βασίλη Χατζηπαναγή, Λάκη Παπαϊωάννου, Δανιήλ Παπαδόπουλο, Δημήτρη Αδάμου και Κώστα Μαλουμίδη.

Η ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και κατάφερε να κερδίσει στη Θεσσαλονίκη και τους τρεις μεγάλους των Αθηνών, 3–1 τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και 3–0 την ΑΕΚ, τερματίζοντας τελικώς στην 3η θέση του πρωταθλήματος (ισόβαθμος με την ΑΕΚ).

«Παραδίδω ποδόσφαιρο»

Ο Νίκος Αλέφαντος είχε έναν μοναδικό τρόπο να κοουτσάρει τις ομάδες του και πολλές φορές κρινόταν για τις επιλογές του, επίσης είναι ο άνθρωπος που έχει κοουτσάρει τις περισσότερες ομάδες Α' Εθνικής, 18 συνολικά. Ο παρορμητικός του χαρακτήρας και ο τρόπος που εκφραζόταν τον είχαν «οδηγήσει» στην απόλυση από τον Φωστήρα σε μόλις τρείς ώρες, τον Σεπτέμβρη του 2002.

Μάλιστα, την σεζόν 1991-92 όντας προπονητής του Ιωνικού Νίκαιας, αντιμετώπισε το Αιγάλεω με τον Αλέφαντο την ώρα του αγώνα να σκαρφαλώνει στα κάγκελα που βρίσκονταν πίσω από τον πάγκο της ομάδας του και άρχισε να λογομαχεί με τους φιλάθλους φωνάζοντάς τους «Παραδίδω ποδόσφαιρο». Ο Ιωνικός εν τέλη επικράτησε με 5-1 και πήρε την νίκη με έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο.

«Αλλαγή στην αλλαγή»

Οι επιλογές του στον τελικό του κυπέλου Ελλάδος το 2004, κατακρίθηκαν, όταν αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε κερδίσει με 3-1 τον Ολυμπιακό κάτω από τις οδηγίες του «Κυρ-Νίκου». Οι «πράσινοι» είχαν πάρει προβάδισμα στο σκορ με την κεφαλιά του Παπαδόπουλου στο 3’, με τον προπονητή των «κόκκινων» να κάνει δύο αλλαγές στο 15’ τον Χούτο αντί του Γεωργάτου και στο 22’ τον Μαυρογενίδη αντί του Βάλλα, προκαλώντας αντιδράσεις για την επιλογή του να προβεί σε αυτές τις κινήσεις τόσο νωρίς. Στο δεύτερο ημίχρονο φάνηκε να μην είναι ικανοποιημένος με την απόδοση της ομάδας του και έκανε και την τρίτη αλλαγή στο 53ο λεπτό βάζοντας τον Κούζμπα στην θέση του Χούτου που είχε βάλει στο 15’. Ο αγώνας έληξε με τελικό σκορ 3-1 υπέρ του Παναθηναϊκού και τον Νίκο Αλέφαντο να μένει στην ιστορία για τις επιλογές του κατά την διάρκεια του αγώνα.

Οι θρυλικές ατάκες

Ο Νίκος Αλέφαντος, ο ιδιόρρυθμος ποδοσφαιράνθρωπος, του οποίου το όνομα ήταν συνυφασμένο με το πάθος τις τελευταίες δεκαετίες, χάρισε άπειρες ατάκες και στιγμές, που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και τις καρδιές των φιλάθλων και ιδιαίτερα εκείνων της λατρεμένης του ομάδας, που δεν ήταν άλλη από τον Ολυμπιακό.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «γιατί δε βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο», που είχε πει με δάκρυα στα μάτια στη Έλλη Στάη, απευθυνόμενος στον διαιτητή που είχε αδικήσει τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στερώντας έτσι το πρωτάθλημα από τον την ομάδα του Πειραιά και τον Νίκο Αλέφαντο.

{https://youtu.be/GW5zkbRg2ZI}

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το αμίμητο «μάθε μπαλίτσα στον άρχοντα», που είχε πει στον εμβρόντητο ρεπόρτερ, ο οποίος του έκανε τις… λάθος ερωτήσεις.

{https://youtu.be/oOLJc2hRtVw}

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «ρε κάνε ένα ντιμπέι», όταν, αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, του έλεγε πως «κωλώνει» να κάνει πολιτικό debate.

{https://youtu.be/_pNyYc5mSug}

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «άσε ρε Χαριστέα» που είχε πει στον πρωταθλητή Ευρώπης του 2004, σούρνοντας τα μύρια όσα στον σαστισμένο επιθετικό της αρμάδας του Ότο Ρεχάγκελ.

{https://youtu.be/j466OaftjTA}

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το χαρακτηριστικό «τα πάντα όλα», που «κόλλησε» στη μισή Ελλάδα.

Τα μυστικά του «κυρ-Νίκου»

Ο Νίκος Αλέφαντος είχε μιλήσει στο παρελθόν στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για όλους και για όλα.

Μάλιστα, τα γούρια του ήταν τα κοντομάνικα και το κόκκινο χρώμα, ενώ όπως είχε τονίσει «δεν είχε αρρωστήσει ποτέ» καθώς δεν κάπνισε ποτέ και δεν έπινε ποτέ. «Δεν κρύωνα ποτέ» είχε πει ακόμη και όταν ήμουν στα Ιωάννινα που έκανε πολύ κρύο.

«Μην δω όμως μαύρο χρώμα» είχε πει συμπληρώνοντας ότι «το κλοτσάω κατευθείαν».

Μάλιστα είχε μιλήσει και για τους πολιτικούς. Ξεκαθαρίζοντας ότι εγώ είμαι Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτόν ονειρευόμουνα αυτόν είδα αυτό ήθελα, ενώ για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «δεν τραβάει, άστον».

Για την Φώφη Γεννηματά είπε ότι «διαλύσαμε. Δεν ειναι αυτο το ΠΑΣΟΚ που είχαμε. Όταν πας να αναπληρώσεις έναν μεγάλο προπονητή και πας τόσο πίσω μετά σβήνεις. Δεν… κάνει».

{https://youtu.be/kT3oXpP9G_k}

Το αντίο του ποδοσφαίρου

Με δημοσιεύσεις στα social media, ο κόσμος του αθλητισμού εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου, για τον θάνατο του πρώην προπονητή.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δημοσίευσε:

{https://twitter.com/olympiacosbc/status/1275405849926787073}

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέφερε:

{https://twitter.com/PAOK_FC/status/1275408805195644928}

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δημοσίευσε:

{https://twitter.com/paofc_/status/1275416497276542976}

Ο ΑΠΟΕΛ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια:

{https://twitter.com/apoelfcofficial/status/1275404252094046209}

Keywords
η ζωη, ζωη, παντα, αεκ παοκ, παε παοκ, αθηνα, παο, ρουφ, ολυμπιακος, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ηρακλης, οφη, καστορια, κυπρος, αποελ, επο, πσαπ, θεσσαλονικη, παναθηναικος, πειραιας, σαμαρας, ελλαδα, ιωαννινα, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, media, συλλυπητήρια, καε, twitter, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, γουρια, αποελ, γηπεδα, εθνικη, επο, ηγεσια, καριερα, κυπρου, οφη, πειραιως, πσαπ, τηλεοραση, ωρα, αγωγη, αιγαλεω, ανδρεας παπανδρεου, ανθρωπος, βγαινει, εβδομαδες, γηπεδο, γιαννενα, δακρυα, δευτερο, δοξα, δοξα δραμας, ειπε, ελλη, ελλη σταη, εν μερει, εξαρχεια, ετων, ηλικια, ημιχρονο, ιωνικος, καγκελα, καε, καε ολυμπιακος, κινηση, κυπελλο, λαθος, λογια, μαυρο, ματια, μικρο, μορφη, ρεπορτερ, μυαλο, μυστικα, νικη, νικο, ομαδα, οικογενεια, ονομα, οντας, οτο ρεχαγκελ, παιδια, παε παοκ, παθος, παο, ποδοσφαιρο, πεθανε, ρεχαγκελ, ρουφ, σεζον, συζυγο, συνεχεια, συλλυπητήρια, τριτη, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρωμα, ωρες, αγωνας, αρναουτογλου, δουρος, εκπομπες, εμφανισεις, ερωτησεις, εθνικο, ιατρικο, ιδιαιτερα, καρδιες, media, ομαδες, θωμα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα