Νότια Κορέα: Ένα πολιτικό δράμα σε εξέλιξη - Το μήνυμα του προέδρου Γιουν Σουκ-γέολ μετά την καθαίρεση

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τάχθηκε σήμερα υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της χώρας Γιουν Σοκ-γελ, μετά το φιάσκο με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Η Βουλή της Νότιας Κορέας ψήφισε σήμερα υπέρ της καθαίρεσης του Προέδρου Γιουν Σουκ-γέολ σε μια δραματική εξέλιξη που σηματοδοτεί την προσωρινή αναστολή των καθηκόντων του έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφανθεί οριστικά. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο

από μια δεκαετία που ένας ηγέτης της χώρας αντιμετωπίζει διαδικασία καθαίρεσης.

Το μήνυμα του Προέδρου και οι αντιδράσεις

Ο Γιουν Σουκ-γέολ, σε τηλεοπτική του δήλωση το Σάββατο, τόνισε πως θα «αποσυρθεί προσωρινά», καλώντας σε τερματισμό της «υπερβολικής πολιτικής και των αντιπαραθέσεων». «Αν και πρέπει τώρα να αποσυρθώ για λίγο, το ταξίδι προς το μέλλον... δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, οι δρόμοι της Σεούλ γέμισαν από διαδηλωτές τόσο υπέρ όσο και κατά του Προέδρου. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή ζητώντας την καθαίρεση του Γιουν Σουκ-γέολ. Ανάμεσά τους, η Choi Jung-ha, 52 ετών, που χόρευε στον δρόμο, δήλωσε: «Είμαι 100% βέβαιη ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα υποστηρίξει την καθαίρεση».

Αντίθετα, περίπου 30.000 υποστηρικτές του Προέδρου συγκεντρώθηκαν κοντά στην πλατεία Gwanghwamun, τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια και κρατώντας νοτιοκορεατικές και αμερικανικές σημαίες. «Ο Yoon δεν είχε άλλη επιλογή από το να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Εγκρίνω κάθε απόφασή του ως πρόεδρος», είπε η Choi Hee-sun, 62 ετών.

Πολιτική αναταραχή και στρατιωτικός νόμος

Η πολιτική κρίση κορυφώθηκε μετά την απόφαση του Γιουν Σουκ-γέολ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις 3 Δεκεμβρίου, στέλνοντας στρατιώτες στη Βουλή. Οι βουλευτές, παρά την παρουσία στρατευμάτων, κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο και να απορρίψουν το διάταγμα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε ευρύτατες αντιδράσεις και ενίσχυσε το αίτημα για την καθαίρεση του Προέδρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η προσπάθεια καθαίρεσης του Γιουν Σουκ-γέολ είχε αποτύχει, καθώς μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, People Power Party, μποϊκόταραν την ψηφοφορία. Ωστόσο, ο ηγέτης του κόμματος αφαίρεσε τη στήριξή του από τον Πρόεδρο, υποστηρίζοντας την καθαίρεση ως «τον μόνο τρόπο να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία».

Επόμενα βήματα

Μετά την καθαίρεση, ο Πρωθυπουργός Han Duck-soo ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου, δηλώνοντας πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη σταθερή λειτουργία του κράτους.

Η απόφαση για την καθαίρεση σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο για τη δημοκρατία της Νότιας Κορέας. Όπως δήλωσε η βουλευτής Kang Sun-woo του Δημοκρατικού Κόμματος: «Η μεγάλη δημοκρατία της Νότιας Κορέας θα επιβιώσει και θα αναγεννηθεί».

Με το Συνταγματικό Δικαστήριο να έχει τον τελικό λόγο, το πολιτικό μέλλον του Yoon παραμένει αβέβαιο, ενώ η χώρα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει την αποπομπή του, ο Γιουν θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που έχει αυτή την τύχη, μετά την Παρκ Γκιουν-χιέ το 2017. Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση της καθαίρεσης του Ρο Μου-χιον το 2004, υπέρ της οποίας τάχθηκε το κοινοβούλιο αλλά που στη συνέχεια ακυρώθηκε δύο μήνες αργότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Στην περίπτωση που επικυρωθεί η καθαίρεσή του Γιουν ή που ο ίδιος αποφασίσει να παραιτηθεί, τότε θα πρέπει να διενεργηθούν προεδρικές εκλογές μέσα σε 60 ημέρες.

Μέχρι την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους, αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ότι θα καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα