Ο κορονοϊός στην «πόρτα» του πολιτισμού: Έντονη ανησυχία για 35.000 εργαζόμενους στον χώρο του θεάματος

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους του θεάματος, στα θέατρα και στις συναυλίες λόγω του κορονοϊού. Η αγωνία χιλιάδων εργαζομένων.

 

Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει και εφεξής οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με τον νέο ιο καθώς τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας.

Το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες και καταγράψαμε τα επίσημα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην χώρα μας και τα οποία αναμένεται - όπως διαβεβαιώνουν οι επίσημοι φορείς- να αυξηθούν κατακόρυφα. Άλλωστε η έξαρση του

φαινομένου αναμένεται τον Απρίλιο.

Η οικονομία, ο τουρισμός δοκιμάζονται και στο εγγύς μέλλον δεν αποκλείεται να βρεθούν και στα… όριά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους, ακόμη και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Αρκετές επαγγελματικές κατηγορίες θα αναγκαστούν να «συμπιεστούν», αλλά και να βρουν διεξόδους ώστε να επανέλθουν στην λεγόμενη κανονικότητά τους.

Τι γίνεται λοιπόν με εκείνες τις κατηγορίες των εργαζομένων που απασχολούνται για παράδειγμα με την προετοιμασία και την σωστή προβολή ενός μεγάλου θεάματος; Όσοι δηλαδή, δουλεύουν για τον σωστό ήχο και τον φωτισμό στα θέατρα, σε συναυλιακούς χώρους ακόμη και σε διεθνή συνέδρια μεγάλης εμβέλειας.

Το iEidiseis, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος κ. Κώστα Κεχαγιόγλου, ο οποίος εκπροσωπεί 35.000 εργαζόμενους και η ανησυχία του είναι ήδη μεγάλη.

Που βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα; Πόσες θεατρικές παραστάσεις έχουν ακυρωθεί και πόσες συναυλίες, ενώ ήταν προγραμματισμένες, τελικά δεν θα γίνουν; Φοβάται ο κόσμος τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τον συντονισμό και πως αντιδρά;

Όπως εξηγεί ο Κώστας Κεχαγιόγλου, στον χώρο υπάρχει ήδη έντονος προβληματισμός. «Φυσικό είναι ο κορονοϊός να επηρεάσει και την δική μας δουλειά και δεν σας κρύβω πως ήδη υπάρχει έντονη ανησυχία. Όλα τα θέατρα έχουν λάβει επιπρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας και μέχρι στιγμής μόνο ένα μικρό ποσοστό από τον κόσμο απέχει από το θέατρο και από τις συναυλίες» αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπάρχει μια τάση αναμονής και διστακτικότητας ακόμη και από τις ίδιες τις εταιρείες παραγωγής που θα περιοδεύσουν είτε είναι σε διαδικασία προετοιμασίας. Θέλω να πω θα γίνουν οι περιοδείες; θα ακυρωθούν συναυλίες και αν ναι πόσες; Σε αυτό κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Πάντως ήδη στην χώρα μας έχουν αναβληθεί τα Mad Awards και το συνέδριο των Δελφών, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να ακυρωθούν και κάποιες ακόμη μεγάλες εκδηλώσεις.

Κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος αυτό που απασχολεί τον κλάδο είναι το... αύριο. «Όπως σας είπα όλοι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και ακόμη περισσότερα, όμως κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Οι υποδείξεις υγιεινής εφαρμόζονται στο ακέραιο, όμως η έντονη ανησυχία αφορά το μέλλον και τους επόμενους μήνες. Είχαμε πράγματι απαγόρευση θεαμάτων σε Ζάκυνθο, Ηλεία και Αχαϊα για δυο μέρες, ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά από εδώ και πέρα. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με το υπουργείο Υγείας και εφαρμόζουμε με ευλάβεια και σχολαστικά όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Αυτό που χρειάζεται πάντως όπως καταλήγει ο κ. Κώστας Κεχαγιόγλου είναι όχι πανικός, αλλά ψυχραιμία ώστε λαμβάνοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το θέατρο, την μουσική, τον χορό και το τραγούδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα