Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα σήμερα: Οι περιοχές στο «κόκκινο» και οι συμβουλές των ειδικών

Ακόμα εννέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Ο χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα και οι προειδοποιήσεις των ειδικών.

Τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι τις 09 Ιουνίου 2020 και ώρα 15:00 παρουσίασε την Τρίτη (9/6) το απόγευμα ο ΕΟΔΥ.

Σε

σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση (08 Ιουνίου), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 9, όπως ανακοινώθηκε.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.058 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 55.1% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 183 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Επίσης έγινε γνωστό πως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (60.0% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων):

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως από το σύνολο των 3.058 κρουσμάτων, 690 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1740 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει δε η κατανομή των περιστατικών βάσει ηλικίας. Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Αναλυτικά, η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Εργαλεία ανάλογα με αυτά της αναφοράς του ΕΟΔΥ αξιοποιεί και η επίσημη πύλη της κυβέρνησης για τον κορονοϊό (covid19.gov.gr), όπου το βράδυ της Τρίτης η ενσωμάτωση των διαθέσιμων στοιχείων για την πανδημία στην Ελλάδα «δίνει» τον παρακάτω χάρτη:

Είναι αξιοσημείωτο ότι «στο κόκκινο» βρίσκεται, όπως είναι λογικό, η Αττική, ενώ πολλαπλά κρούσματα καταγράφονται και σε Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θεσσαλία.

Στον αντίποδα, η Ήπειρος, η Κρήτη - αλλά και γενικά τα νησιά - εξακολουθούν να διατηρούν μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα, κατά τον ίδιο χάρτη.

Δείτε την αναλυτική έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε γνωστό χθες, Δευτέρα, επανέρχονται οι καθημερινές γραπτές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα, τους θανάτους και την πορεία της νόσου στη χώρα μας.

 «Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2» ανέφερε σχετικά η χθεσινή ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.

Τι λένε οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί καλούν σε εγρήγορση και όχι πανικό, στον απόηχο και της χθεσινής αύξησης των κρουσμάτων - 97 περιστατικά σε τέσσερις μέρες - και τονίζουν την ανάγκη τήρησης των συστάσεων πρόληψης και προστασίας.

Όπως τονίζουν, η αύξηση κρουσμάτων ήταν κάτι που λίγο έως πολύ θεωρούνταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ελήφθη απόφαση για άρση του lockdown.

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο «η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη μετά την άρση του lockdown». «Στη χώρα μας επικράτησε ‘το παράδοξο της πρόληψης’. Επειδή υπήρξε άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση της διαχείρισης της πανδημίας. Έτσι μετά τη σταδιακή απόσυρση του lockdown μερικοί συμπατριώτες μας θεώρησαν ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα και άλλοι θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό σε ανάρτησή του.

Σε κάθε περίπτωση «δεν ξεμπερδέψαμε» με τον ιό «και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και συστηματική αντιμετώπιση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων, ενίσχυση των μηχανισμών ιχνηλάτησης και των προγραμμάτων διαγνωστικών εξετάσεων», όπως είπε. Ακόμη «είναι απολύτως αναγκαία επίσης η σωστή τήρηση των μέτρων από όλους και σε όλα τα επίπεδα (τήρηση της φυσικής απόστασης και χρήση της μάσκας όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με μέτρα υγιεινής)».

«Το φετινό καλοκαίρι δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματικότητα, είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την πιθανότητα παρουσίας κρουσμάτων», είπε σήμερα στην ΕΡΤ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος από την πλευρά του.

«Εικόνες όπως αυτές που είδαμε πρέπει να αποφεύγονται. Είναι και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και άσχημες για τον τουρισμό», πρόσθεσε. Κάλεσε, επίσης, «να προετοιμαστούμε σωστά για την είσοδο των τουριστών με μια συμπεριφορά που θα δουν κι αυτοί» και σημείωσε ότι δεν μπορούμε αυτό το καλοκαίρι να «είμαστε στριμωγμένοι σε μπαρ και να χορεύουμε».

«Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση αυτή τη στιγμή. Φίλοι μού είπαν ότι οι μάσκες αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα ΜΜΜ κάποιοι δεν φορούν» υπογράμμισε. «Ας κρατήσουμε τις αποστάσεις ενός μέτρου. Ας έχουμε ένα καλοκαίρι λιγότερο ξέφρενο, πιο χαλαρό», κατέληξε.

Την άποψη πως οι πολίτες δεν τηρούν σχολαστικά τις επίσημες οδηγίες, σε κάποιες έστω περιοχές, συμμερίζεται και η πυρηνική ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, η οποία δήλωσε στο sputniknews.gr ότι «αυτό έχει δώσει πολλές εστίες ανά την Ελλάδα από κρούσματα τα οποία είτε είναι εισαγόμενα, κάτι που έχει συμβεί σε πολλές περιοχές ή αφορούν περιοχές όπως της Ξάνθης όπου υπήρχε μια εστία και εξαπλώθηκε.

H χαλάρωση των μέτρων έφερε το πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων. Μπορεί να μην έχουμε ανοίξει ακόμα τη χώρα στον τουρισμό, όπου θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαδικασία ελέγχων. Ένα στοίχημα είναι η συμμόρφωση των πολιτών».

«Όταν δεν τηρούνται τα μέτρα της απόστασης, ένας άνθρωπος μεταδίδει τον ιό σε 406 άτομα μέσα σε έναν μήνα. Αν τηρούνται τα μέτρα απόστασης ένα άτομο μεταδίδει μόνο σε 2,5 άτομα. Άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να τονιστεί στην κοινωνία είναι ότι όταν είμαστε έξω, η τήρηση των αποστάσεων είναι το μείζον θέμα. Στη συνέχεια πρέπει να τηρείται η υγιεινή των χεριών», τονίζει η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα